Sune Glader (t.v.) och Rex Hartman.

Han gillar hårdrock och punk men framför allt sitt arbete. Utan det skulle livet vara alldeles för tråkigt. Rex Hartman, 27 år, är köksbiträde på ISS:s restaurang vid Åbo Akademi i Vasa, men åker också runt och föreläser hur det är att leva med ett psykiskt funktionshinder såsom Downs syndrom.

Text & foto: Ari Nykvist

Alla som har ätit på personalserveringen i Academill i Vasa har träffat Rex Hartman. Med stor energi och pondus ser han till att alla stressade lektorer, forskare och administratörer snabbt får i sig en närande lunch. För drygt fyra år sedan blev han färdig från Optima i Nykarleby och fick jobbet på firman ISS som driver restaurangerna vid Åbo Akademi i Vasa.

– Att arbeta här och ha hand om personalserveringen är det bästa jobb jag kan ha. Ibland skulle jag gärna jobba ännu mer än nu, för utan jobb skulle det bara vara tråkigt, säger Hartman på sitt rättframma och frimodiga sätt.

Att han har Downs syndrom är något han sällan tänker på och han har aldrig varit bitter på att just han föddes med en kromosomavvikelse.

– Mitt liv är så bra och jag är nästan alltid glad och lycklig. Det är sällan jag blir arg fast jag nog kan vara på dåligt humör ibland. Men mina arbetskamrater är snälla och hjälper mig hela tiden.

Rex Hartman fick nyligen kursdiplom för sin utbildning som en så kallad erfaren­hets­talare. ”Steg för steg”, det vill säga intres­se­fö­reningen för personer med utvecklingsstörning, utbildar och anlitar just nu föreläsare såsom Rex för att sprida kunskap om och minska fördomar för olika funktions­hinder.

Okunskap skapar rädsla

Sune Glader, restaurangchef på ISS och Academill, fick erbjudandet att anställa Hartman med sysselsättningsstöd från Vasa stad, sade han genast ja.

– Jag har själv en morbror som alltid jobbat på skyddad verkstad och vet hur viktigt det är med ett vanligt jobb för funktionshindrade. Och Rex är till stor hjälp då han avlastar oss i rusningstid och han kan utföra också tunga arbetsmoment utan problem.

Att ha en psykiskt funktionshindrad som anställd innebär en lång inskolningsprocess där alla i personalen måste ställa upp och där man kan lita på att kunderna, i det här fallet de anställda vid Åbo Akademi i Vasa, har ett öppet och fördomsfritt sinne.

– Att en del arbetsgivare tvekar att anställa funktionshindrade beror antagligen på att många har för lite kunskap och helt enkelt inte vet vad funktionshindrade kan och inte kan. Rädslor och fördomar försvinner bara med ökad kunskap och därför är det jättebra att Rex själv föreläser om hur det är att ha ett funktionshinder, säger Sune Glader.

På sin fritid brukar Rex Hartman träffa sina kompisar, bowla eller gå ut och äta. Och som sagt lyssna på hårdrock och punk.

– Då PKN fick mest röster blev jag glad. Rätt låt vann och PKN är min favorit i sångtävlingen. De vinner!