Öppenhet är ledordet då Åbo Akademi år 2018 fyller 100 år. Ceremonier, öppet hus, guidningar och framtidsseminarium är höjdpunkterna, men det är de små sakerna invävda i den dagliga verksamheten som ska göra feståret speciellt.

Text: Nicklas Hägen

 

ÅR 2018 fyller Åbo Akademi 100 år. Det kommer att firas med en mängd olika små och stora evenemang.

– Vi har några centrala höjdpunkter, men det är det program som organiseras som del av den dagliga verksamheten – till exempel öppna seminarier – som gör själva jubileumsåret ÅA100, säger Johan Berg, koordinator för ÅA100.

Den kanske största höjdpunkten är det färgsprakande evenemanget Lights on ÅAU den 18 januari. Då öppnas jubileumsåret av rektor i samband med en ljusshow i Domkyrkoparken i Åbo där Åbo Akademis huvudbyggnad lyses upp. Festligheterna fortsätter sedan med livemusik och samvaro på Kåren.

– Vi valde ljus som tema för att det är en symbol för kunskapen som lyser upp i mörkret. Dessutom blir det effektfullt under den mörka perioden i mitten av januari, säger Berg.

– Under vårt hundraårsfirande vill vi betona akademins öppenhet så programmet går på svenska, finska och engelska. Efterfesten på Kåren kostar visserligen en symbolisk summa, men ljusshowen är öppen för allmänheten och gratis. Vi hoppas verkligen att folk söker sig dit.

Han betonar att evenemanget är hela Åbo Akademis fest.

– Jubileumsårets öppning ordnas i Åbo, men det är – precis som året i sin helhet – också Vasas fest.

Programmet utspritt under året

Jubileumsårets följande höjdpunkt ordnas den 21 april 2018. Då hålls öppet hus vid de tre fakulteterna i Åbo tillsammans med Åbo Akademis bibliotek, Centret för livslångt lärande och Centret för språk och kommunikation. Det blir ett brett program för både allmänheten och utvalda målgrupper med allt från teknikdag för barn till alumnkväll.

– Vi vill öppna upp för de som annars inte rör sig så mycket i akademikvarteren. Eller de som kanske rör sig längs Biskopsgatan men vanligtvis inte besöker våra byggnader, säger Berg.

Under sommaren ordnas sedan guidningar på svenska, finska och engelska längs Biskopsgatan. Även om byggnaderna är gamla, läggs fokus på den nuvarande verksamheten och vad Åbo Akademi är i dag. Guidningarna är avgiftsfria för vanliga besökare, men går också att köpa som del av programmet på olika evenemang, till exempel konferenser.

Den 25 oktober 2018 ordnas ett engelskspråkigt seminarium om framtiden, Imagine! Science, knowledge, and wisdom in the University of the Future. Intressanta forskare, företagare och politiker bjuds in för att diskutera framtiden med betoning på kunskapens och universitetens roll.

– Vi tänker oss något i stil med TED-talks och paneldiskussioner. Också det här evenemanget kommer att vara öppet för allmänheten och avgiftsfritt, säger Berg.

Avslutningen på jubileumsåret firas med en fest i Vasa den 14 december 2018.

– Vi avslutar visserligen firandet av Åbo Akademis jubileumsår, men vi ska inte släcka lampan och betonar inte slutet utan riktar festens tema mot framtiden. Med evenemanget i Vasa inleder vi Åbo Akademis kommande 100 år, säger Berg.

– Samtidigt ger vi över facklan åt Åbo Akademis Studentkår som fyller 100 år 2019. Lite som vi med firandet av ÅA100 tar över facklan av Stiftelsen för Åbo Akademi, som har sitt jubileumsår i år.