Diskussion om energifrågor på Shift: Expertpanel hittade fördelar i USA:s bortfall ur klimatavtalet.

Text och foto: Mia Henriksson

 

DONALD TRUMP gör en god kampanj för oss. Det slog Sini Harkki från Greenpeace fast samma dag som Trump senare på kvällen finsk tid meddelade att USA drar sig ur Parisavtalet. Harkki är chef för Greenpeace kampanjer i Finland och deltog i en expertpanel som diskuterade under rubriken ”Sharing Engergy” på företagsfestivalen Shift i Åbo den 1 juni. Panelens moderator var ÅA-professorn Tapio Salmi.

– Greenpeace har länge jobbat för att människor, enskilda individer, ska ta ödet i sina egna händer och agera mot klimatförändringen. Under en längre tid har vi märkt att det här börjar hända. Förstås är det inte en bra grej att USA inte är med i klimatavtalet, men vi märker att ju mera Trump är mot, desto mer är enskilda människor för. Trumps agerande väcker folk att själva agera, säger Harkki.

Hon ger som exempel staden New York och delstaten Kalifornien som meddelat att de – oberoende av vad Trump beslutar – kommer att agera enligt Parisavtalet och jobba för att sänka koldioxidavtrycket. I panelen deltog också Mari Pantsar från Sitra, där hon är chef för temaområdet ”Resursklokt och kolneutralt samhälle”.

– Jag håller faktiskt med Sini Harkki. Kanske det är bättre att USA lämnar Parisavtalet, än att de stannar där och motarbetar det i enlighet med Trumps åsikter, sa Pantsar.

– Ja, med tanke på hur det gick på G7-mötet och den förvirrning han skapade där, kan det vara lika bra att vara utan honom. Dessutom tar det, tekniskt sett, cirka fyra år att avveckla USA:s medlemskap i Parisavtalet. Under den tiden hinner USA få en ny president, sa Harkki.

– Det sägs att Trump är en framgångsrik businessman, men här väljer han nog förlorarnas sida. Förnybar energi är snabbast växande på energimarknaden just nu. Det är framtiden. Det är här vi ska satsa om vi vill lyckas framöver, sa Pantsar.

Revolutionen är här. Men är den tillräckligt snabb?

Både Sini Harkki och Mari Pantsar poängterade flera gånger att det är upp till var och en att motarbeta klimatförändringen. Det är allas ansvar, oberoende av vad världens ledare gör.

– Vi ska fokusera på roten till problemen, inte endast symtomen, och det är här som vi alla behöver ta del av energirevolutionen.

– Jag har ibland en känsla då jag tänker ”jag älskar ingenjörer”. Det är för att priserna på till exempel elbilar och annat som erbjuder alternativ till att använda fossila bränslen går ner. Vanliga människor har snart råd att göra allt fler och större klimatvänliga val. Förändringen sker redan, men frågan är om den sker tillräckligt snabbt?

 

Panelen ”Sharing Energy” arrangerades under företagsfestivalen Shift. Den modererades av professor i kemisk reaktionsteknik vid Åbo Akademi, Tapio Salmi. Utöver Harkki och Pantsar deltog Jarkko Ahlbom från Nissan och Antto Kulla från Åbo energi.