Det svenska språkets vokabulär förändras och utökas i rasande takt. Mobilblottaren talar för högt om privata saker i sin mobiltelefon, vuxenvälling är ett lite nedlåtande skämtord för kaffe latte och kotlettfrilla är en herrfrisyr med halvlångt bakåtstruket, vaxat hår (kammat med en fläskkotlett). Nyord som blir allt vanligare i det svenska språket.

Text: Ari Nykvist

Det säger språkvårdaren Birgitta Agazzi som berättade om nyord, finord och fulord på Mediespråkseminariet vid Åbo Akademi i Vasa i mitten av januari.
– I vardagligt språk tror jag inte att fulord eller svordomar har ökat, men det finns belägg för att de ökar i massmedierna. Tidningar, nätsajter och journalister är ofta primärkällan till i synnerhet nyord, påpekar Birgitta Agazzi som tidigare var nyordsansvarig på Språkrådet i Sverige och medlem i Svenska Språknämnden.

Slidkrans – hette förr och missvisande mödomshinna.
Betalskugga – avsaknad av mobiltäckning som gör att det inte går att betala med mobiltelefonen.
Gubbplogning – snöröjning där bilvägar och gator prioriteras framför gångbanor och trottoarer.

En del av alla de många nyorden som fångas upp kan ersätta gamla och idag lite luddiga ord och ge det gamla ordet en ny betydelse. Till exempel används tjock-tv allt oftare för att skilja mellan dagens platta led-tv:n och gårdagens stora tjocka tv:n med bildrör.
– Sådana nyord som uppdaterar gamla ord och betydelser kallas retronymer. Såsom ordet akustisk gitarr som idag behövs för att skilja mellan gitarr och elgitarr.
En del av nyorden vill Birgitta Agazzi kalla alltför lättsamma:

Balkongflicka – en flicka som anses ha fläckat ”familjens heder” och som drivits till självmord genom att hoppa ut från en balkong.
Hederskultur, hedersmord – borde heta skamkultur, skammord.
Hedersvåld – borde heta hedersrelaterat våld.
Kalsongbombare – en terrorist som gömt en sprängladdning i kalsongerna.

I sin nya bok Nyord i svenskan – Blogg, fulbryt, pudla, rondellhund och andra nytillskott från A till Ö, presenterar och diskuterar Agazzi cirka 2 000 nyord i svenskan. Deras bakgrund, definition, autentiska exempel och första belägg.

– Nyorden ger oss en bra bild av vår samtid. I dem hittar vi humor, trams och trendängslighet, samhällsförändringar, katastrofer och ny teknik. Och språket tillhör oss alla. Vi har delaktighet i det och vi alla underhåller, återskapar och också nyskapar det på olika sätt.
Pompekunskap är ett bra exempel på ett roligt nyord. Det betyder oviktig men trevlig kunskap som att Karl XII:s hund hette Pompe. Men bland alla nyord finns också sådana som lätt kan ses som extra sårande:

Dampad – arg, störande (till diagnosen damp).
Bekräftelsehora – person som gör allt för att få bekräftelse.
Hora – i dag skällsord med urvattnad betydelse; jämför litteraturbloggen bokhora.se.

Agazzi understryker att det inte betyder att språkvården har godkänt de nyord som finns med i hennes lista. Det finns nyord som hon av personliga skäl eller som språkvårdare ogillar, men det skulle var­a fel att utelämna dem då hon försöker återspegla språkbruket av idag. Åtminstone i Sverige kan idag även mer vardagliga nyord såra eller uppröra vissa personer:

Bitterfitta – bitter och frustrerad kvinna eller man.
Fejsa – våga inse; ställas inför en svår situation.
Fucka upp – förstöra.
Svennefiera – bli som en svensk eller medelsvensson (svenne).
Tokfeminist – extrem feminist.

Så finns det enligt Agazzi också en hel del ord som rent allmänt kan irritera då de verkar löjliga, uppblåsta eller försöker dölja verkligheten:

Walk-in-closet – klädkammare.
Trafficking – människohandel, sexslavhandel.
Vinstvarning – förlustvarning, resultatvarning.
Samkönat äktenskap – enkönat äktenskap.

Det är inte bara ordförrådet som informaliseras, utan språkbruket i sin helhet. Det dagliga språkbruket i det offentliga rummet och i massmedierna i synnerhet, är fullt med vardagliga ord, även svordomar och könsord. Ord som bloppa, svennifiera och tokliberal. Här till sist exempel på sådana enligt Agazzis egen klassificering:

Kort och behändigt:

Adda – till, lägga till.
Dygna – hålla sig vaken ett dygn.
Pudla – göra en pudel.
Skynka – visa sin åsikt genom att hänga ett skynke i viss färg utanför sitt fönster.
Värda – vara värd för något evenemang.

Lekfulla nyord:

Bonsaibudget – hårt beskuren budget.
Curlingföräldrar – överbeskyddande föräldrar.
Fulbryt – känslan man får när man ser sig i spegeln vissa morgnar.
Köttberg – 40-talisterna.

Ord som står för något bra:

Första-generationssvensk – en som är barn till invandrare men själv född i Sverige.
Lärkruta – ruta i en åker som lämnas osådd för att bli häckningsplats för en lärka.
Nätvandra (om vuxen) – närvara på nätplatser där ofta bara ungdomar annars finns.
Sittdans – dans som utförs sittande, speciellt i rullstol