Från att ha varit stora användare – och exportörer – av olja, kol och gas satsar nu ett flertal forna Sovjetstater starkt på hållbar energi. Vi besökte Astana Energy Expo, en världsutställning med fokus på förnybart i Kazakstans huvudstad Astana.

Text & foto: Joakim Rådström

 

MED NÅGRA års mellanrum arrangeras världsutställningar med tematiska innehåll runtom i världen. I år stod centralasiatiska Kazakstan värd för ett världsexpo med fokus på förnybar energi. Utställningen utgör i bästa fall ett hållbarhetsmässigt uppvaknande i regionen, efter att de postsovjetiska staterna tidigare varit nästan helt inriktade på användning och försäljning av fossil energi.

Kazakstan är för de flesta i vår del av världen ett relativt okänt land, ändå är det jättelikt – över sju gånger så stort som Finland. Det var inte förrän år 1991 som Kazakstan blev ett helt självständigt land, efter att länge ha varit en del av Sovjetunionen.

Idag uttrycker Kazakstan sin nationella särart med allt större självförtroende. Huvudstaden Astana är översållad med monumentalbyggnader, såsom det påkostade presidentpalatset, utsiktstornet Beiterek och det enorma, tältformade köpcentret Khan Shatyr.

När Kazakstan mellan juni och september i år valdes ut att arrangera en världsutställning inom hållbar energi blev det också första gången någonsin som ett så prestigefyllt uppdrag hamnade i ett centralasiatiskt land. Som internationella Forbes Magazine skrev, försöker Kazakstan därmed ”punch above its weight”, det vill säga ta sig upp från sin egen viktklass och ut på den internationella arenan. Men energipotentialen är stor här.

– Där det finns lägst potential för förnybar energi i Centralasien är potentialen fortfarande högre än där det finns högst potential i Centraleuropa, säger en utställningsvärd på världsutställningen apropå Kazakstans möjligheter på vind- och solkraftsarenan.

Än så länge är mycket av potentialen outnyttjad – fortfarande förlitar sig till exempel Astanaexpots värdland Kazakstan till över 90 procent på fossila bränslen för sin energiförsörjning. Genom Astana Energy Expo hoppas man emellertid ändra på detta – och samtidigt skapa sig ett namn på världsarenan.

Ett energijippo för hela familjen

Astana Energy Expo är i många avseenden en glittrande show, en vetenskaps- och teknikmässa för företagare och forskare likaväl som för barnfamiljer. Mässområdet skapades av internationellt kända arkitekter, med en hundra meter hög glasglob i mitten och ett flertal stora annexbyggnader runt omkring. Inuti dessa ställer sedan olika länder ut sina paradexempel på hållbar energi. Som ett sorts OS i energiteknik.

En av de mest uppmärksammade paviljongerna är Österrikes, inredd som den är med rosa, gula, gröna små pariserhjul med energibudskap på, liksom en experimentverkstad med cyklar, gungbrädor och pumpar, där man kan få vatten eller luft att flöda och ljud att uppstå bara genom att leka med sakerna.

– För en del kan det vara för mycket, men barn och många vuxna, samt mor- och farföräldrar, tycker om det här! säger Ronald Ramsebner i Österrikes paviljong.

Den amerikanska paviljongen är, under Trumps klimatskeptiska presidentskap, föga mer än ett innehållslöst jippo. I en sal visas en videoloop med dansande, energifyllda, människor upp. I en annan visar några storföretag inom fossil energi upp sina verksamheter.

Istället för att prata klimat och omställning pratar det amerikanska teamet hellre om annat.

– Vi har valt att fokusera inte bara på framtidens energi utan på källan till energi och innovation, och det är människor, säger Anthony DeAngelo, som har den otacksamma uppgiften att vara kommunikationschef för den amerikanska paviljongen.

Den kanske mest sevärda paviljongen är Tysklands, som är packad till bredden med nyskapande exempel på innovationer inom hållbar energi. Exemplen inkluderar företaget företaget Schaefflers ”E-Wheel Drive”, där små motorer har installerats i fälgarna på ett hjul för att optimera miljönyttan, och Hamburgs ”alghus”, där energin från miljontals små alger i fönsterpaneler runtom huset värmer upp och driver det.

Innovativa biologiska lösningar för att alstra energi är överlag i stort fokus på Astana Energy Expo, vare sig det gäller alger eller till exempel bakterier. Ett exempel på det sistnämnda visas upp av det spanska bioenergiföretaget Bioo.

– Bioo genererar elektricitet från växter genom bränsleceller av växtmikrober – de tar energi från processen när rötterna bryts ned, säger Beiimbet Moldagali vid företagets monter.

Björkstammar och norrsken

Finland är det enda nordiska landet som deltar vid världsutställningen. I den vackra finländska paviljongen trängs björkstammar och norrsken, allt i en vacker mix signerad Ateljé Sotamaa. Videoinstallationer med finska företagschefer som diskuterar hållbar energi varvas med intervjuer med barn om deras framtidsdrömmar.

Bland de utställande finländska företagen finns bland annat Polarsol, som visar upp värmeväxlare. Polarsols värmeväxlare kan hantera alltifrån sol- till luft- och bergvärme, och dessutom återvinna överskottsvärme från avloppsvatten, allt i samma installation. Nu vill företaget erövra Centralasien.

Svetlana Nesterova. Foto: Joakim Rådström.

– Systemet finns redan på den finländska marknaden, men Polarsol förväntar sig nu att introducera det även på den kazakiska marknaden, och har redan säljare på plats här, förklarar Svetlana Nesterova vid den finländska paviljongen.

Utländska aktörer ställer ut på många ställen vid världsutställningen, men även Kazakstan självt har flera företag, projekt och forskningsinitiativ på plats. Kazakstan har redan till exempel egen vindkraftsforskning, och det kazakiska företaget Usta Zheldi har nyligen tagit fram innovationen ”Angled Blades”, som visades upp på Astana Energy Expo. I korthet innebär det ett vindkraftverk med brutna, vinklade rotorblad.

– Böjarna ger ytterligare stödjepunkter, så bladen roterar mycket snabbare än hos traditionella kraftverk. Och de genererar mer energi – två gånger mer kraft än vanliga vindturbiner, säger Aset Aukenov vid utställningsmontern för Usta Zheldis Angled Blades.

När vi åker från Astana till flygplatsen lyser energimässans ljus- och laseruppvisningar upp den kazakstanska natthimlen på miltals avstånd. Som för att tydligt förkunna, en gång för alla, att Kazakstan har tagit sig till den internationella arenan för att stanna.