Om du har problem med att läsa nyhetsbrevet klicka här webbversion
   
Februari 2019 | Nr 4
 
Personalnytt-18
Skipbar
 
 
Tidtabell

Nästa Personalnytt utkommer den 8 mars. Deadline är den 4 mars. Skicka färdigt material (en kort presentation på några meningar och, vid behov, en färdig länk till ett utförligare material på nätet) på svenska och engelska till meddelanden@abo.fi.

 
 
 
 
 
 
Akademiska dagen 26.3.2019

Akademiska dagen, som firas till åminnelse av den gamla Akademiens grundande år 1640 och för att manifestera det goda samarbetet mellan de nuvarande universiteten i Åbo, äger i år rum den 26 mars i Akademihuset. Åbo Akademi står denna gång för värdskapet. Kvällen bjuder på bl.a. en föreläsning av akademiprofessor Hannu Salmi om arvet efter Porthan och Fredrik Pacius Porthankantat, som framförs av Akademiska Orkestern, Florakören och Brahe Djäknar. Se detaljerat program och anmäl dig här.

 
 
 
Val av fakultetsråd 9.4.2019 – kom ihåg att nominera din kandidat!

På webben hittar ni nomineringsblanketten och direktiv för inlämning samt instruktioner för sämjoval. Kandidatnomineringen sker under perioden 22.2-7.3.2019. Fristen för kandidatnominering är den 7 mars kl. 15.00. Fristen för sämjoval är 28.2.2019 kl. 15.00, protokollet ska skickas till valnämnden innan 28.2.2019 kl. 16.00

. www.abo.fi/val.

 
 
 
Missade du rektors forum 18.2.2019?

Ingen fara! Evenemanget spelades in. Videon och presentationsmaterialet om den nya statliga finansieringsmodellen finns tillgängligt här. Kräver inloggning.

 
 
 
Nyanställning

Ekonomie magister Kei Heikkilä har fr.o.m. 20.2.2019 inlett arbetet som ledande koordinator för externa relationer. Heikkilä ansvarar för att utveckla Åbo Akademis medelinsamling och alumnrelationer.

 
 
 
 
Personal2
 
Vårens personalutbildningar

Vårens personalutbildningar hittas i kurskatalogen – kurserna erbjuds i Åbo eller Vasa och ofta även på distans.
Se närmare i kursprogrammet.

För kurser i Vasa, se även Tritonia EduLabs kursutbud.


 
 
 
Kurs i uppgörande av universitetsportfölj

Kursen “Documentation of teaching experience in academic portfolio” ordnas 28.2 via Zoom. Utbildare är Katarina Winka, Umeå universitet, med lång erfarenhet av pedagogiska portföljer och pedagogisk meirtering. Mera information i kurskatalogen.

 
 
 
Ta till tals! – samtal som stärker samarbetet, 5.4.2019 i Vasa

En utbildning för ledare: Under utbildningen lär du dig förbereda, genomföra och följa upp "ta till tals samtal". Du blir modigare och skickligare på att initiera och hålla samtal samt får en ökad självkännedom och självkänsla som ledare. Läs mera om utbildningen och anmäl dig här.

 
 
 
Förbättra din arbetsmiljö och orka bättre – att känna igen, förebygga och hantera psykosociala belastningsfaktorer.

Utbildningen som riktar sig till hela personalen ordnas totalt fem gånger för att så många som möjligt ska kunna delta. Nu återstår två tillfällen, det följande infaller 4.3 i Åbo. För att diskussionen som kommer igång under utbildningen ska kunna fortsätta ute på enheterna är det önskvärt att så många som möjligt deltar. Efter utbildningen ska deltagarna veta vad som kan uppfattas som (sexuella) trakasserier och vad psykosociala belastningsfaktorer är, varför de uppstår och hur de kan förebyggas och hanteras. Läs mera om utbildningen och anmäl dig här.

 
 
 
Supervisor's Roles and Support of Doctoral Candidate's Working Life Skills 11.3.2019

Turun Yliopisto och Åbo Akademi erbjuder fyra seminarier för handledare av doktorsstuderande, andra handledare är naturligtvis också välkomna att delta. Temat för detta det andra seminariet är: Supervisor's Support of Doctoral Candidates’ Working Life Skills. Under dagen hålls föreläsningar om Managing cultural identities, doctoral candidate – student or employee and alternative career paths outside academia. För mer information se vår intranätsida. På samma sida hittar du information om det tredje seminariet, Ethical considerations in supervision den 10 april och det sista seminariet, The Different Roles of the Supervisor med gästföreläsare från KTH i Sverige, den 26 april. Alla seminarier hålls på engelska.

 
 
 
ITK-konferenssi

Finlands största konferens inom undervisningsteknologi, ITK-konferenssi, arrangeras i Karlberg / Aulanko 20–22.3. På programmet finns över 160 föredrag och evenemang, och konferensen har redan över 1000 deltagare. Läs mera här (på finska).

 
 
 
 
 
 
Bli Open Science-coach vid ÅA!

Vetenskapen går mot större öppenhet: publiceringen övergår till Open Access (både grön och guld) och hanteringen av forskningsdata utvecklas så att den kan delas eller återanvändas enligt s.k. FAIR-principer. Är du forskare eller lärare vid ÅA (alla nivåer) och vet hur en del av det här görs bäst inom ditt vetenskapsområde? Ansök till vårt coachprogram. Coacherna får delta i nationella och lokala skräddarsydda utbildningar över en period på två år och får chansen att utveckla sitt kunnande med målet att hjälpa sin närmaste forskningsomgivning att ta några steg mot en mera öppen vetenskap tillsammans med ÅA:s serviceteam för Öppen vetenskap och forskning. Läs mera här.

 
 
 
Är du intresserad av att jobba som forskare/sakkunnig för EU?

Europeiska kommissionens enhet för service inom vetenskap och kunskap, Joint Research Centre (JRC), stöder policyutvecklingen inom EU med oberoende vetenskapliga undersökningsresultat under hela policyprocessens gång. JRC spelar alltså en central roll när det handlar om att skapa, hantera och tolka gemensam vetenskap och kunskap som underlag för bättre EU-policier. JRC kommer inom kort att utlysa 80 nya, permanenta befattningar för forskare som vill medverka med sin expertis för att ta sig an aktuella och framtida vetenskapliga utmaningar. Mer information hittas här.

 
 
 
Är du en postdoc som siktar mot företagsvärlden?

PoDoCo (PostDocs in Companies) är ett matchmakingprogram som stöder strategisk förnyelse hos företag och nya doktorers inträde i den privata sektorn. Genom forskningsstipendier på 6-12 månader erbjuder programmet möjligheter för dem som vill pröva nya innovativa idéer som kan sätta fart på den strategiska förnyelsen av finländska företag. Vårens ansökningsrunda pågår 1.3–15.4.2019. Mer information om PoDoCo-programmet och ansökan finns på PoDoCo:s webb.

 
 
 
 
 
 
Åbo Akademis forskningsmobilitetsprogram - Ansökan öppen 4-29.3.

Åbo Akademis forskningsmobilitetsprogram stöder internationella forskningsbesök till och från ÅA för
1–6 månader. Följande ansökningsperiod är 429.3.2019. Läs mer om programmet och ansök här. Kontakta researchmobility@abo.fi vid eventuella frågor. 

 
 
 
Finansiering för 
forskningsinfrastrukturer – öppen 2.4–15.5.2019

FIRI 2019 

Finlands Akademis utlysning för finansiering för 
forskningsinfrastrukturer kommer att vara öppen 2.4–15.5.2019. 

Finlands Akademi finansierar anskaffning, byggande och stärkande av 
nationellt viktiga infrastrukturer som främjar vetenskaplig forskning. 

Observera att FIRI 2019-utlysningen består av två skilda utlysningar: 
utlysning 1 för infrastrukturer som ingår i vägvisaren och utlysning 2 
för infrastrukturer som inte ingår i vägvisaren. 

Ansökningarna kommer att uppställas i prioritetsordning av Åbo Akademi. 
Prioriteringsbilagan är en obligatorisk bilaga till ansökningen. Skicka 
alltså inte in en ansökan direkt till Finlands Akademi utan följ 
anvisningarna: 

1) Senast 8.3.2019: 
Intresseanmälan till Forskningsservice (forskning@abo.fi) 

Inkludera projektledarens namn, kort beskrivning av infrastrukturen, 
totala budgeten för ansökan inkluderande egenfinansieringsandelen. 

2) Senast 25.4.2019: 
Ansökan skickas till Forskningsservice (forskning@abo.fi) 

Ansökningarna sammanställs och uppställs i prioritetsordning. Ifall forskningsservice identifierar möjligheter till synergi mellan ansökningarna kommuniceras detta till de sökande i strävan att få till stånd så starka ansökningar som möjligt som gagnar hela ÅA. Prioriteringsbilagan sänds därefter till de sökande. 3) 15.5.2019: Finlands Akademis deadline. 

Mera information hittas på Finlands Akademis hemsida. Finlands Akademis ansökningsanvisningar publiceras inom kort.

 
 
 
Allied ICT Finland-nätverket ordnar informationstillfälle den 28.3.2019

Allied ICT Finland-nätverket ordnar ett informationstillfälle den 28.3.2019 om EU-finansieringsmöjligheter år 2020 och under följande ramprogramperioden för ICT-området. Som talare har vi ICT, Health & Cyber NCP Pekka Rantala från Business Finland samt Saara Nuotio-Coulon och Miia Paananen från Åbos och Egentliga Finlands Europa-kontoret. Det engelskspråkiga tillfället är riktat både till forskare och företag och deltagande är gratis. Tillfället kommer också att streamas. Program och anmälan (senast 22.3.2019) hittas här.

 
 
 
Utbildningssamarbetsprojekt: Asien-programmet

Utbildningsstyrelsens Asien-program har öppnat ansökan om stöd för samarbetsprojekt med högskolor i Kina, Indien, Indonesien, Malaysia, Singapore, Thailand och Vietnam. Deadline: 30.5.2019.
Ansökningswebinarium ordnas to 7.3.2019 klo 13.00–14.00, via denna länk. Mera info här.

 
 
 
 
 
 
Ny modell för utförandet av arbetsplatsutredningar

Rutinen för arbetsplatsutredningar har ändrats för att bättre tjäna sitt syfte. Det nya är att inför en arbetsplatsutredning ges alla i arbetsgemenskapen möjlighet att besvara en enkät om hur arbetet, arbetsmiljön och arbetsgemenskapen uppfattas. Utgående ifrån de svar som fås in träffar företagspsykologen enhetsledaren innan arbetsplatsbesöket görs. Avsikten är att stöda ledarna att lösa eventuella problematiska situationer på arbetsplatsen samt att få en mera heltäckande bild av den arbetsgemenskap som ska besökas. Läs mera om arbetsplatsutredningar här.

 
 
 
Motionskampanjen 2019

I mars och april är det igen dags för ÅA:s årliga motionskampanj. I Åbo går startskottet fredagen den 1 mars med bowling på förmiddagen och Physiofit + Shindo på eftermiddagen. Mer info, anmälningslänkar och blanketten till motionskampanjen finns på Må Bra-sidan.

 
 
 
 
 
 
Open Access! Vad, varför och hur gör man?

Läs mera på ÅA:s Libguides. Open Science-teamet vid ÅA hjälper gärna till: openscience@abo.fi

 
 
 
Zoom tillgänglig för akademins personal

Programmet Zoom används för virtuella möten och distansundervisning, och är nu tillgängligt för akademins personal. Mera information här.

 
 
 
 
 
 

Next issue

The next issue of Staff News will be published on March 8. Deadline March 4. If you would like to contribute to the newsletter please send a message to meddelanden@abo.fi and a link to the webpage where the information is published (in Swedish and English).

 
 
 
 
 
 
Elections of new members of the Åbo Akademi Faculty Boards 9.4.2019 – remember to nominate your candidate!

The nomination of candidates takes place during the period 22.2-7.3.2019. Nominations must be done prior to 7.3.2019 at 3 pm. The consensus election protocol must be sent to the electoral committee no later than 28 February at 4 pm. More information about the nomination, the nomination form and consensus election can be found here: www.abo.fi/elections.

 
 
 
Did you miss Rector´s forum 18.2.2019?

No worries! The event was recorded. You can watch the video and the presentations about the new State funding model here. Login required.

 
 
 
New employee

As of February 20, 2019 Kei Heikkilä, Master of Science (Business Administration), has started working as external relations manager responsible for developing fundraising and alumni relations at Åbo Akademi University.

 
 
 
 
Personal2
 
Staff training

Information on staff training courses in the spring can be found
in the course catalogue.

See information on courses at Tritonia EduLab in Vasa here.



 
 
 
Documentation of teaching experience in academic portfolio

On 28 February there is a course on academic portfolio. You can take part via Zoom. After the workshop the participants should be able to describe the required content of an academic portfolio, fomulate the key aspects of their pedagogic view and proceed developing their academic portfolio.
Registration and further information here.

 
 
 
Psychosocial risk factors – to recognize, prevent and manage, 2.4.

The target group is the entire Staff. Our goal is that the participants after this occasion know what can be perceived as (sexual) harassment but also which the other psychosocial risk factors are, why they occur and how they can be prevented and managed. After the course participants will also be familiar with ÅAU´s instruction for dealing with harassment and inappropriate treatment. Please read more about the course and register here.

 
 
 
Supervisor's Roles and Support of Doctoral Candidate's Working Life Skills 11.3.2019

University of Turku and Åbo Akademi University offers fours seminars for supervisors of doctoral thesis, also supervisors of candidate/master thesis are cordially welcome. The topics of this the second seminar; Supervisor's Roles and Support of Doctoral Candidate's Working Life Skills features lectures on Managing cultural identities, doctoral candidate – student or employee and alternative career paths outside academia. For further information and registration visit our intranet. On the same page you will find information about the third session, Ethical considerations in supervision on April 10 and the fourth seminar The Different Roles of the Supervisor with a guest lecture from Royal Institute of Technology, Sweden on April 26.

 
 
 
ITK-konferenssi

Finland’s biggest conference on educational technology, ITK-konferenssi, is arranged in Aulanko 20–22 March. There are over 160 presentations and events on the program, and over 1000 participants have already registered. Read more here (in Finnish).

 
 
 
 
 
 
Become an Open Science coach at ÅAU!

Research practices are moving towards greater openness: publishing turns Open Access (both green and gold), the management of research data is developing towards sharing or reuse according to the so called FAIR-principles. Are you a researcher or teacher at ÅAU (all career levels) and know how some of this might best be carried out in your field of research? Apply to our coach program. The coaches are given the chance to participate in national and local custom-made courses over a period of two years and to develop their know-how with the aim of assisting their environments in taking a few steps towards a more open science and research together with ÅAU's team for Open Science and Research. Read more here.

 
 
 
Interested in working for the EU as a scientist?

The European Commission's science and knowledge service, the Joint Research Centre (JRC) (also EU Science Hub) supports EU policies with independent scientific evidence throughout the whole policy cycle. The JRC plays a central role in creating, managing and making sense of collective scientific knowledge for better EU policies. JRC will soon launch a call for 80 new permanent laureates to work on scientific projects to bring advanced skills, knowledge and expertise to help resolve current and future scientific challenges. Further information here.

 
 
 
Are you a post doc looking for company?

PoDoCo (PostDocs in Companies) is a matchmaking program supporting strategic renewal of companies and employment of young doctors in the private sector. PoDoCo program offers research grants of 6-12 months to investigate new innovative ideas boosting the strategic renewal of Finnish companies. The PoDoCo Spring 2019 application round takes place within 1.3–15.4.2019. Further information about PoDoCo program and the application round is available on the PoDoCo website.

 
 
 
 
 
 
ÅAU Research Mobility Programme – Application period 4–29.3.

Åbo Akademi University’s research mobility programme supports international research visits to and from ÅAU for a period of 1-6 months. The next application period is 4-29.3.2019. Read more and apply here. If you have questions, please contact researchmobility@abo.fi.

 
 
 
FIRI 2019 – open 2.4–15.5.2019

Academy of Finland FIRI 2019 call for research infrastructures will 
be open 2.4–15.5.2019. 

The Academy of Finland provides funding for the acquisition, 
establishment or strengthening of nationally significant research 
infrastuctures that promote scientific research. 

Please note that there are two different calls: 
Call 1: roadmap infrastructures and 
Call 2: non-roadmap infrastructures 

The applications will be listed in order by preference by Åbo Akademi. 
The prioritisation list is an obligatory appendix to the application. 

Notice the following deadlines: 

1) 8.3.2019: 
Notification of interest, sent to research services (research@abo.fi). 
Include the following information: Name of project leader, a short 
description of the infrastructure, the total budget of the application, 
including the own financing part. 

2) 25.4.2019: Åbo Akademi internal deadline for the proposals. 
Send your proposal to Research services (research@abo.fi). 

The applications will compiled and given a priority ranking. In case research services identifies possible synergies between applications, we will be in contact with the researchers about preparing the strongest possible applications in a way that benefits ÅA the most. The priority list will then be sent to the applicants.

 3) 15.5.2019: Academy of Finland deadline 

More information can be found on the Academy of Finland homepage. 
The Academy of Finland will publish the call text shortly.

 
 
 
Allied ICT network organizes an information event on March 28, 2019

Allied ICT network organizes an information event on EU funding possibilities in ICT, calls in 2020 and insights for the coming program period Horizon Europe. As speakers in the event we have ICT, Health & Cyber NCP Pekka Rantala from Business Finland, and Saara Nuotio-Coulon and Miia Paananen from the Turku-Southwest Finland European Office. The event will be in English and it’s targeted both for researchers and companies interested in EU-funding. The event can also be followed online. Agenda and registrations (by 22.3.2019) can be found here.

 
 
 
Call for applications: Asia programme

EDUFI’s Asia programme is now open for applications, with the new target countries being China, India, Indonesia, Malaysia, Singapore, Thailand & Vietnam. Deadline: 30.5.2019. A webinar on the 2019 Call will be organized 7th of March at 13.00–14.00, via this address. More info here.

 
 
 
 
 
 
New model for the execution of workplace investigations

The routine for workplace investigations has changed to better serve its purpose. The new practice is that, prior to the investigation it is possible for all the members of the work community to answer a questionnaire about how the working environment is apprehended. On the basis of the answers the occupational psychologist will meet with the unit leader before the visit at the workplace. The purpose is to support the leaders to solve potential problematic situations and to get a comprehensive picture of the visited work community. Read more about workplace investigations here.

 
 
 
Exercise Campaign 2019

The annual exercise campaign will soon start again and is in progress during march and april. The kick-off for the campaign is 1.3 with bowling and Physiofit + Shindo. For more information and registration, see the page for Workplace health promotion activities.

 
 
 
 
 
 
Open Access! What, why and how does one do it?

Read more about it in the ÅA Researcher Libguides here. The Open Science team at ÅAU is glad to help: openscience@abo.fi

 
 
 
Zoom available for staff

Zoom is a program used for virtual meetings and distance education, and is now available for staff at ÅAU. More information here.

 
 
 
 
 
You have received this email because you have subscribed to Åbo Akademi Personalnytt | Staff News as .
© 2024 Åbo Akademi Personalnytt | Staff News, All rights reserved