Om du har problem med att läsa nyhetsbrevet klicka här webbversion
   
December 2018 | Nr 20
 
Personalnytt-18
Skipbar
 
 
Tidtabell

Med nummer 20 är 2018 till ända för Personalnytts del. Dags att önska en God Jul och ett Gott Nytt År! Det nya årets första nummer av Personalnytt utkommer den 11 januari. Deadline är den 7 januari. Skicka färdigt material (en kort presentation på några meningar och, vid behov, en färdig länk till ett utförligare material på nätet) på svenska och engelska till meddelanden@abo.fi.

 
 
 
 
 
 
Save the date: Science in Society – kick off seminarium för strategiarbetet 24.1.2019

Torsdagen den 24.1.2019 kl. 13-15:30 ordnas ett seminarium med paneldiskussion om temat ”Vetenskapen och samhället – framtida visioner”. Seminariet hålls i auditorium Armfelt, Arken. Seminariet är ett startskott för det nya strategiarbetet vid ÅA 2019 och samtidigt en avslutning på det arbete om samhällseffekt som gjorts tillsammans med Demos Helsinki år 2018. Det är en unik möjlighet att höra några av de främsta internationella experterna tala om vetenskapen och samhället, bl.a:
Keynote: Wiljan van den Akker, Utrecht University, Vice-Rector of Research. Expert på universitetens samhällsnytta och samverkan med samhället; Rainer Kattel, UCL, Deputy Director at the Institute for Innovation and Public Purpose; Rose-Marie Barbeau, University of Glasgow, Research Impact Manager. Mer information följer, boka in datumet redan nu!

 
 
 
100 År av kåraktivism – en kväll för alumner

Alumn! Kåraktivst! Dags att återigen återvända till Kåren för en fantastisk fest! Trerätters middag, snapsvisor och studentikost program utlovas, alltså en kväll som du inte vill missa! Samla ihop ditt gamla kompisgäng och kom till Kåren för århundradets mest ”gamyliga sitz”. Festen går av stapeln lördagen den 26.1.2019 med fördrink klockan 18:30. Priset för festen är 60€.
Mera information och anmälan hittar du här.

 
 
 
 
 
 
Årets Per Brahe-pris till doktor i folkhälsovetenskaper, docent Anna K. Forsman

Stiftelsens för Åbo Akademi Per Brahe-pris överräcktes till doktor i folkhälsovetenskaper, docent Anna K. Forsman av stiftelsens styrelseordförande, kommerserådet Peter Boström i samband med att stiftelsens delegation höll sitt höstmöte i Gamla Akademihuset i Åbo måndagen den 10 december 2018.
Stiftelsens Per Brahe-pris delas ut till en lovande forskare vars fortsatta anknytning till Åbo Akademi är synnerligen önskvärd. Prissumman är 12 000 euro. Anna Forsman nominerades till priset av dekanus Fritjof Sahlström, fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier. Forsmans forskning fokuserar på hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete i olika befolkningsgrupper och kontexter. Tyngdpunkten ligger på våra stora folkhälsoutmaningar och relaterade insatser för att skapa goda förutsättningar för hälsofrämjande livsstil, folkhälsa och hållbar utveckling. Hennes forskningsområden innefattar den psykiska hälsan i ett livsloppsperspektiv, med särskilt fokus på psykosociala stöd- och riskfaktorer och insatser. I de tvärvetenskapliga forskningsprojekten sätts fokus speciellt på sårbara grupper, till exempel personer med psykisk ohälsa eller de allra äldsta grupperna i befolkningen. Forsman leder nu bland annat det EU-finansierade innovationsprojektet @geing Online (2017-2020), som utreder hur digitala tjänster kan möjliggöra ett socialt aktivt liv på den äldre personens egna villkor. Projektet är ett samarbete mellan Åbo Akademi, Umeå Universitet och Seinäjoki Yrkeshögskola.

 
 
 
Nya medlemmar i delegationen och styrelsen för SÅA

Vid Stiftelsens för Åbo Akademi delegationsmöte den 10 december 2018 i Åbo valdes till nya medlemmar i delegationen generalsekreterare, politices magister Riina Forsman (Åbo), VD, ekon. lic. Roger Holm (Jakobstad), generalsekreterare, t.f. VD, politices magister Linda Lindholm (S:t Karins) och VD, ekon. kand., EMBA Carl Pettersson (Helsingfors) för perioden 1.1.2019–31.12.2023. Delegationens ordförande, minister Christoffer Taxell hade meddelat att han önskar avgå som medlem i delegationen. Till ny ordförande för delegationen för år 2019 valdes kommerserådet Peter Boström. Regeringsrådet Paulina Tallroth återvaldes till dess vice ordförande för år 2019.
Delegationen har högst 50 medlemmar och sammanträder två gånger per år. Till delegationens uppgifter hör bland annat att utse medlemmarna i Stiftelsens för Åbo Akademis styrelse och utse styrelsemedlemmar i Stiftelsens för Åbo Akademi forskningsinstitut och Donnerska institutet för religionshistorisk och kulturhistorisk forskning.
Till nya medlemmar i styrelsen för Stiftelsen för Åbo Akademi valdes verksamhetsledare, filosofie magister Martina Harms-Aalto för perioden 1.1.2019–31.12.2020 och marknadsförings- och kommunikationsdirektör, politices magister Michael Smirnoff för perioden 1.1.2019-31.12.2021. Advokat, JD Gisela Knuts och företagare, EM Timo Ketonen återvaldes till medlemmar i styrelsen för perioden 1.1.2019–31.12.2021. Övriga styrelsemedlemmar är EM Ebba Dåhli, DE Johan Kronberg och riksdagsledamot, PM Stefan Wallin.
Kammarrådet Henry Wiklund avtackades med Akademimedaljen i brons för mångåriga värdefulla insatser för stiftelsens delegation. Christoffer Taxell avtackades för mångåriga värdefulla insatser både för stiftelsens delegation och styrelse.

 
 
 
 
 
 
Personalutbildningar i företagsamt lärande och hur stöda de
studerandes entreprenöriella tänkande

Under våren 2019 erbjuds en serie personalutbildningar om hur läraren i undervisningen kan stöda studenternas företagsamhet och entreprenöriella kompetensutveckling. Yrittäjyysyliopisto vid Åbo
universitet inbjuder Åbo Akademi till ”Yrittäjyysopetuksen perusteet-seminaari opettajille18.1. Seminariet tar upp entreprenörskapskunnande och företagsamhetsundervisning som innehåll och metod samt visar på exempel från olika kurser. Företagarna i Finland ordnar via projektet "Osaavia opettajia – yrittäviä nuoria", och i samarbete med ÅA, seminariet ”Företagande och framtidens arbetslivskunskaper1.2 (presentationer av företagare och ÅA-alumner om vilka arbetslivsfärdigheter som kommer att spela nyckelroller i det framtida arbetslivet, samt pedagogiska metoder för att stöda studenterna till ett företagsamt sätt att agera) och kursen ”Företagarpedagogik vid universitetet15.3. Länkar till detaljprogram och anmälan hittas via kurskatalogen.

 
 
 
Seminarium kring lekfullt lärande och användning av digitala verktyg, 25.1.2019

Är du nyfiken på hur metoder för lekfullt lärande kan fungera i din undervisning? CLL arrangerar ett seminarium kring lekfullt lärande och digitala verktyg i samband med EDUCA mässan 25.1.2019 (kl. 13–17) i Helsingfors. Seminariet arrangeras inom ramen för Erasmus+ projektet ”Play & Learn Digimedia” och hålls på engelska. Vi kommer också att finnas på plats i den svenska hörnan på EDUCA under fredag förmiddag och demonstrera en ny online lärarfortbildning med samma innehåll.
Antalet seminarieplatser är begränsat, varför du bör anmäla dig i god tid för att försäkra dig om en plats.
Läs här för mer information om seminariet och anmälan.

 
 
 
 
 
 
Stipendier Ur Gustaf Packaléns Mindefond

Ur Gustaf Packaléns Mindefond utges i form av stipendier sammanlagt 200 000 danska kronor för studier eller forskningsarbete framför allt i Danmark under år 2019.
Fondens målsättning är att främja det kulturella och humanitära arbetet i Finland samt att stärka de kulturella förbindelserna mellan Finland och de övriga nordiska länderna, i synnerhet Danmark.
För mer information vänligen se här.

 
 
 
Stiftelsernas Post doc-pool och Finlands Akademi utlysning

Stiftelsernas Post doc-pool utlyser medel för nydisputerade forskare som åker utomlands för åtminstone ett läsår. Fleråriga stipendier kan också beviljas. Ansökningstiden pågår 15.12.2018–15.1.2019. Mer information om Post doc-poolen och hur man söker hittas här.
Finlands Akademis råd för strategisk forskning öppnar en utlysning 19.12.2018. Deadline för ansökans första skede är 23.1.2019. Utlysningen innehåller fyra teman: Towards a sustainable, healthy and climate-neutral food system (FOOD), Innovative materials and services to promote resource wisdom and sustainable development (IMPRES), The changing role of public authority and the potential for steering society (STEER), Culture in an increasingly technologically driven society (CULT). Infolänkar och presentation med detaljer om utlysningen hittas här.

 
 
 
 
 
 
Välkommen på rektors julkaffe 19.12

Rektor Mikko Hupa bjuder alla akademianställda på traditionsenligt julkaffe i Café Gadolinia, Porthansgatan 3–5, onsdagen den 19 december kl. 15.00.
Åbo Akademis 100-årsjubileum till ära bjuds det på en tillbakablick och alla som vill får smaka på ÅA:s egen öl Chancellor’s Centennial Pils. Välkomna!.

 
 
 
Jul-yoga 21.12 kl. 8.30–10

Glöm julstressen för en stund och unna dig en julklapp i form av avslappnande yoga inför jullovet. Yogamattor finns, det enda du behöver är bekväma kläder. Efteråt bjuds vi på glögg och pepparkakor. Anmäl dig här senast den 18.12.

Dimission i ASA 19.12.

Kom med och fira dina studerandes kandidat- och magistersexamina!
Åbo Akademi ordnar dimission den 19.12.2018 kl. 13.00 i ASA. För mera information se här. Välkommen!

 
 
2018_19_11_AA_julkort_personal_1_small
 
Skicka julkort med motiv från Åbo Akademi

Vi närmar
oss igen den delen av året då det blir aktuellt att skicka en julhälsning till en kär kollega, forskningspartner eller annan vän av Åbo Akademi. 
Du kan skicka din hälsning antingen elektroniskt eller som ett traditionellt kort i tryckt format. Ifall du väljer det senare bör du vara ute i god tid med din beställning. De tryckta korten beställer du hos tryckeriet Punamusta i Åbo (på Biskopsgatan). 
Närmare information hittar du här (kräver inloggning)

 
 
 
Bibliotekets öppettider under jul och nyår

Biblioteket har avvikande öppettider 17.12–6.1. Alla servicepunkter är stängda 22.12–1.1. Boktornet öppnar 2.1 medan Arken, ASA och Axelia håller stängt till 6.1. Se mera på bibliotekets webbplats.

 
 
 
Sista chansen att se årets två specialutställningar på Sibbe!

Sibeliusmuseums två specialutställningar är ännu öppna t.o.m. 6.1.2019:
"En kantat för doktorerna – Musik vid akademiska högtidligheter" presenterar den musik som använts i samband med olika högtidligheter vid finländska universitet. Speciellt betonas de verk som beställts till Åbo Akademi under universitetets 100 år.
"Sibbe 50" berättar om Sibeliusmuseums nuvarande museibyggnad och dess arkitekt Woldemar Baeckman i samband med att byggnaden fyller 50 år. Läs mera om årets temautställningar här.
Sibeliusmuseum är öppet tisdag–söndag kl. 11–16. Stängt måndagar och 24–26.12.2018 samt 1.1.2019. Webb: www.sibeliusmuseum.fi Facebook: facebook.com/sibeliusmuseum

 
 
 
 
 
 
Konsert med Julia Korkman och Claes Andersson 19.1.2019

Julia Korkman, forskare och docent vid ÅA, ger en konsert på ÅST tillsammans med Claes Andersson lördagen den 19 januari kl 18. Under konserten på Tiljan-scenen på Åbo Svenska Teater får vi höra såväl musik från den i sommar utgivna skivan ”Kvar i mig” som nya låtar: nostalgisk jazz på franska och engelska, svenska och finska folksånger enligt ”jazz på svenska”-traditionen, traditionell jazz med nya ord samt nya kompositioner till texter av bl. a Elina Vaara, Eino Leino och Claes Andersson. Läs mera om konserten här.


 
 
 
Next issue

We have reached the last issue of Staff News for 2018, so here's wishing you a Merry Christmas and a Happy New Year!. The first issue of 2019 will be published on January 11. Deadline January 7. If you would like to contribute to the newsletter please send a message to meddelanden@abo.fi and a link to the webpage where the information is published (in Swedish and English).

 
 
 
 
 
 
Save the date: Science in society – kick off seminar for the strategy work at ÅAU, 24.1.2019

On Thursday January 24 at 13-15:30 we organize a seminar and panel discussion about “Science in society – roles and positions in the next era”. The event is held in aud. Armelt, Arken. The seminar is a kick off event for ÅAU’s new strategy in 2019, and at the same time, a conclusion of the work on societal impact that has been carried out together with Demos Helsinki in 2018. This is a unique opportunity to hear some of the foremost experts within academia’s societal impact, e.g.:
Keynote: Wiljan van den Akker, Utrecht University, Vice-Rector of Research. Expert on societal impact and productive interactions in society; Rainer Kattel, UCL, Deputy Director at the Institute for Innovation and Public Purpose; Rose-Marie Barbeau, University of Glasgow, Research Impact Manager. Mark the date in your calendar, more information will follow!

 
 
 
 
 
 
100 years of student union activism – an evening for the alumni

Alumni! Student union activist! It is time to return to Kåren for a fantastic party! The evening consist of a three-course dinner, singing and other student-like programs. Gather your old friends and come to Kåren for a marvelous alumni-party! The party is on Saturday the 26.1.2019 and starts with pre-drinks at 18:30. The price for the party is 60€. More information about the party and registration here.

 
 
 
 
 
 
Seminar on Playful teaching and learning experiences, 25th of January 2019

Welcome to join our seminar on “Playful teaching and learning experiences” at the EDUCA fair in Helsinki on the 25th of January 2019 (13:00–17:00). In schools, colleges and universities teachers and other educators have to make everyday decisions about the type of digital tools to use in various teaching situations, and to decide on how and why to use a specific tool or application. The aim of this seminar is to provide hands-on experiences, tools, and material on using digital media in teaching.
The number of seats are limited, therefore we recommend you to register for the seminar in order to guarantee yourself a seat. For further information and registration, please check here.

 
 
 
 
 
 
Gustaf Packaléns Mindefond Grants

Grants from Gustaf Packaléns Mindefond to a total of 200 000 DKK will be awarded to teachers and researchers at Åbo Akademi University. The aim of the foundation is to promote the cultural and humanitarian work in Finland and to strengthen the ties between Finland and the other Nordic countries, especially Denmark. For more information, please check here.

 
 
 
Säätiöiden post doc-pooli and The Academy of Finland call

Säätiöiden post doc-pooli opens a call for funding for at least one academic year for scholars, who have recently completed their doctoral degree and wish to conduct research abroad. Grants may also be awarded for periods longer than one year. They are also available for non-Finnish nationals. The call is open 15 Dec 2018–15 Jan 2019. Please check here for further information.
The Academy of Finland Strategich Research Council opens a call on 19 December 2018. Deadline for the first stage is 23 Januari 2019. The call includes four topics: Towards a sustainable, healthy and climate-neutral food system (FOOD), Innovative materials and services to promote resource wisdom and sustainable development (IMPRES), The changing role of public authority and the potential for steering society (STEER), Culture in an increasingly technologically driven society (CULT). Please check here for links to further information and a presentation.

 
 
 
 
 
 
Welcome to Rector's Christmas coffee

Rector Mikko Hupa invites all personnel at Åbo Akademi University to the traditional Christmas coffee in Café Gadolinia, Porthansgatan 3-5, on Wednesday 19 December at 3 pm.
In honour of the centennial celebration a brief look backward will be offered and for those who wish, a taste of ÅAU:s own beer, Chancellor’s Centennial Pils. Welcome!

 
 
 
Christmas-yoga 21.12. 8.30–10

Forget the Christmas hustle and bustle for a while and treat yourself to a relaxing yoga session.Yoga mats are provided, all you need is comfortable clothing. Mulled wine and gingerbread will be served afterwards.
Register here by 18.12 at the latest.

Graduation ceremony 19.12.

Come and celebrate your students' bachelor's and master's degrees! Åbo Akademi University arranges its graduation ceremony on 19.12.2018 at 13.00 in ASA. For more information, please check here
Welcome!

 
 
2018_19_11_aa_julkort_personal_1_small
 
Send a Christmas card from Åbo Akademi University

The time for sending season's greetings is approaching fast. Perhaps you would like to send a Christmas card to a dear collegue, to an important person in your science project or to a friend of Åbo Akademi University.
You can either send an electronic greeting, or a traditional a printed Christmas card. Printed cards can be ordered from the printshop Punamusta on Piispankatu in Turku, but please remember to do so in good time. Please find more information here (in Swedish).   

 
 
 
Library opening hours during Christmas and New Year

Christmas and New Year exceptional opening hours are in effect from Monday December 17th to Sunday January 6th. Please check the website for the specific opening hours.

 
 
 
Last chance to visit the thematic exhibitions at Sibbe!

The exhibitions are open until 6.1.2019:
A cantata for the doctors – Music at academic ceremonies” covers music performed at conferment ceremonies at Finnish universities in general and at the inauguration ceremony and conferment ceremonies at Åbo Akademi University in particular.
"Sibbe 50" tells about the 50 year old Sibelius Museum building and the architect Woldemar Baeckman. Read more about the thematic exhibitions here.
The Sibelius Museum is open Tuesday–Sunday 11–16. Closed Mondays and 24–26.12.2018 and 1.1.2019. Web: www.sibeliusmuseum.fi, Facebook: facebook.com/sibeliusmuseum

 
 
 
 
 
You have received this email because you have subscribed to Åbo Akademi Personalnytt | Staff News as .
© 2024 Åbo Akademi Personalnytt | Staff News, All rights reserved