Om du har problem med att läsa nyhetsbrevet klicka här webbversion
   
Oktober 2019 | Nr 16
 
Personalnytt-18
Skipbar
 
 
Tidtabell

Nästa nummer av Personalnytt utkommer den 1 november. Deadline är den 28 oktober. Skicka färdigt material (en kort presentation på några meningar och, vid behov, en färdig länk till ett utförligare material på nätet) på svenska och engelska till meddelanden@abo.fi.

 
 
 
 
 
 
Det nya intranätet lanseras 20.11

Det nya intranätet som ersätter oldwww kommer att lanseras onsdagen 20.11. I skrivande stund sitter 100+ innehållsproducenter och jobbar med texterna, uppdaterar, och för in allt på den nya plattformen. ÅA:s nya interna webbplats intra.abo.fi kommer att innehålla information, guider och nyheter för personal, forskare och studerande.
Kommunikationen håller en presentation om intranätsprojektet i Lilla Auditoriet, ASA, Åbo tisdagen 22.10 kl. 13.00. Vi finns på plats till kl. 15 ungefär, och du får gärna droppa in närsomhelst under dessa två timmar för att diskutera och ställa frågor. Den inledande presentationen sänds också via Zoom. Du kan på egen hand läsa mera om intraprojektet här.

 
 
Välkommen med i ÅA:s Yammer-gemenskap!

Yammer är en plattform där du kan träffa kolleger, personal, forskare och studerande från hela Åbo Akademi. På Yammer kan du dela och ta del av information och tips om allt från händelser på campus till de senaste nyheterna från olika projekt. Flödet i Yammer styrs av grupper som byggs upp enligt intresse och behov. Just nu testkör vi några för att bli varma i kläderna, och senare i höst kommer vi att expandera. Här kan du läsa mera om ÅA:s Yammer och hur du går med.

 
 
 
 
 
 
Åbo Akademi planerar att flytta sina bibliotekstjänster i Vasa till Academill

Åbo Akademis rektor Moira von Wright har beslutat att inleda planeringen för att flytta bibliotekstjänsterna i Vasa från Tritonia till Academill. Biblioteksservicen blir en del av Åbo Akademis eget bibliotek. Torsdagen den 24 oktober kl. 10.30 hålls ett informationsmöte i auditorium Bruhn, Academill om biblioteksfrågan för Åbo Akademis personal och studerande i Vasa. På plats är bl.a. Åbo Akademis vicerektor Mikael Lindfelt, dekanus Fritjof Sahlström, överbibliotekarie Pia Södergård och direktören för fastighetsservice, Timo BäckmanMera information här.

 
 
Rektoratet flyttar till Humanisticum

Åbo Akademis rektor och vicerektorer planerar att flytta till Humanisticum på Biskopsgatan 13 i slutet av hösten. Avsikten med flytten är att föra universitetets operativa ledning närmare den akademiska verksamheten. Humanisticum erbjuder ändamålsenliga utrymmen för det här. Fastigheten ligger närmare campus kärna, och en flytt betyder effektivare användning av akademins utrymmen. Mera information om den planerade flytten hittas här.

 
 
 
 
 
 
Må Bra-vecka för ÅA-personal

Vecka 46 blir det Må Bra-vecka för ÅA-personal. Årets tema är återhämtning och avslappning. Programmet för veckan publiceras så småningom förutom i Personalnytt, även på webben, i ÅA Personalutvecklings Yammer-grupp och Facebook-sida.

 
 
Gratis influensavaccinationer ges i år igen åt ÅA-personal samt de med avtal för icke-anställda

Vaccinationerna ges enligt drop-in-principen. I Åbo: Onsdag 20.11 kl. 13–-15 i Atlas/CLL:s hus i Arken, Måndag 25.11 kl. 9–11 i Smedjan/M-huset i Arken. I Vasa: Tisdag 29.10 kl. 12.15–16 i rum E0408 i Academill. Torsdag 31.10 kl. 12.15–16 i ”Röda rummet”, A209 i VÖS Grundskola. Mera information här.

 
 
Skattekortsinformation

Året närmar sig sitt slut och personalservice önskar vänligen påminna om att skattekortet endast har en inkomstgräns och samma skattekort används av alla arbetsgivare. Du kan själv följa upp den totala beskattningsbara inkomsten och förskottsinnehållningen vid ÅA på de månatliga lönespecifikationerna.
Vid behov kan du ansöka om ett nytt skattekort i MinSkatt och skicka det till hr@abo.fi. Fristen för ev. ändringsskattekort till novemberlönen är den 31.10.2019 och till decemberlönen den 29.11.2019. Har du frågor? Vänligen kontakta hr@abo.fi.

 
 
 
 
 
 
Språkcentret i tiden

Det är i år 30 år sedan Språktjänst vid Österbottens högskola inledde sin verksamhet vid Åbo Akademi i Vasa. I dag heter vi Språkcentret och är en del av Centret för livslångt lärande. Med anledning av våra 30 år ordnar vi ett jubileumsseminarium fredagen den 1.11.2019 kl. 9.15–12.30 i auditorium Bruhn, Strandgatan 2. Temat för jubileumsföreläsningen är "Tendenser i språket i dag" och den hålls av Minna Levälahti, Svensk Presstjänst. Paneldiskussionen med temat Språklig kompetens i arbetslivet modereras av Mikaela Björklund, universitetslärare. Deltagarna i panelen är Fredrik Sundell, rektor, Marianne West, skoldirektör, Josefin Torrkulla, journalist, Martin Norrgård, politiker och alumn, samt Alexandra Wasberg, projektkoordinator och magisterstuderande. Välkommen! Anmälningar här senast 24.10.

 
 
Diskussion om forskningsintegritet för internationella forskare

Forskningsetiska delegationen, TENK, ordnar en dag om forskningsintegritet för internationella forskare i Finland. Evenemanget ordnas den 19 november 2019 (anmälan senast den 11 november) i Vetenskapernas hus, Kyrkogatan 6, Helsingfors. Mera information hittar du här.

 
 
 
 
Personal2
 
Höstens personalutbildningar

Höstens personalutbildningar hittas i kurskatalogen – kurserna erbjuds i Åbo eller Vasa och ofta även på distans.
Se närmare i kursprogrammet.

För kurser i Vasa, se även Tritonia EduLabs kursutbud.

 
 
 
Introduktion för nyanställda, torsdag 24.10

Alla nyanställda vid Åbo Akademi är varmt välkomna till introduktionstillfället den 24.10! Introduktionen riktas till nyanställda, både fastanställda och tidsbundna vid alla fakulteter. Du får information bl.a. om anställning, organisation, struktur och kultur vid ÅA, samt allmän information om dina rättigheter och skyldigheter som anställd. Du kan läsa mera samt anmäla dig här.

 
 
Välkomna till Höstkonferens om utbildning 8.11 kl 9–16 i Åbo + Zoom

Det preliminära programmet, som ni hittar här, inleds med välkomnande av Barbro Schauman och vicerektor Mikael Lindfelts hälsning. Konferensens fokusområde är kopplingen till arbetslivet vilket bland annat förs fram av Tommi Vihervaara som är projektexpert vid Aalto-universitetet. Anmälan görs via kurskatalogen.

 
 
DigiCampus – Roadshow, 29.10 kl 12–16 i Åbo

Åbo Akademi är med i spetsprojektet DigiCampus som bland annat syftar till att skapa en gemensam virtuell plattform för universitetskurser i Finland. Projektet arbetar med att förbättra villkoren för virtualisering i ett flertal delprojekt. Kom och bekanta dig med DigiCampus och dess systerprojekt bl.a. Eamk på Roadshowen som går av stapeln i Åbo den 29 oktober, för mer information och anmälan se DigiCampus hemsida. Hälften av programmet går på svenska.

 
 
Diskussionskurs i engelska, start 12.11 i Åbo

Diskussionskursen riktar sig till studierådgivare och annan personal som jobbar med kundservice och som har behov av att uppdatera sina praktiska kunskaper i engelska. Under kursen har du möjlighet att utöka ditt engelska ordförråd och förbättra dina färdigheter i engelsk konversation. Efter avslutad kurs ska du modigare våga ge dig in i diskussioner på engelska. Du kan läsa mera om kursen och anmäla dig här.

 
 
Att skriva e-post på engelska, start 31.10 i Åbo

Om du i ditt arbete skriver både officiella och inofficiella e-post meddelanden på engelska och känner dig osäker på vad som är korrekt eller om du bara behöver uppdatera dina kunskaper är detta en kurs för dig. Kursen hålls i Åbo, på engelska. En utförligare beskrivning av kursen finns på webben och där kan du också anmäla dig.

 
 
Introduktion till Teams, hösten 2019 i Åbo + Zoom

I höst hålls 3 introduktionstillfällen om grunderna i Microsoft Teams och om hur man kommer igång med sitt arbetsrum. Du kan delta på plats och ställe i Åbo eller via Zoom. Läs mer och anmäl dig här.

 
 
Från föreläsning till distanskurs, webbinarieserie

Fyra måndagar i rad med start 28 oktober kl. 12.00–13 hålls en webbinarieserie med namnet "Från föreläsning till distanskurs". Baserat på kvalitetskriterier för webbkurser diskuterar vi hur man gör en kvalitativ och interaktiv distanskurs. Mer information hittar du här.

 
 
Välkommen på Dig It-higher Education, 1.11 i Arken

Axplock ur programmet; Michael Uljens reflekterar kring högskolepedagogikens framtid. Linda Mannila leder en av workshoparna med temat "Future proofing higher education". "What is gamification" och "Digital didaktik" är två andra teman på workshopar som bl a Joachim Majors och Charlotta Hilli guidar oss igenom. Programmet hålls på engelska. Workshopen är en av två avslutningsevenemang för HELLA-projektet. Programmet I sin helhet hittas här.

 
 
 
 
 
 
Öppen universitetsutbildning

ÅA:s personal kan avgiftsfritt delta i öppen universitetsutbildning som anordnas av Centret för livslångt lärande i Åbo eller Vasa. Anmälan till kurserna görs här. (Skriv i meddelandefältet att du är personal).

 
 
 
 
 
 
APC-finansiering ur ÅA:s pilotpool hösten 2019

Sök om APC-finansiering ur ÅA:s pilotpool hösten 2019 (7.10–15.12.2019). Poolen finansierar främst APC för full open access-publikationer. Feedback på en möjlig framtida pool behövs också från dem som inte söker! Läs mera här.

 
 
Nästa vecka är open access-veckan! Välkommen med, på plats eller via Zoom. #ÅAopen

Måndag 21.10: En av Finlands ledande sakkunniga på open access, Mikael Laakso, gästar ÅA. Föreläsning och intervju av ÅA:s open science-coachar. 
Tisdag 22.10: Vicerektor Stefan Willför och kansler Ulrika Wolf-Knuts diskuterar open access med projektledare för öppen vetenskap Yrsa Neuman. Parallellpublicerings-pop-up x 2!
Torsdag 24.10: Film: Paywall – The Business of Scholarship.
Fredag 25.10: Novias open access-tillfällle. Läs mera om open-access veckan här.

 
 
Nytt it-system för biblioteket

Biblioteket övergår till ett nytt it-system vid årsskiftet 2019–2020. Detta betyder bland annat ett avbrott i förvärvstjänsterna i slutet av året. Biblioteket kommer att informera om vilka förändringar som implementeringen medför på sin webbplats.

 
 
 
 
 
 
Uthyres

Hyr ut en möblerad 59m2 tvåa i Åbo centrum för tiden av mitt utbyte januari–maj 2020. Lägenheten ligger på en central plats vid Åbo stadsbibliotek, nära mataffär och på tio minuters promenadväg från campusområdet. Lägenheten har tvätt- och diskmaskin. Hyran är 900 euro/månad + vatten (25€/pers.) + el enligt användning. Ifall du flyttar ensam kan vi diskutera en lägre hyra. Ta kontakt per telefon eller e-post: Annina Rosenberg, 0440606466, annina.rosenberg@abo.fi

 
 
Önskas hyra

Miljö- och marinbiologins nya biträdande professor Christian Pansch inom profileringsområdet Havet söker liten (möblerad) bostad i Åbo för tiden januari–mars under 2020 för sig och sin lilla familj. Ta gärna kontakt med honom direkt: christian@pansch-research.com eller anne-leena.groning@abo.fi


 
 
 
Next issue

The next issue of Staff News will be published on November 1. Deadline October 30. If you would like to contribute to the newsletter please send a message to meddelanden@abo.fi and a link to the webpage where the information is published (in Swedish and English).

 
 
 
 
 
 
The new intranet ready to launch on November 20

The new intranet that replaces oldwww will launch on Wednesday November 20. Right now there are over 100 content producers at ÅAU writing, updating and uploading information to the new platform. ÅAU:s new internal website intra.abo.fi/en will contain information, guides and news for personnel, researchers and students.
The Communications Department will give a presentation on the intranet project in Lilla Auditoriet, ASA, Åbo on Tuesday October 22 at 13.00. We will be available until about 15.00, so feel free to drop in anytime during these two hours if you want to ask questions or discuss with us. The introductory presentation will also be broadcast over Zoom, (in Swedish only). You can read more about the intranet project here.

 
 
Welcome to ÅAU's Yammer community!

Yammer is a platform where you can meet colleagues, staff, researchers and students from all over Åbo Akademi University. On Yammer you can share information and tips about everything from events on campus to the latest news from various projects. The flow in Yammer is ruled by groups that are formed according to interests and need. We're test running a few now to get warmed up, and later in the fall we'll be expanding. You can read more here about ÅAU's Yammer and how to join.

 
 
 
 
 
 
Åbo Akademi University is planning to move its library services in the Vaasa campus to Academill

Åbo Akademi University’s Rector Moira von Wright has made a decision to initiate planning for the purpose of moving the library services of the Vaasa campus from Tritonia to Academill. The library services will become a part of Åbo Akademi University’s Library. On Thursday October 24 at 10.30 in Auditorium Bruhn, Academill, Åbo Akademi University will arrange an information session regarding the library issue for the personnel and students in Vaasa. Vice-rector Mikael Lindfelt, Dean Fritjof Sahlström, Chief Librarian Pia Södergård and Director of Facilities Management Timo Bäckman will be present. Please find more information here.

 
 
The Rector’s office will move to Humanisticum

Åbo Akademi University’s Rector and Vice-rectors will be moving to the Humanisticum building at Piispankatu 13 by the end of this autumn. The idea is to bring the university’s executive management and academic activities closer to each other. Humanisticum provides suitable facilities for this purpose. The building is located at the core of the campus in Turku, and this change will result in a more efficient use of ÅAU’s premises. Please read more about the planned move here.

 
 
 
 
 
 
ÅAU staff Wellbeing-week

Week 46 is a Wellbeing-week for ÅAU staff. This year’s themes are recovery and relaxation.The programme for the week will shortly be published in Staff News, on the web and in the Personnel Development-groups in Yammer and Facebook.

 
 
ÅAU offers free flu vaccine for staff members and those with a contract for non-employed. Just drop in and get the vaccine!

In Turku: Wednesday November 20 at 13–-15 in Atlas/CLL:s house in Arken. Monday November 25 at 9–11 in Smedjan/the M-house in Arken. In Vaasa: Tuesday October 29 at 12.15–16 in room E0408 in Academill. Thursday October 31 at 12.15–16 in room A209 in VÖS Grundskola. More information here

 
 
Tax card information

As the end of year is coming closer personnel services wishes to kindly remind all personnel that the yearly tax card only has one income ceiling for all wages earned during the year. In other words, the same tax card can be used by multiple employers. You can follow the total taxable income and withheld tax at ÅAU from the monthly pay slip yourself.
If it starts to look like your income ceiling is too low it’s possible to request a new revised tax card from MyTax and send it to hr@abo.fi. It’s okay to exceed the yearly income ceiling in the tax card, however, in that case ÅAU will thereafter withhold tax according to the additional rate. The deadline to send in new revised tax cards for the November salary payment is 31.10.2019 and for the December salary payment 29.11.2019. Do you have questions? Please contact  hr@abo.fi.

 
 
 
 
 
 
30 years with the Language Centre at Åbo Akademi in Vasa

The Language Centre at Åbo Akademi in Vasa celebrates its 30 years 2019 by organizing a seminar 1.11.2019. The seminar will be held in Swedish and focus on tendencies in the language today. You are very welcome to celebrate with us! Please register here by October 24.

 
 
Discussion on research identity for international researchers

Finnish National Board on Research Integrity, TENK, invites all international researchers in Finland to a day of discussion on research integrity 19 November 2019 (registration by 11 November). The event takes place in Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki. Please find more information here.

 
 
 
 
 
 
A chance to win 20–50€ Stockmann gift cards by using a website!

Locali Turku is the first website that delivers local news from the Turku region in the English language. It's still in development and not yet open for public. We are now inviting foreign-born people to use the website for a month in our closed beta test phase. We will draw three 20 € Stockmann gift cards and five 50 € Stockmann gift cards among all the active website users. To start using the website and to get your chance to win a gift card, please first send an email to johannes.maliranta@nitro.fi, and we will send you instructions and a link to the website.

 
 
 
 
Personal2
 
Staff training

Information on staff training courses can be found in the course catalogue.

See information on courses at Tritonia EduLab in Vasa here.

 
 
 
Introduction for newly employed, Thursday 24.10

As a new employee at Åbo Akademi University you are warmly welcome to the Introduction Session 24.10! This session will be held for new employees, both permanent and fixed-term employees at all faculties, at Åbo Akademi University. The event will provide you with information on Åbo Akademi University as an employer. You will learn more about employment, organization, structure and culture at Åbo Akademi University. General information on your privileges and responsibilities as an employee will be shared. Please read more and register here.

 
 
Welcome to Dig It-higher education, 1.11 13–16 in Arken

Teasers from the programme: Michael Uljens will reflect on the future of higher education pedagogy. Linda Mannila holds a workshop with the topic "Future proofing higher education". "What is gamification" and "Digital didactics" are two other themes of the afternoon that among others Joachim Majors and Charlotta Hilli will guide us through. This workshop is one out of two closing events for the HELLA-project. Please find the workshop programme here.

 
 
 
 
 
 
APC-funding from the ÅAU APC pilot pool autumn 2019

Apply for APC-funding from the ÅAU APC pilot pool autumn 2019 (7.10–15.12.2019). The pool primarily funds APCs for full open access publications. Feedback on a prospective pool is needed also from those who don’t apply! Please read more about it here.

 
 
Next week is open access week! Join in, on location or via Zoom. #ÅAopen

Monday October 21: One of Finland’s top experts on open access, Mikael Laakso, visits ÅAU. Lecture and interview by ÅAU’s open science coaches.
Tuesday October 22: Vice-rector Stefan Willför and chancellor Ulrika Wolf-Knuts discuss open access with open science project manager Yrsa Neuman. Green open access pop-up stands x 2!
Thursday October 24: Movie: Paywall – The Business of Scholarship
Friday October 25: Novia’s open access session. Read more about open-access week here.

 
 
New IT system at the library

The Library is in the process of implementing a new IT system by the end of 2019. Due to the implementation, there will be no acquisition services at the end of the year. More information about the implementation will be provided on the library website.

 
 
 
 
 
 
Flat for rent

I am renting out a furnished 59m2 two-room apartment in the center of Turku for the time of my exchange January–May 2020. The apartment has a central location at the Turku City Library, close to a grocery store and on a ten minute walk from the campus area. The apartment has a washing machine and a dishwasher. The rent is 900 euros / month + water (25€/person) + electricity according to usage. If you are moving alone, we can negotiate a reduced rent. Contact me by phone or e-mail: Annina Rosenberg, 0440606466, annina.rosenberg@abo.fi

 
 
Small flat wanted to rent

The new associate professor Christian Pansch in the strategic area ’The Sea’ at Environmental and Marine Biology is looking for a small (furnished) apartment in Turku for January–March 2020 for himself and his small family. Please contact him directly: christian@pansch-research.com or anne-leena.groning@abo.fi

 
 
 
 
You have received this email because you have subscribed to Åbo Akademi Personalnytt | Staff News as .
© 2024 Åbo Akademi Personalnytt | Staff News, All rights reserved