Om du har problem med att läsa nyhetsbrevet klicka här webbversion
   
Oktober 2018 | Nr 15
 
Personalnytt-18
Skipbar
 
 
Tidtabell

Nästa nummer av Personalnytt utkommer den 19 oktober. Deadline är den 15 oktober. Skicka färdigt material (en kort presentation på några meningar och, vid behov, en färdig länk till ett utförligare material på nätet) på svenska och engelska till meddelanden@abo.fi.

 
 
 
 
 
 
Imagine! 25.10.2018, 13–16

Framtiden både fascinerar och skrämmer oss. Framtiden representerar det obekanta, det vi inte ännu har kunskap om. Varje diskussion om framtiden är, av nödvändighet, en diskussion om kunskap – hur den skapas, hur den kontrolleras, hur den sprids. För universitet, som ofta ses som tempel ägnade åt att såväl producera som bevaka kunskapen, är framtiden något av ett chiffer och en utmaning, framför allt i en tid som dyrkar förändring och innovation.
Kom med och lyssna då Maryan Abdulkarim, Li Andersson, Tarja Halonen, Stefan Ingves, Alf Rehn och Göran Rosenberg delar sina syner på vetenskap, kunskap och visdom i framtidens universitet.
Seminariet hålls på engelska. Det är öppet för allmänheten och gratis. Antalet platser är begränsat och de försvinner i snabb takt – anmäl dig härMera information om evenemanget hittar du här

 
 
Framtidens arbetsmarknad – 19.11

"Framtidens arbetsmarknad" är en paneldiskussion där experter inför publik diskuterar våra barns, våra barnbarns, och till och med våra egna framtida jobb och möjligheter. Hinner utbildningen hålla jämna steg med den teknologiska utvecklingen? Hinner samhället?

I panelen: Utbildningschef Leena Jokinen från Åbo universitet, koordinator Jan Kraufvelin från Arbetsforum, Åbo Akademi, riksdagsledamot Stefan Wallin, ordförande för riksdagens framtidsutskott. Diskussionen modereras av Ina Laakso, Åbo Akademis Studentkår.

Kom med och diskutera allas vår framtid måndagen 19.11 kl. 17-19, Åbo Svenska Teater, Studion, 4. vån, Eriksgatan 13. Fritt inträde och öppet för alla. Reservera din plats här. Arr: Svenska folkskolans vänner r.f., Yrkeshögskolan Novia, Åbo Akademis Studentkår. Läs mer om evenemanget på Facebook.

 
 
Åbo Akademis samhällseffekt: Delta i workshoppar

I samarbete med Demos Helsinki ordnas det gruppintervjuer och workshoppar för personal och studerande om Åbo Akademis samhällseffekt. Kommande intervjuer enligt följande tidtabell: 
10.10 FSE (Åbo); 11.10 FPV & Akademisk stödpersonal (Vasa); 24.10 Akademisk stödpersonal (Åbo); 1.11 CLL (Åbo med videolänk till Vasa). Kommande workshoppar enligt följande tidtabell: 
11.10 Hela personalen (Vasa); 24.10 Hela personalen (Åbo).

Kom med och fortsätt det viktiga arbetet om framtidens Åbo Akademi och universitetets samhällseffekt! Visst har du redan anmält dig? Mera information och länk till anmälan finns här.

 
 
 
 
projektihaku_sve
 
Ansök om Studiestad Åbo-projektbidrag

Har du en idé som anknyter sig till studerande och Åbo, en idé som du vill förverkliga? Fattas i de studerandes Åbo ett evenemang eller en tjänst – finns det något annat du vill utveckla kring studiestaden och service för studerande? Sök Studiestad Åbo projektbidrag och förverkliga din idé. Ansökan för 2019 är öppen till 16.11.2018. Läs mera om Studiestad Åbo projektet här.

 
 
Finansiering från vetenskapliga samfundens delegation

Vetenskapliga samfundens delegation utdelar finansiering för anordnande av internationella konferenser och nationella seminarier. Ansökningstid är årligen i oktober och februari. Läs mera här.

 
 
Åbo Akademis forskningsmobilitetsprogram

Åbo Akademis forskningsmobilitetsprogram stöder forskningsbesök till och från ÅA för 1-6 månader. Följande deadline för ansökan är 31.10.2018. Läs mer om programmet och ansök här. Kontakta researchmobility@abo.fi vid eventuella frågor.

 
 
 
 
 
 
Referenser på alla fakturor!

För att förenhetliga och förenkla behandlingen av inköpsfakturor uppmanas alla beställare att uppge en referenskod till leverantörerna, som skall inkluderas på fakturan. Referenskoden skall bestå av en projektkod / intern order / kostnadsställe + beställarens efternamn. Vid projektkoder måste kostnadselementet framgå, inte projektets huvudkod. Detta underlättar och försnabbar arbetet för ekonomipersonalen.
Om beställaren inte vet sin kod, kontakta ekonomisekreteraren innan beställningen, så att rätt referens kan uppges till fakturan.

Tullbeslut till ekonomibyrån!

Vid import av varor till Åbo Akademi är det viktigt att själva tullbeslutet kommer ekonomibyrån tillhanda.

Ifall ett tullbeslut skickas till beställaren istället för till ekonomibyrån direkt, skall alla dokument vidarebefordras till ekonomi@abo.fi.

Detta gäller även tidigare tullbeslut som kan ha kommit in under 2018.

 
 
 
 
 
 
 
Val av universitetskollegium 7.11.2018 – nominera din kandidat

Kandidatnominering sker under perioden 8.10-22.10.2018. Fristen för kandidatnominering är 22.10.2018 kl. 15.00. På webben hittar ni nomineringsblanketten och direktiv för inlämning.

 
 
Uppdaterade kandidatrespons-rapporter online

Nu finns kandidatrespons-rapporterna online med uppdaterade data från 2017. Rapporterna kan användas för att göra jämförelser mellan olika fakulteter och utbildningsområden, se vad studenterna vid olika ämnen tycker om t.ex. handledning och undervisningsmetoder, samt för att jämföra ÅA:s resultat med det nationella medeltalet. Rapporterna kan läsas här.

 
 
Aktuellt i Artur

Nu blir publikationers metadata genast synlig i din personliga Artur-profil och i Artur-portalen när du har matat in publikationen och ändrat statusen till ”For validation by library.” Läs mera här.

 
 
 
 
 
 
Må Bra-vecka den 5-9 november

Pricka in Må Bra-veckan, den 5-9 november, i kalendern redan nu. Mera information om program i Åbo och Vasa kommer senare, så håll ett öga på Må Bra-sidan på webben och personalutvecklings Facebook-sida.

 
 
Hjälp med sömnproblem

Har du svårt att somna på kvällen, vaknar du på natten eller för tidigt på morgonen? Studerande vid ämnet psykologi erbjuder kostnadsfri behandling mot sömnsvårigheter under läsåret 2018–2019. 
Behandlingen inleds i januari och består av sex träffar online samt uppgifter mellan träffarna. 
Efter att du meddelat ditt intresse kontaktas du under hösten av en handledare för diskussion om dina behov och vad denna behandlingsform kan erbjuda. Antalet behandlingsplatser är begränsat och fylls enligt anmälningsordningen. Personer som genom sitt arbete står i beroendeförhållande till psykologi-studenter kan inte delta. Om du är intresserad av att delta så anmäl ditt intresse till Ada Johansson per e-post, ada.johansson@abo.fi, senast den 23 oktober 2018. Mer information finns på Må Bra-sidan.

 
 
Pilotering av Meru Health

Åbo Akademi erbjuder nu stöd för anställda som brottas med problem som utmattning och depression via pilotering av Meru Health Digital Clinic. Via den nya tjänsten vill ÅA i det här skedet i första hand erbjuda sina doktorander en ny tjänst, distansvård, och samtidigt sänka tröskeln att söka hjälp. Läs mera om Meru Health här.

 
 
CampusSports campusturné 2018

CampusSport cirkulerar kring campus 9.10.–1.11. med CampusSport pop-up-stationer. Vid stationerna kan man bl.a. bli bekant med CampusSports verksamhet samt delta i utlottningar och utmaningar som varierar varje vecka. 

Campusturné tidtabell:
tis 9.10. kl. 11–13, Lemminkäinengatan (Lemminkäinengatan 30), Åbo Yrkeshögskola
ons 10.10. kl. 11–13, Åbo handelshögskola (Rektorsåkersgatan 3), Åbo universitet
tor 11.10. kl. 11–13, Smedsgatan (Smedsgatan 1), Åbo Yrkeshögskola
tis 16.10. kl. 11–13, Gadolinia (Porthansgatan 3), Åbo Akademi
ons 17.10. kl. 11–13, Educarium (Assistentsgatan 5), Åbo universitet
tis 23.10. kl. 11–13, Novia Åbo (Henrikinkatu 7), Yrkeshögskolan Novia
ons 24.10. kl. 11–13, Agora (Universitetsbacken), Åbo universitet
tor 25.10. kl. 11–13, ICT-City (Joukahainengatan 3), Åbo Yrkeshögskola
ons 31.10. kl. 11–13, Arken (Fabriksgatan 2), Åbo Akademi
tor 1.11. kl. 11–13, Assarin ullakko (Rektorsåkersgatan 4 A), Åbo universitet

 
 
 
 
 
 
Blodgivning på Kåren – måndag 8.10

FRK:s blodtjänst kommer till Kåren måndagen den 8.10 kl. 11-15. Välkomna alla att donera blod tillsammans med arbetskamrater och studenter! Om du är osäker på huruvida du kan ge blod kan du läsa Blodtjänsts information här.

 
 
Sprängningsarbeten på campus

Sprängningsarbetet på byggplatsen för "Nya Juslenia" inleddes 27.9.2018. Sprängningar utförs varje vardag kl. 8.30–8.45 och 13.30–13.45 fram till slutet av januari 2019. Arbetet har strikta säkerhetsbestämmelser som påverkar omgivningen runt byggplatsen, läs mera här.

 
 
Juvenes Print och Punamusta fusioneras

Juvenes Print – Finlands Universitets Tryckeri Ab och Punamusta Oy fusioneras den 1.11.2018. Ägaren till båda företagen är Pohjois-Karjalan Kirjapaino Oyj. Verksamheten i Åbo fortsätter som vanligt, och med ett delvis utökat tjänsteutbud. Intresserade är välkomna att bekanta sig ḿed olika trycksaker i Åbokontoret på Biskopsgatan 10, öppet vardagar kl. 9-15.

 
 
 
 
jubileumskantat
 
Välkommen på en spännande konsert med akademiska förtecken!

Åbo Akademis studentensembler framför Åbo Akademis nya jubileumskantat Undrans mosaik får sitt andra framförande, för första gången i Åbo. Jubileumskantaten är komponerad av Ulf Långbacka. Åbo Akademis första kantat Jordens sång beställdes till invigningen 1919. Musiken komponerades av Jean Sibelius, som själv dirigerade kör och orkester när kantaten uruppfördes. Förutom musik av Jean Sibelius och Ulf Långbacka framförs musik av de till Åbo Akademi genom historien kopplade tonsättarna John Rosas, Gottfrid Gräsbeck, Alfred Anderssén, Otto Andersson och Sauli Huhtala. Konserten ges söndag 28.10 kl. 16.00 i Åbo konserthus. Biljetter till försäljning här.

 
jan-kenneth-weckman
 
 
Utställningen ”Konsten med universitet”

I Vattenlagret på Vårdberget i Åbo 24.10–11.11.2018.
Öppet ons-fre kl. 14-18, lör-sön kl. 12-18, fritt inträde.

I utställningen presenteras bildkonstnär Jan Kenneth Weckmans pigmenttryck. Konstverkens motiv är tanken om universitetet som en konstnärlig figur och en lek, forskandets äventyr och visualiserandet av vetenskapens villkor. I verken tävlar ord och bild mot varandra, speciellt i form av vetenskapliga diagram. I utställningen finns både nya och äldre verk från Weckmans tidigare produktion. Utställningen är en del av AmosLABs verksamhet, vars syfte är att föra konsten närmare den akademiska miljön och de vetenskapliga metoderna och vetenskapens sätt att möta och bearbeta såväl konkret som teoretiskt material. Utställningen är en del av Åbo Akademis 100-årsjubileums-program. Utställningen är producerad av AmosLAB med understöd av Stiftelsen för Åbo Akademi. Konstnären har även fått understöd av Konestiftelsen, Svenska kulturfonden och William Thurings stiftelse.

 
 
 
 
 
 
Uthyres

2 rum och kök (53 m2), badrum med dusch, glasförsedd balkong med utsikt mot Observatoriet.
Ledig för inflyttning. För icke-rökare. Adress: Tavastgatan 20 E, grannhuset till Kåren. Kontakta: andreas.hjertberg@gmail.com

 
 
Radhus uthyres

Radhus, ca 100m2, 3 sovrum + stort vardagsrum, kök, 2 badrum, bastu. 
Adress: Uittamovägen 16, 20810 Åbo. Bra läge i trevlig omgivning, nära till centrum, butik, skola och bussar. Lämplig för två hyresgäster eller liten familj. Kan hyras för 1–6 mån. eller längre. Kontakta Shuhua Liu på 050 4665 486.

 

 
 
 
Next issue

The next issue of Staff News will be published on October 19. Deadline October 15. If you would like to contribute to the newsletter please send a message to meddelanden@abo.fi and a link to the webpage where the information is published (in Swedish and English).

 
 
 
 
 
 
Imagine! 25.10.2018, 13–16

The future both fascinates and scares us. The future represents the unknown, that of which we do not yet have knowledge. Any discussion of the future is, by necessity, a discussion about knowledge – how it is produced, how it is controlled, how it is disseminated. For universities, often seen as temples dedicated to both the production and the protection of knowledge, the future is something of a cipher and a challenge, particularly in an age that fetishizes change and innovation.
Come and listen to Maryan Abdulkarim, Li Andersson, Tarja Halonen, Stefan Ingves, Alf Rehn and Göran Rosenberg when they share their ideas about science, knowledge, and wisdom in the University of the Future. The seminar language is English. It is open to the public and free of charge. The number of seats are limited – reserve your seat here today. Find more information here.

 
 
Åbo Akademi University’s societal impact: Participate in workshops

In collaboration with Demos Helsinki we organise group interviews and workshops for personnel and students about Åbo Akademi University’s societal impact. Upcoming interviews: 10th October FSE (Turku); 11th October FPV & Academic support personnel (Vaasa); 24th October Academic support personnel (Turku); 1st November CLL (Turku with video connection to Vaasa). 
Upcoming workshops: 11th October All personnel (Vaasa); 24th October All personnel (Turku).

Join us and continue the important work for future Åbo Akademi University and its societal impact! Have you already signed up? Find more information and sign up here.

 
 
 
 
 
 
Elections of a new Collegiate Body 7.11.2018 – Nominate your candidate

The nomination of candidates takes place during the period 8.10-22.10.2018. Nominations must be done prior to 22.10.2018 at 3 pm. More information about the nomination and the nomination form can be found here.

 
 
Artur News

The meta data of a publication will now be immediately publicly visible in your Artur profile and the portal once you have entered the publication into the system with “For validation by library” status. Further information here.

 
 
Blastings on campus

The blastings done as a part of the excavation work at the construction site for "New Juslenia" have started on 27 September 2018. Blastings are carried out every weekday at 8:30–8:45 and 13:30–13.45 until the end of January 2019. The work follows strict precautionary measures which affect the surroundings of the construction site, read more here.

 
 
 
 
projektihaku_en_0
 
Study in Turku project application period is now open

What do the students of Turku need more of? Do the students have a need for an event, application or course or would you like to develop student services in some other way? Apply for Study in Turku project subsidies to turn your idea into reality. The application period is valid until 16 November 2018. Read more about the project here.

 
 
Funding for organizing conferences and seminars

The Federation of Finnish Learned Societies offers funding for organizing international conferences and national seminars. The application period is annually in October and February. Please find more information here.

 
 
ÅAU Research Mobility Programme

Åbo Akademi University’s research mobility programme supports research visits to and from ÅAU for a period of 1-6 months. The next application deadline is 31st October 2018Read more and apply here. If you have questions, please contact researchmobility@abo.fi.

 
 
 
 
 
 
Financial services require references on all invoices

To simplify the process of booking invoices, all buyers must give a reference to the supplier, to be included on the supplier’s invoice. This reference includes a project code + the buyer’s last name. This will make the handling easier and faster for the financial personnel. If the buyer does not know the reference, contact your financial secretary before the purchase to make sure the correct reference can be included on the invoice.

Customs documents to the financial bureau!

At import of goods to Åbo Akademi, it is important that all customs documents are made available to the financial bureau

If customs documents are sent directly to the buyer, these need to be forwarded to ekonomi@abo.fi.

This includes all customs documents that may have been sent earlier during 2018.

 
 
 
 
 
 
 
Piloting of Meru Health

Åbo Akademi University offers support for employees who are struggling with problems such as fatigue and depression through piloting Meru Health Digital Clinic. At this stage the service is primarily offered to doctoral students. It is a new form of service, distance care. We hope that this new service will lower the threshold to seek help and increase the support given. The service is available in English and Finnish. Read more about Meru Health here.

 
 
CampusSport’s Campus Tour 2018

CampusSport goes around the campuses by establishing pop-up points during the period 9.10–1.11. At the points you can get to know CampusSport’s activities and take part in draws and challenges that are changing every week.

Campus Tour schedule:
Tue 9.10. 11.00–13.00, Turku University of Applied Sciences (Lemminkäisenkatu 30)  
Wed 10.10. 11.00–13.00, Turku School of Economics (Rehtorinpellonkatu 3), University of Turku
Thu 11.10. 11.00–13.00, Turku University of Applied Sciences (Sepänkatu 1), 
Tue 16.10. 11.00–13.00, Gadolinia (Porthaninkatu 3), Åbo Akademi
Wed 17.10. 11.00–13.00, Educarium (Assistentinkatu 5), University of Turku
Tue 23.10. 11.00–13.00, Novia Turku (Henrikinkatu 7), Novia University of Applied Sciences
Wed 24.10. 11.00–13.00, Agora (University Hill), University of Turku
Thu 25.10. 11.00–13.00, ICT-City (Joukahaisenkatu 3), Turku University of Applied Sciences
Wed 31.10. 11.00–13.00, Arken (Tehtaankatu 2), Åbo Akademi
Thu 1.11. 11.00–13.00, Assarin ullakko (Rehtorinpellonkatu 4 A), University of Turku

 
 
 
 
jubileumskantat
 
Welcome to an exciting Academic Concert!

Åbo Akademi University's jubilee cantata Undrans mosaik will have its second performance in the Turku Concert Hall on 28 October at 4 PM. The jubilee cantata is composed by Ulf Långbacka. The first cantata for Åbo Akademi University, Song of the Earth, was commissioned for the inauguration ceremonies of the university in 1919. It was composed by Jean Sibelius, who also conducted the choir and orchestra at the inauguration. The concert performers are Åbo Akademi Universitys student choirs Florakören, Brahe Djäknar and Pedavoces and the Akademiska Orkestern orchestra. Tickets are sold via lippu.fi at this address.

 

 

 
jan-kenneth-weckman
 
“The Art of Being University”

Exhibition in the Old Water Reservoir on the Vartiovuori hill in Turku, 24 October–11 November 2018. Open Wed-Fri 2 pm-6 pm, Sat-Sun Noon-6 pm, free entrance.

An exhibition of pigment prints by the visual artist Jan Kenneth Weckman. The themes are the idea of the university as an artistic figure and a play, the adventure of research and the visualization of the conditions of science. A central theme is also the university as an artistic idea.
There are both new and older works from Weckman's previous production in the exhibition. The exhibition is part of the AmosLAB project, the purpose of which is to bring art closer to the academic environment and the scientific methods and practices of encountering and processing both tangible and theoretical material.
The exhibition is part of the Åbo Academy University's 100th anniversary celebration program. The exhibition is produced by AmosLAB and supported by the Åbo Akademi University Foundation. The artist has also been supported by Kone Foundation, The Swedish Cultural Foundation in Finland and William Thuring’s Foundation.

 
 
 
 
 
 
Flat for rent

2 rooms and kitchen (53 m2) including bathroom with shower, glass covered balcony with view to the Observatory. Free to move in. For non-smokers. Address: Hämeenkatu / Tavasgatan 20 E, building next to Kåren. Please contactandreas.hjertberg@gmail.com

 
 
Terraced house for rent

Terraced house, about 100m2, 3 bedrooms + big living room, kitchen, two bathrooms, sauna. 
Address: Uittamontie 16, 20810 Turku. Excellent location, very nice neighbourhood, close to centre and shops, school, buses. Suitable for two tenants or a small family, one to six months lease or longer. Interested please contact Shuhua Liu at 050 4665 486.

 
 
 
 
 
You have received this email because you have subscribed to Åbo Akademi Personalnytt | Staff News as .
© 2024 Åbo Akademi Personalnytt | Staff News, All rights reserved