Om du har problem med att läsa nyhetsbrevet klicka här webbversion
   
September 2023 | Nr 14
 
Personalnytt-18
Skipbar
 
 
Tidtabell

Nästa nummer av Personalnytt utkommer den 13 oktober 2023. Deadline är den 9 oktober. Skicka färdigt material (en kort presentation på några meningar och, vid behov, en färdig länk till ett utförligare material på nätet) på svenska och engelska till meddelanden@abo.fi.

 
 
 
 
 
 
Delta i studie om Linnanniemi-områdets utveckling

Smart City-projektet undersöker hur invånare och besökare ser på den fysiska och digitala utvecklingen av Linnaniemi-området (kring Åbo slott och hamnen) och vilka tjänster man utnyttjar i samband med besöken. Enkäten hittar du här. Mera information finns på projektets egna sidor.

 
 
SAP-systemet otillgängligt 19–23.10 (inkl. Martti & Travel)

SAP-systemet uppdateras i höst till SAP S/4 HANA. Hela systemet med alla dess delar kommer att vara avstängt 19–23.10. Den 24.10 öppnar nya SAP. Detta innebär också att t.ex. Martti och Travel ligger nere 19–23.10 och inga fakturor eller reseräkningar kan hanteras eller godkännas under dessa dagar. Tisdagen den 24.10 när alla anställda igen kan gå in i systemet kommer det att se lite annorlunda ut och ha en ny adress. Länkarna på intranätet uppdateras. Läs mer på intranätet.

 
 
Morgonkaffe: Återfå ditt fokus och välmående

Under hösten ordnas fyra morgonkaffe-tillfällen under temat Återfå ditt fokus och välmående. Tillfällena äger rum sista fredagen varje månad (förutom i december då det är den 15.12) kl. 9.00–9.45 och består av en 30 minuters föreläsning varefter 15 minuter reserverats för diskussion. Tillfällena hålls via Zoom av företagspsykolog Victoria Grönlund samt företagsfysioterapeut Ida Engblom från Mehiläinen. Första morgonkaffet infaller fredagen den 29.9 under rubriken Vad är bra att veta om ADT/ADHD i dagens arbetsvärld?. Övriga tillfällen27 oktoberÅterfå ditt fokus och välmående med hjälp av kognitiv ergonomi (företagspsykolog). 24 november, Återfå ditt fokus och välmående via avslappning, del 1 (företagsfysioterapeut). 15 december, Återfå ditt fokus och välmående via avslappning, del 2 (företagspsykolog). Zoom-länkarna hittas i kurskatalogen.

 
 
Aboa Tech Talks fortsätter!

Högskolorna i Åbos gemensamma webbinarserie Aboa Tech Talks fortsätter! Den 5 oktober hålls webbinariet under rubriken Biodiversity and Climate ChangeWebbinariet hålls på engelska. Program och länk till webbinariet finns här.

 
 
UNIFI ordnar seminarium om hållbarhet och samhällsansvar

Varmt välkommen till UNIFIs seminarium om hållbarhet och samhällsansvar 2023 på Hanken i Helsingfors den 7–8 november 2023. Seminariet riktar sig till en bred skara deltagare bestående av undervisande, forskande och övrig personal från universitet och högskolor och av experter och studerande som är intresserade av ämnet. Programmet består av paneldiskussioner, presentationer och workshops, och erbjuder naturligtvis också möjligheter att diskutera och knyta kontakter med övriga deltagare.

 
 
ÅA och ÅST presenterar: Kunskapskabarén

Klokskap möter dårskap. Vad som helst kan hända när akademiker och improvisatörer möts kring samma tema. Ingen vet vart dessa shower leder och hur de slutar! Professor Fredrik Nilsson och äldre universitetslektor Blanka Henriksson kommer tillsammans med skådespelare från Åbo Svenska Teater hålla åtta föreställningar där vetenskap möter improvisationsteater. Premiärtjuvstart 10.10 och officiella premiär 11.10, båda på Kåren. Alla shower har olika koncept och spelas endast en gång så passa på! Datum, biljettpriser och övrig information hittas här.

 
 
Välkommen att besöka Makers´ Studio i Kuppis!

Välkommen att besöka Makers´ Studio i Kuppis den 12 oktober 2023 från 15.00–16.30.
Makers´ Studio är ett delat experimentutrymme för universitetsstudenter, med grupparbete och projektutrymme, material, verktyg och utrustning för prototyper och samhällsstöd. Studerande har bland annat tillgång till en laserskärare, en 3D-skrivare och en broderimaskin. Utrymmet erbjuder en lågtröskelmiljö för stora och små projekt, oavsett om det handlar om studier eller fritidsintressen. Studenter kan också vägledas att använda lokalerna för t.ex. examensarbeten. Efter ett välkomsttal av Mika Hannula, chef för Teknikcampus, kan du bekanta dig med lokalerna samtidigt som du njuter av tårta och nätverkar. Registrera dig här. För mer information, kontakta Pauliina Forsman, kontaktansvarig på Tech Campus Turku, pauliina.forsman@turkubusinessregion.com eller 040 730 9924. Varmt välkommen!

 
 
 
 
dutar
 
 
DUTAR – Digitalisering av undervisning för tillgänglighet, attraktion och relevans

I projektet DUTAR utvecklar vi lösningar för undervisningen för att utveckla vår verksamhet. I projektet, som är en stor strategisk satsning för Åbo Akademi, tar vi fram olika digitala lösningar i nära samarbete med de som undervisar vid Åbo Akademi. Vi tar fram både användarvänlig teknik och studior för video- och podinspelning, VR-teknik etc. och även en fungerande stödmodell. På projektets intranätsida hittar du mera information. Vill du vara med och påverka projektet får du gärna vara i kontakt med dutar@abo.fi.

DUTAR-sammanfattning, september 2023


Inom projektet DUTAR har arbetspaketsledarna kommit överens om att sammanstråla en gång i månaden för att tillsammans gå igenom vad som gjorts inom respektive arbetspaket, vad är på kommande, budgetuppföljning och andra ärenden som behöver diskuteras. Sammanfattningen för september finns på intranätet.

 
 
DUTAR workshops för undervisande personal

I den här workshopen vill vi ta reda på hur du som lärare och utbildare vid Åbo Akademi undervisar och hur du vill undervisa i framtiden. Syftet är att kunna utveckla välfungerande digitala lösningar.
När: FHPT 24 oktober, kl 09.00–11.00 | FNT, 24 oktober, kl 13.00–15.00 (in English) | FSEJ, 26 oktober, kl 13.00–15.00. Var: Via Zoom. Anmälan görs här. Denna workshop ordnas inom arbetspaket 1 (WP1), som du kan läsa mera om här.

 
 
 
 
 
 
Kopieringsundersökning vid universitet och yrkeshögskolor

Unifi, Arene och Kopiosto undersöker kopieringsvolymer och deras innehåll (t.ex. fotokopiering, utskrifter, skannat material, digital kopiering på webben) vid högskolor under hösten 2023. Undersökningen genomförs med en webbenkät riktad till högskolornas undervisningspersonal. De insamlade uppgifterna används för att bedöma den totala mängden kopiering och fördelningen av ersättningarna till olika upphovspersoner samt utvecklingen av licenslösningar. Vi ber er besvara den bifogade enkäten, det tar bara cirka 5–8 minuter. De insamlade uppgifterna är anonyma och används endast för att uppskatta mängden kopiering och dess innehåll. Med tanke på den statistiska trovärdigheten är det viktigt att du besvarar enkäten även om du aldrig kopierar eller delar material som skyddas av upphovsrätten på webben eller i tryckta publikationer. Enkäten är avsedd för de personer som undervisar vid högskolor som undervisar för närvarande eller som har undervisat tidigare under 2023. Om du inte hör till dessa, behöver du inte besvara enkäten. Besvara enkäten här. Genom att besvara enkäten kan du delta i utlottningen av en läsplatta och ett presentkort till Suomalainen kirjakauppa! Mer information om undersökningen: Undersökningschef Juha Koponen, Kopiosto rf, verksamhetsdirektör Ida Mielityinen, Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf, eller bibliotekschef Ari Muhonen, Östra Finlands universitet. I händelse av tekniska problem med enkäten, kontakta Juha Koponen.

Det är viktigt med tanke på utvecklingen av undervisning, inlärning och utbildning samt för forskningsverksamheten att undervisnings-, forsknings- och den administrativa personalen har möjlighet att kopiera och utöver sitt eget material ha möjlighet att i sitt arbete också utnyttja ett mångsidigt skriftligt material och bildmaterial från både nätet och tryckta publikationer. För att trygga denna möjlighet behövs det information om hur upphovsrättsskyddat material används i undervisningen. Genom att svara på enkäten är du med och främjar utvecklingen av licenslösningar och fördelningen av ersättningar.

 
 
 
 
 
 
Lunchseminarium i minoritetsforskning

Siberia as a “Cemetery of Nations”. Memoirs written by ethnical Minorities in Soviet Deportation. Talare: Lovisa Andén, The Arctic University of Norway. Tid och Plats: 27.9.2023 kl. 12:00–13:00 i rummet Camera Obscura (E201), Arken, Åbo Akademi. Zoom. Mötes ID: 646 9341 9378, lösenord: lunchsemi. Välkommen!

 
 
 
 
Pausjumppa
 
Paus-jumppa med Anki

Välkommen med på en liten break under arbetsdagen på ca 15 minuter. Alla är varmt välkomna med och övningarna utför du utifrån vad den egna kroppen klarar av. Paus-jumppan hålls på svenska. Pausjumppa tisdag kl. 13:55–14:10 (även IRL i bildkonstsalen i Academill D701, förutom 26.3.24 då vi är i gymnastiksalen D609) Pausjumppa fredag kl. 10.05–10.20. OBS! Ingen pausjumppa under höstlovet (v. 42) och sportlovet i Österbotten (v. 9). Julpaus från 20.12.23 7.1.24.

 
 
Annan ÅU-motionsverksamhet

Mera samlad information om det mesta som rör motionsverksamhet vid ÅA, och verksamheten inom ÅAU Sports (Vasa) och Campus Sport (Åbo) hittas på intranätet. Ett nytt verksamhetsår drar igång den 1.9 och som personal är du även välkommen att ta del av motionsutbudet.

 
 
 
 
news-2
 
Hur får jag ut en nyhet?

Har din forskning gett intressanta eller överraskande resultat? Behandlar den ett aktuellt tema? Vill du få ut budskapet om någonting viktigt som händer i organisationen?
Åbo Akademis kommunikatörer har satt ihop en lathund till stöd för hur du får ut en nyhet. Dela den gärna med din enhet och skriv ut den och sätt upp den på din anslagstavla!

Klicka här för att öppna lathunden (pdf) eller läs mera på intranätet!

 
 
 
 
Personal2
 
Personalutbildning

Information om aktuella personalutbildningar finns
i kurskatalogen
Önskemål om personalutbildning får gärna skickas till personalutbildning@abo.fi  


 
 
 
Planerar du personalutbildning?

Personalutbildningsteamet hjälper gärna till. Då du planerar personalutbildning, ta gärna kontakt via personalutbildning@abo.fi för att bl.a. diskutera kring datum, kursanmälan, marknadsföring och information, kostnader för arvoden och servering, tekniskt genomförande, diverse praktiskt, betalning av arvoden, räkningar och reseersättning samt rapportering. Mera information hittar du på intranätet.

 
 
Pedagogikstudior inom Digivision

Inom ramen för Digivision ordnas webbinarier via Zoom kring pedagogiska teman (”Digipedagogiikan studiot”) hösten 2023. Webbinarierna är på finska, men textas till engelska efteråt. Webbinarierna ordnas enligt följande: Digipedagogiikan laatukriteerit korkeakoulujen suunnittelun prosesseissa 30.10 kl. 14–15 och Digipedagogiikan laatukriteerit ja informaalit ja nonformaalit sisällöt 20.11 kl. 10–11. Närmare info, inloggningslänkar och inspelningar av tidigare webbinarier hittas på Digivisions webb.

 
 
Att skriva en datahanteringsplan (DMP) steg för steg, 2.10

Kom med den 2.10.2023 kl. 10.00 på en timmes introduktion av datahanteringsplanens olika delar, verktyget DMPTuuli och bästa praxis i datahantering. Kursen riktar sig till forskare och doktorander inom alla forskningsområden. För mer information, se kurskatalogen för personalutbildning eller kontakta researchdata@abo.fi. Använd också denna guide när du skriver din DMP, med ytterligare vägledning om hur du hanterar dina forskningsdata.

 
 
Information för doktorander, 3.10

Alla doktorander är välkomna att delta i informationstillfället 3.10 kl. 10–12 för att få aktuell information gällande doktorandstudier. En del av tillfället innehåller information till anställda doktorander. Du kan delta på plats i Åbo eller via Zoom. Tillfället hålls på engelska. Mera information och anmälan via kurskatalogen.

 
hei
 
 
HEI Teacher Day – seminarium på världslärardagen 5.10

HEI Teacher Day ordnas i samarbete mellan Åbohögskolorna på världslärardagen 5.10 kl. 8–12.15, i Åbo + delvis i Zoom. Det ordnas föreläsningar, presentationer och workshoppar för och av Åbohögskolornas lärare på finska, svenska och engelska. Dagen börjar med frukostsemla och avslutas med en paneldebatt kring artificiell intelligens (Anna Sell, ÅA, sitter i panelen). Ur programmet: Intensifierat skrivstöd på engelska: en pilot i samarbete mellan Språkcentret och Handelshögskolan (Malin Johansson, ÅA); Intercultural Thesis Supervision; Challenges and opportunities of virtual teamwork. Dessutom presentationer på finska om hur läraren kan stöda studenternas färdigheter i att lära sig (keynote), lärandeanalytik, kompishandledning och osäkerhet som resurs i studierna. Seminariet är gratis och öppet för personalen vid Åbohögskolorna. Närmare information hittas här. Anmälan till personalutbildning@abo.fi.

 
 
Information om lönesättning

Personaldirektör Mika Wulff håller tre informationstillfällen om lönesättning: för chefer 6.10 kl. 13–14, för medarbetare inom serviceverksamheten 13.10 kl. 13–14 och för undervisande personal 27.10 kl. 13–14. Alla tillfällen hålls via Zoom. Anmälan sker via kurskatalogen.

 
 
Lunchseminarium: Personlig informationssäkerhet 26.10

Under lunchseminariet får du höra om de senaste skurkaktigheterna på data- och informationssäkerhetsfronten men du har också möjlighet att ställa frågor om data-och informationssäkerhet. Mera information och anmälan via kurskatalogen.

 
 
Visualisering av forskning 30.10

Under kursen lär du dig att skapa enkla infografer, diagram, lådor och pilar som gör att din forskning belyses på ett sådant sätt att den möter både dina egna krav och åhörarens. Kursen hålls 30.10 kl. 10–12.30 via Zoom. Mera information och anmälan via kurskatalogen.

 
 
Lärandecafé med temat "Introduktion till styrkecirkeln"

Under tillfället blir det gemensam introduktion av styrkecirkeln och sedan praktiska övningar både individuellt och i grupp. Målet är att få upp ögonen för hur våra styrkor kan stöda oss i det dagliga livet och arbetet. Tillfället ordnas via Zoom och är en del av CLL:s deltagande i Upptäck ditt kunnande-kampanjen som arrangeras av Skols (Jotpa) 2–8.10.2023. Mer information och anmälan via kurskatalogen.

 
 
Vill du bli bättre på att kommunicera på finska?

Pratar du finska för sällan? Vill du få finskan att flyta mer naturligt? Kanske din vardagsfinska går någorlunda, men när du ska uttrycka dig om ett mer specifikt ämne blir det knaggligt eller du saknar terminologin? Våren 2023 hölls en diskussionsgrupp i Åbo, nu får den en fortsättning. Även om du inte deltog på våren kan du komma med nu. Niklas Ollila fortsätter som samtalsledare för gruppen som kommer att träffas 5 tisdagar under hösten: 10.10, 24.10, 7.11, 21.11, 12.12, kl. 11.30–12.30. Anmäl dig senast 6.10. Måndagen 9.10 får du ett välkomstmejl med mera information. Anmälan via e-blankett för deltagande i Åbo. Du som befinner dig på Campus i Vasa kan delta i en diskussionsgrupp i finska via Zoom. Niklas Ollila är samtalsledare för gruppen som träffas 5 tisdagar under hösten: 17.10, 31.10, 14.11, 28.11, 19.12, kl. 11.30–12.30. Anmäl dig senast 13.10. Måndagen 16.10 får du ett välkomstmejl med mera information. Anmälan via e-blankett för deltagande via Zoom. I båda grupperna diskuteras dagsaktualiteter och ÅA relaterade teman på finska. Välkommen med!

 
 
Kortkurs om funktionsvariationer hos studerande och tillgänglighet i studier

Kursen riktar sig till lärare, egenlärare och studierådgivare och ordnas 10.11, 17.11 och 24.11 kl. 13.00–14.30 i Zoom. Kursen presenterar olika utmaningar som studerande med funktionsvariationer möter i sin studievardag. Målet med kursen är att ge synvinklar på bemötande och pedagogiska tillvägagångssätt som gagnar studerande med funktionsvariationer. Kursen tar upp praktiska lösningsfokuserade tillvägagångssätt och arbetssätt som kan utnyttjas för att den studerande ska lära sig att hitta nya lösningar på praktiska utmaningar i sin studievardag. Anmälan och närmare information via kurskatalogen

 
 
Höstens chefsdagar 31.10–1.11

Höstens chefsdagar, en inkluderande och trygg arbetsplats – ledarens roll och ansvar
Hur kan vi tillsammans överbrygga sådana fördomar och grupperingar på arbetsplatsen som kan leda till förtroendegap och brister i tillit, och arbeta för ett positivt arbetsklimat över gränserna? Temat för höstens chefsdagar är: En inkluderande och trygg arbetsplats – ledarens roll och ansvar. Som chef har du möjlighet att påverka hur dina medarbetare upplever sin arbetsplats. Ta chansen – möt upp och diskutera dessa viktiga frågor med andra chefskollegor. Tillsammans kan vi hitta lösningar. Programmet löper traditionellt från lunch till lunch och vi håller till i Åbo. Anmälan via kurskatalogen.

 
 
Personalutbildning: Vad ska vi göra med personuppgifterna?

Du som har med människor att göra i din forskning, undervisning och handledning, som chef eller inom stödfunktionerna kan sällan undgå att hantera personuppgifter i din arbetsvardag. Och det kan vara knepigt ibland, men det finns hjälp. Basinformation finns på intranätet och så kan du få en komprimerad uppdatering på infotillfället Vad ska vi göra med personuppgifterna? den 25.10 kl. 10.00–11.00. Dataskyddsombud Anna-Maria Nordman presenterar nytt och nödvändigt att veta just nu och du kan också mejla frågor på förhand. Mer information och anmälan senast 20.10 på intranätet.

 
 
Minikonferens om undervisning och lärande 1.12

Temat för årets minikonferens är tydlighet, struktur och förutsägbarhet i utbildning och undervisning. Våra lärare och studenter delar med sig av goda tips. Minikonferensen ordnas 1.12 kl. 13.00–15.30 i Åbo + via Zoom. Anmälan och närmare information via kurskatalogen.

 
 
 
 
 
 
Öppen universitetsutbildning

ÅA:s personal kan avgiftsfritt delta i öppen universitetsutbildning som anordnas av Centret för livslångt lärande (en avgift kan tillkomma vid kurser som ordnas av Öpus samarbetsparter). Anmälan till kurserna görs i anmälningsdatabasen. Skriv i meddelandefältet att du är personal.

 
 
 
 
 
 
Ny självstudiekurs för doktorander vid ÅA:
Responsible Research Practices (2 sp)

Passa på att lära dig grunderna i ansvarsfull forskningspraxis och lär dig allt du behöver för en framgångsrik resa som doktorand! Den nya kursen Responsible Research Practices (2 studiepoäng) är valbar för alla doktorander vid alla fakulteter och alla ämnen vid ÅA. Kursen är en självstudiekurs och består av självständigt onlinearbete. I modulerna ingår följande teman: publicering och open access, forskningsdatahantering, forskningsetik, dataskydd, spridning av forskningsresultat, informationskompetens, öppen utbildning och öppna lärresurser, och annan transparent forskningspraxis. Läs mer på intranätet och i studiehandboken.

 
 
Ny BPC-pool för öppnande av böcker

För att göra böcker open access kan BPC (Book Processing Charge) betalas. BPC-poolen kan täcka kostnader för öppnandet av ÅA-affilierade författares referentgranskade monografier. Möjligheten att öppna en bok bedöms från fall till fall enligt poolens kriterier. Kriterierna har piloterats av ÅAB 2020-2022. BPC-poolen finansieras av Gösta Branders forskningsfond, Stiftelsen för Åbo Akademi. Anvisningar för ansökan finns i Libguiden. Vid frågor kontakta openscience@abo.fi.

 
 
Kortkurs i referenshanteringsverktyget Zotero

ÅAB erbjuder en kortkurs i referenshanteringsverktyget Zotero, den 3.10 kl. 14.30–15.15 på Zoom.
Mer info hittas här.

 
 
 
 
forfattarskap-2023-200
 
Författare och författarskap på Tiljan

Författarserien Författare och författarskap arrangeras under fyra oktoberkvällar på Åbo svenska teaters Tiljan. CLL och Åbo Akademi har en roll såväl på scenen som i arrangemangen. Fritt inträde, välkommen! Mera information hittas här.

 
 
 
 
 
 
Next issue

Next issue of Staff News will be published on October 13. Deadline October 9. If you would like to contribute to the newsletter please send a message to meddelanden@abo.fi and a link to the webpage where the information is published (in Swedish and English).

 
 
 
 
 
 
Participate in a study on the development of the Linnaniemi area

The Smart City project examines how residents and visitors view the physical and digital development of the Linnaniemi area (around Turku Castle and the harbour) and what services they use during their visits. The survey can be found here. More information about the project can be found on its own pages.

 
 
The SAP-system will unavailable 19–23 Oct (incl. Martti & Travel)

The SAP-system will be updated to SAP S/4 HANA this autumn. The whole system will be unavailable from 19 Oct to 23 Oct. Tuesday the 24 Oct the new SAP will open. This means all systems that run in SAP, such as Martti and Travel will also be unavailable 19–23 October and no invoices or travel claims can be handled or approved during this time. On Tuesday 24 October when all employees can log in to the system again, it will have a new look and a new address. Links will be updated on the intranet. Read more about the updating process here.

 
 
ÅAU and ÅST present: Kunskapskabarén (The knowledge cabaret)

Professor Fredrik Nilsson and Senior Lecturer Blanka Henriksson, together with actors from Åbo Svenska Teater, will hold eight performances where science meets improvisational theatre. The performances are held in Swedish. Information about prices, dates etc. here.

 
 
The Aboa Tech Talks webinar series continues!

The webinar on October 5 is entitled Biodiversity and Climate Change. For programme and link to the webinar see here.

 
 
Welcome to visit Makers´ Studio in Kupittaa!

Welcome to visit Makers´ Studio in Kupittaa on 12th October 2023 from 3.00 pm to 4.30 pm.
Makers´ Studio is a shared experimental space for university students, with group work and project space, materials, tools and equipment for prototyping and community support. Students have access to a laser cutter, a 3D printer and an embroidery machine, among other things. The space offers a low-threshold environment for large and small projects, whether related to studies or hobbies. Students can also be guided to use the premises for example for theses and dissertations. After a welcome speech by Mika Hannula, the Director of the Technology Campus, you can get to know the premises while enjoying cake and networking. Please register here.
For more information, please contact Pauliina Forsman, liaison manager at Tech Campus Turku,
pauliina.forsman@turkubusinessregion.com or 040 730 9924. A warm welcome!

 
 
2023 UNIFI Sustainability and Responsibility Seminar

A warm welcome to the 2023 UNIFI Sustainability and Responsibility Seminar in Hanken, Helsinki, November 7-8, 2023. There will be panel discussions, keynote speeches and workshops, and of course networking opportunities on sustainable development topics. Hopefully, this year a diverse group of administrative staff from universities and higher education institutions, researchers, sustainable development experts and students interested in the subject will be able to participate!

 
 
 
 
dutar
 
 
DUTAR – Digitalisation of education for accessibility, attractiveness and relevance

In the DUTAR project, we develop solutions for teaching to improve teaching. In the project, which is a major strategic investment for Åbo Akademi University, we develop various digital solutions in close collaboration with the personnel who teaches. We are developing user-friendly models and studios for video and podcast recording, VR technology, etc. and we will also develop a functioning support model. You can find more information on the project's intranet page. If you want to be involved in the project, please contact dutar@abo.fi.

DUTAR summary, September 2023

Within the DUTAR project, the work package leaders have agreed to meet once a month to jointly review what has been done within each work package, what is upcoming, budget follow-up and other matters that need to be discussed. The summary for September is on the intranet.

 
 
DUTAR workshops for teaching staff

In these workshops we want to know how you teach and how you would like to teach in the future at Åbo Akademi University. The aim is to design well-functioning digital solutions. Welcome!
When: FHPT 24 October, at 09.00–11.00 | FNT, 24 October, at 13.00–15.00 (in English) | FSEJ, 26 October, at 13.00–15.00. Where: Zoom. Please register here. This workshop is organized within workpackage 1, which you can read more about here here.

 
 
 
 
 
 
Copying survey at universities and universities of applied sciences

Unifi, Arene and Kopiosto are investigating the volume and content of copying (e.g. photocopying, printing, scanning, digital copying online) in higher education institutions during autumn 2023. The survey is conducted in the form of an online questionnaire targeted at university teaching staff. The data collected will be used to estimate the total number of copies, distribute the remunerations to the copyright owners and improve licensing solutions. We kindly ask you to respond to the attached survey – it will only take about 5–8 minutes. The information collected is anonymous and will only be used to assess the amount and content of copying. For statistical reliability, it is important that you take the survey even if you never copy or distribute copyrighted content from the internet or print publications. Please answer the questionnaire here. By taking the survey, you can take part in a competition to win a tablet or a gift card to Suomalainen kirjakauppa! Additional information about the survey: Research Manager Juha Koponen, Kopiosto, Executive Director Ida Mielityinen, The Rectors’ Conference of Finnish Universities of Applied Sciences Arene or Director Ari Muhonen, University of Eastern Finland. In case of any technical problems related to the questionnaire, please contact Juha Koponen.

From the perspective of the development of teaching, learning, education and research, it is crucial that teaching, research and administrative staff have the option of copying and using not only their own materials as part of their work, but a diverse range of literary and image material available online and in print publications as well. However, safeguarding this option requires information on the use of copyrighted material in teaching. By answering the questionnaire, you will be promoting the development of licensing solutions and the distribution of remunerations.

 
 
 
 
Pausjumppa
 
Movement breaks with Anki!

Welcome again to a short break during the workday of approx. 15–20 minutes. Taking short breaks during the workday can reduce stress, improve mental health and maintain a healthy work-life balance.
Movement break Tuesdays kl. 13.55–14.10 
Movement break Fridays kl. 10.05–10.20

 
 
More on ÅAU-sports

Further information regarding sports activities around Åbo Akademi University, and the activities within ÅAU Sports (Vaasa) and Campus Sport (Turku) can be found on the intranet. A new academic year starts on 1.9 and as employee you are welcome to take part, for a small fee, in the exercise range.

 
 
 
 
News
 
How do I spread the news?

Has your research yielded interesting or surprising results? Does it address a current topic? Do you want to spread the word about something important that is happening within the organisation? Åbo Akademi University Communications has put together a guide to help you get your news out. Feel free to share it in your team, print it out and put it on your notice board!
Click here to open the guide (pdf), or read more on the intranet!

 
 
 
 
Personal2
 
Staff training

Information on staff training courses can be found in the course catalogue.
Please let us know by e-mailing personalutbildning@abo.fi, if you'd like us to arrange staff training on a specific topic.

 
 
 
Information for doctoral students 3.10

All doctoral students are welcome to participate in the information session 3.10 at 10–12 to get current information regarding doctoral studies. A part of the introduction session will contain information aimed for employed doctoral students. You can participate in Turku or via Zoom. More information and registration via the course catalogue.

 
 
Writing a data management plan (DMP) step by step

Join us 4th October, 2023 at 10:00 for a one-hour introduction to the different parts of the data management plan, the tool DMPTuuli, and best practices in data management. The course is for researchers and doctoral students in all fields of research. For more information, see the staff training course catalogue or contact researchdata@abo.fi. Please also use this guide when writing your DMP, including additional guidance on managing your research data.

 
hei
 
 
HEI Teacher Day – pedagogical seminar on 5 October

The universities in Turku are organizing a pedagogical seminar on World Teacher Day on 5 October at 8.15–12.15 in Turku. The seminar is open and free of charge for all staff at higher education institutions in Turku. Programme in English: Intercultural thesis supervision and  Challenges and opportunities of virtual teamwork. Further information here. Registration to personalutbildning@abo.fi.

 
 
Information on salary setting

HR director Mika Wulff holds two information sessions on salary setting: for managers 6.10 at 13–14 and for teaching staff 27.10 at 13–14. The sessions are held via Zoom. Please register via the course catalogue.

 
 
Online Survival skills for doctoral students at ÅAU

 – Develop your personal leadership and plan for a sustainable career

The purpose of this course is to offer you tools and time for reflection that will help you improve your personal leadership and progress with your PhD studies. We will focus on topics such as motivation, structuring your work, time-management, and creating sustainable habits. We will also discuss career planning and what you need to find your work and career meaningful. The course starts 17.10 at 9.30 via Zoom. More information and registration via the course catalogue.

 
 
Staff training: What should we do with the personal data?

You who deal with people in your research, teaching and supervising or as a manager or support staff can rarely avoid handling personal data in your everyday work. And it can be tricky at times, but there is help. Basic information is available on the intranet, and you can get a focused update on the information session What shall we do with the personal data? on 26 October at 10.00–11.00. Data protection officer Anna-Maria Nordman presents current news and need-to-know, and you can also email questions in advance. More information and a link to registration no later than 20 October is available on the intranet.

 
 
Lunch seminar: Personal information security 2.11

During the lunch seminar, you will hear about the latest security threats regarding data and information security, but you will also have the opportunity to ask questions. More information and registration via the course catalogue.

 
 
Finding Joy and Productivity in Academic Writing 6.11 and 8.11

As a joint effort of four universities (Åbo Akademi University, Universities of Eastern Finland, Turku, and Tampere University) we are offering two lectures in this autumn. 6.11.2023 at 13–16 the target group is PhD candidates and Postdoc researchers. The focus in this lecture is on self-management and making progress with writing. 8.11.2023 at 13–16 the target group is Professors and Supervisors of Academic Theses. The focus here is also on self-management and making progress with writing, but you will also hear about ideas that will enable you to support your supervisees in taking steps towards building a sustainable writing habit and get over procrastination. More information and registration via the course catalogue.

 
 
Supervisor roles and responsibilities under Finland’s labour law

8.11.2023 at 9 – 11. Managers and HR staff are welcome to take part in the training on supervisor rights and obligations. Sivista, Finnish Education Employers (FEE) is the organizer of this training, the trainers are labour market experts. The training takes place via Teams, no registration is required. Sign into Teams via the course catalogue

 
 
 
 
 
 
The Open University at ÅAU

It is free for ÅAU staff members to take part in courses provided by the Open University at ÅAU, (an additional fee might be charged for courses arranged by the Open University's partners). Registration through the online application form. NB! write ”staff” in the comment field.

 
 
 
 
 
 
New self-study course for doctoral researchers at ÅAU:
Responsible Research Practices (2 credits)

Take the chance to learn the basics of responsible research practices – all you need for a successful PhD journey! The new course Responsible Research Practices (2 credits) is optional for all doctoral researchers at all faculties and all subjects at ÅAU. The course is a self-study course and consists of independent online work. The modules include the following themes: publishing and open access, research data management, research ethics, data protection, efficient dissemination of research results, information literacy, open education and open educational resources, and other transparent research practices. Read more about the course on the intranet and in the study handbook.

 
 
New BPC pool for opening books

To make books open access, BPC (Book Processing Charge) can be paid. The BPC pool may cover costs for the opening of ÅAU affiliated authors’ peer-reviewed monographs. The possibility to open a book is assessed on a case-by-case basis according to the pool's criteria. The criteria have been piloted by ÅAU library in 2020-2022. The BPC pool is funded by Gösta Branders research fund, the Åbo Akademi University Foundation. Information on the application process available in the Libguide. In case of questions, please contact openscience@abo.fi.

 
 
Short course in Zotero

Åbo Akademi University Library offers a short course in Zotero (tool for reference management), 5.10 at 14.30–15.15 on Zoom. For more information see here.

 
 
 
 
 
You have received this email because you have subscribed to Åbo Akademi Personalnytt | Staff News as .
© 2025 Åbo Akademi Personalnytt | Staff News, All rights reserved
 

Aviseringar

Warning: the link has been inserted but may have errors. Please test it.