Om du har problem med att läsa nyhetsbrevet klicka här webbversion
   
September 2019 | Nr 14
 
Personalnytt-18
Skipbar
 
 
Tidtabell

Nästa nummer av Personalnytt utkommer den 4 oktober. Deadline är den 30 september. Skicka färdigt material (en kort presentation på några meningar och, vid behov, en färdig länk till ett utförligare material på nätet) på svenska och engelska till meddelanden@abo.fi.

 
 
 
 
 
 
En vecka kvar att ansöka! Åbo Akademis personrörlighetsprogram (Staff Mobility) – ansökan öppen till 30.09.2019

ÅA och samhället i samverkan. Personrörlighetsprogrammet ger anställda en chans att genomföra en korttidsplacering hos ett företag eller en organisation utanför akademin. I och med att ny kunskap och idéer är värdefulla på alla nivåer och inom alla ÅA-områden är detta program öppet för alla ÅA-anställda (akademisk och stödpersonal). Om du vill lära dig av ett företag eller en organisation som är relevant för din ÅA-roll och vill dela med dig av dina kunskaper, så är det här programmet för dig. Mer information och ansökan här.

 
 
Åbo Akademis forskningsmobilitetsprogram – deadline för ansökan 15.10.2019.

Åbo Akademis forskningsmobilitetsprogram stöder internationella forskningsbesök till och från ÅA för 1–6 månader. Ansökningsperioden pågår fram till den 15.10.2019. Läs mer om programmet och ansök här. Kontakta researchmobility@abo.fi vid eventuella frågor.

 
 
 
 
 
 
Säkerhetsmeddelande

Släpp inte in obehöriga! Var noga med vem du släpper in i Åbo Akademis fastigheter. Kommer en person inte in med egen nyckel ska den personen inte vara inne. Kontrollera när du går ut att dörrarna är låsta och att ingen okänd kommer in på samma gång. Vi har haft några fall den senaste tiden där obehöriga har kommit in på det här sättet. Åbo Akademi strävar efter att våra arbetsplatser ska vara trevliga och säkra för såväl personal som studerande. 

Stefan Willför, Vicerektor, ordförande för krisledningsgruppen

 
 
 
 
 
 
Ny rektor, ny assistent och förändrade rutiner

Rektor Moira von Wrights kontaktuppgifter finns här. Önskar du träffa rektor för ett möte eller be henne delta i något evenemang som ordnas skall du i första hand ta kontakt med rektors assistent Johan Berg. Finns det frågor? Ta kontakt med assistenten.

Rektorsbeslut samt information om rektorsrådet
För att strukturera arbetet och för att tydliggöra processen kring rektorsbeslut har rektoratet nu gått in för följande arrangemang. Rektorsbeslut tas numera på tisdagar kl. 11.00. Ärenden föredras för rektor av antingen dekaner eller direktörer. För att ett ärende skall komma med på dagordningen behöver föredragning samt bilagor inkomma till assistenten senast fredagen innan. Har ni frågor kring detta förfarande, ta kontakt med ledningens assistent. Rektorsbeslut delges sedan till berörda parter via vårt ärendehanteringsprogram DocSy och publiceras sedan på vårt intranät. Rektors ledningsråd samlas i regel varannan måndag. Efter mötet publiceras ett PM från varje möte på denna adress.

 
 
 
 
 
 
 
vetenskapsdagarna-3
 
 
Vetenskapshelg för hela familjen, 27–28.9!

Sista veckoslutet i september ordnar Åbo Akademi och Åbo universitet vetenskapsevenemangen Vetenskapsdagarna och Forskarnatten.

Plock ur programmet:
Fredag 27.9. kl. 10.00, Calonia: När forskare möter hat. Inom en del områden utsätts forskare ofta för påtryckningar och hot. Det här begränsar forskarnas uttrycksfrihet och kan i värsta fall leda till självcensur. Panelen riktar sig särskilt till forskare. 

Fredag 27.9 kl. 18.00: Den stämningsfulla Forskarnatten i Åbo domkyrka bjuder på känslor och medeltida musik.  

Lördag 28.9 kl.11.00, besökscentret Joki: Millennium Talks: Millennium Technology Prize 2018-vinnaren Tuomo Suntola talar på temat ”Vetenskap och teknik är för människan”. Suntola är känd för att ha utvecklat ALD, en nanoteknik som möjliggör tillverkning av smarta produkter avancerade datorer.

Lördag 28.9 kl.12.00, besökscentret Joki: Till försvar för flyktingar och avvisade. Hur mår demokratin Finland? Vilka avtryck gör den växande populismen och flyktingfientligheten på myndigheternas arbete? I panelen diskuteras mänskliga rättigheter och flyktingfientlighet.

Vid en lång rad aktivitetspunkter i besökscentret Joki lördag 28.9 kan man t.ex. prata med roboten Nao, beundra självlysande alger, lära sig läkarens hantverk och måla med kemikalier. Programmet i sin helhet hittas här.

 
 
 
 
 
 
25-års jubileum för föreläsningsserien "Författare och författarskap"

Föreläsningsserien "Författare och författarskap" firar i år 25 år och ordnas jubileet till ära på Åbo Svenska Teaters caféscen Tiljan. Första kvällen blir den 15 oktober 2019 då Sami Said och Ellen Strömberg möts på scenen. Andra namn som i år deltar är bland annat Tage Kurtén, Monika Fagerholm och Ulrika Bengts. Fritt inträde! Hela programmet hittar du här

 
 
 
 
Personal2
 
Höstens personalutbildningar

Höstens personalutbildningar hittas i kurskatalogen – kurserna erbjuds i Åbo eller Vasa och ofta även på distans.
Se närmare i kursprogrammet.

För kurser i Vasa, se även Tritonia EduLabs kursutbud.

 
 
 
Personalutbildning i Moodleanvändning

Utnyttja kortkurserna i Moodle, vilka syftar till att ge problemlösningsförmåga för din Moodleanvändning. Följande kurser är öppna för all personal: Moodle för examination och feedback 27.9 och H5P för Moodle 11.10. Dessutom ordnas två måndagswebbinarier med goda tips för effektiv Moodle-användning (21.10 och 25.11). Närmare information och anmälan via kurskatalogen.
Det finns en spellista med videon för att komma igång med Moodle vid ÅA (bl.a. Börja använda Moodle, Börja editera kursen, Sätta in kursmaterial, Skapa en inlämningsuppgift, Ge feedback på inlämningsuppgift), se närmare Resursrummet i Moodle. Se även Moodle-kurser på engelska nedan.

 
 
Introduction to Flipped Classroom

Den 7 oktober introducerar Markku Saarelainen oss till Flipped Classroom, en metod att undervisa som vunnit mer och mer mark vid finländska högskolor. Professor of Practice, Markku Saarelainen vid Tammerfors universitet i Flipped Classroom och lektor i tillämpad Fysik vid Itä-Suomen Yliopisto introducerar oss till metoden. Välkomna den 7 oktober kl 10–14 i Åbo (eller delvis via zoom), exakt plats meddelas senare. Evenemanget hålls på engelska. För mer information och anmälan se här.

 
 
Kurser i referenshantering

I höst ordnar biblioteket i Åbo två korta grundkurser och en fortsättningskurs i referenshantering, främst Refworks. Du kan läsa mera om kurserna på bibliotekets egen sida. Ingen förhandsanmälan behövs.

 
 
 
 
 
 
Öppen universitetsutbildning

ÅA:s personal kan avgiftsfritt delta i öppen universitetsutbildning som anordnas av Centret för livslångt lärande i Åbo eller Vasa. Anmälan till kurserna görs här. (Skriv i meddelandefältet att du är personal)

 
 
 
 
 
 
Avtal, upphandling och IP-rättigheter för projektledare och forskare

Universitetsservice erbjuder dig stöd gällande avtal, upphandling och IPR relaterade ärenden. Kom och lyssna på vår föreläsning om avtal, offentlig upphandling, IPR och kommersialisering, den 4.10.2019. Föreläsningen hålls på svenska. Du kan läsa mera och anmäla dig här.

 
 
Ny guide för forskningsdatahantering

Kan man göra mera för att forskningsmaterialet också i praktiken ska kunna användas för att validera de publicerade resultaten, och kanske också återanvändas? Och känsliga uppgifter, vad är det, hur hanterar man dem ansvarsfullt och i enlighet med GDPR? Vilka gratistjänster som kan rekommenderas finns för att dela data? Den nya guiden är avsedd att ge en överblick och innehålla nyttiga länkar och praktiska detaljer. Ta en titt på guiden här och berätta om vad som fattas till researchdata@abo.fi – rådgivningsluckan för forskningsdata (inkl. DMP).

 
 
Research Data Alliance i Helsingfors 21–25 november

Temat för RDA:s evenemang i Helsingfors 21–25 november är “Data Makes the Difference”. RDA skapar globala rekommendationer och standarder för forskningsdata och på samlingen behandlas alla aspekter av forskningsdata genom öppna föreläsningar och i slutna arbetsgrupper. Se närmare här vad som händer på och omkring 14th Plenary Meeting. Anmälan senast 24.9.

 
 
 
 
 
 
Välkommen på bokrelease

Bengt Kristensson Uggla, Amos Anderson-professor vid Åbo Akademi, har skrivit boken En strävan efter sanning: Vetenskapens teori och praktik. Med anledning av den nyutgivna boken ordnas ett samtal om vetenskap och vetenskaplighet. I samtalet deltar författaren tillsammans med Henrika Franck, prorektor för forskning och innovation vid Arcada, och Martin Gustafsson, professor i filosofi vid Åbo Aka­demi. I en tid då vetenskapen förknippas med de mest stor­slagna förhoppningar – och samtidigt i grunden ifråga­sätts – behöver vi åter ställa de grundläggande frågorna: Vad är egentligen vetenskap? Hur går det till när man vetenskapar? Vad kan vi förvänta oss av vetenskapen? Vilken betydelse har vetenskapen i ett kunskapssamhälle som samtidigt präglas av ”post-sanning” och ”alternativa fakta”?
Tid och plats: Onsdagen den 2 oktober kl. 15:30–17:30, Humanisticum, Biskopsgatan 13, Åbo. På programmet: Presentation, panelsamtal och mingel. Anmälan senast 30 september till laura.brannkarr-vaananen@abo.fi.

 
 
 
 
 
 
SLS stipendier öppna för ansökan

Svenska litteratursällskapet har öppnat sin ansökan för stipendier och understöd inom diverse ämnen, allt från historia och musikvetenskap till ekonomi och statistik. Ansökan är öppen t.o.m. den 30 september. Information om ansökan finns att läsa här.

 
 
 
 
 
 
Itsudemo Sushi erbjuder 10% ÅA-personalrabatt

Restaurang Itsudemo Sushi I Hansakvarteret beviljar ÅA-personal en 10% rabatt på lunchbuffén vardagar 11.00–16-30. Det är frågan om ett bekantningserbjudande som gäller fram till 10 oktober när man i kassan uppger Åbo Akademi som arbetsgivare.

 
 
 
Next issue

The next issue of Staff News will be published on October 4. Deadline September 30. If you would like to contribute to the newsletter please send a message to meddelanden@abo.fi and a link to the webpage where the information is published (in Swedish and English).

 
 
 
 
 
 
One week left to apply! Åbo Akademi University’s Staff Mobility programme – application open until 30.09.2019

Interlinking the university and the society. The Staff Mobility programme offers employees a chance to carry out a short-term placement at a company or organisation outside academia. Because new knowledge and ideas are valuable on all levels and in all ÅAU fields, this program is therefore open to all ÅAU employees (Academic and support personal). If you would like learn from a company or organisation relevant to your ÅAU role and share your knowledge, then this programme is for you.
More information and application form here.

 
 
ÅAU Research Mobility Programme – Application period closes on October 15.2019.

Åbo Akademi University’s research mobility programme supports international research visits to and from ÅAU for a period of 1–6 months. The application is open until 15th October 2019. Read more and apply here. If you have questions, please contact researchmobility@abo.fi.

 
 
 
 
 
 
Security announcement

Do not let in unauthorized persons! Be careful who you let into Åbo Akademi University properties.
If a person does not come in with their own key, that person should not be inside. Check when you go out when the doors are locked that no stranger comes in at the same time. We have had a few cases recently where unauthorized people have come in this way. Åbo Akademi University strives for our workplaces to be pleasant and safe for both staff and students.

Stefan Willför, Vice Rector, chair of Crises management unit

 
 
 
 
 
 
New Rector, new assistant and updated routines

You will find Rector Moira von Wright's contact information here. If you wish to book an appointment with Rector, or want her participation in any event you are organizing, you should contact her assistant Johan Berg. Do you have any questions? If so, you're welcome to contact the assistant.

Rector’s decisions and information about the rectors council 
Rectors decisions are published here (currently available only in Swedish). Rector’s Executive group is meeting on Mondays biweekly. After the meeting, a PM is published here (only available in Swedish).

 
 
 
 
 
 
 
vetenskapsdagarna
 
 
Welcome to Turku Science Forum, 27–28.9!

Two days, over 30 researchers taking the floor, functional presentation points, open house destinations, Science Battle, dozens of researchers who can discuss with you. This is in a nutshell what the Science Forum (Tieteen päivät) is all about. The theme of the Science Forum 2019 is “Courage”. The organisers of the event in Turku, the University of Turku and the Åbo Akademi University, have wanted to add an additional approach of their own: “Let Science Surprise You”

Saturday 28.9. at Visiting and Innovation Centre Joki (Lemminkäisenkatu 12 B)
10.00–14.00 at the lobby. "IT – Have fun with robot Nao!"

12.00 at Workshop. "Defending refugees and those turned away". The discussion is conducted in English. Other presentations are held in Finnish or Swedish. At the stands, you can discuss with the researchers also in English. Please find more information on Turku Science Forum here.  

 
 
 
 
Personal2
 
Staff training

Information on staff training courses can be found in the course catalogue.

See information on courses at Tritonia EduLab in Vasa here.

 
 
 
Staff training in using Moodle

There is a course on H5P for Moodle on 4.10 (see the course catalogue). In addition to that, Tritonia / EduLab offers the following courses in Moodle for the staff in Vasa: Moodle Quiz Tool on 4.10 and Moodle Workshop on 20.11 (see EduLab).

 
 
Introduction to Flipped Classroom, 7.10.2019

In order to enhance active learning strategies in higher education, where the learner is in the front seat, flipped classroom has featured as one useful method. We have invited Markku Saarelainen, Professor of Practice in Flipped Classrooms at University of Tampere and Lecturer in Applied Physics at University of Eastern Finland to introduce us to Flipped classroom and its usage in higher education. Cordially welcome to take part in Turku (partly via Zoom) on the 7 October 2019, 10–14. for further information and registration, please follow this link.

 
 
 
 
 
 
New guide for research data management

Could one do more to ensure that the research data and other output of the process can – also in practice – be used to validate published results, and perhaps even be reused in some way? Sensitive data, what is it and how is it handled responsibly and in compliance with the GDPR? What free recommended services are there for sharing data? The new guide aims to provide an overview and contain useful links and practical details. Please take a look at the guide here and let us know what’s missing by contacting researchdata@abo.fi – the advice booth for research data (as well as DMP).

 
 
Research Data Alliance in Helsinki Nov. 21–25

The theme for RDA's event in Helsinki on November 21–25 is “Data Makes the Difference”. RDA creates standards and global recommendations for research data, and this meeting treats all aspects of research data in open lectures and in closed working groups. Find out more here about what happens in and around the 14th Plenary Meeting. Enrollment Sept. 24 at the latest.

 
 
 
 
 
Itsudemo Sushi offer a 10% ÅAU-discount

The recently opened restaurant Itsudemo Sushi in Hansa, Aurakatu 12, offer ÅAU-staff a 10% discount on their lunch buffet on weekdays (11.00–16.30). Just inform the cashier that you're employed by Åbo Akademi University. This temporary discount will only be valid until October 10.

 
 
 
 
You have received this email because you have subscribed to Åbo Akademi Personalnytt | Staff News as .
© 2024 Åbo Akademi Personalnytt | Staff News, All rights reserved