Om du har problem med att läsa nyhetsbrevet klicka här webbversion
   
Augusti 2019 | Nr 13
 
Personalnytt-18
Skipbar
 
 
Tidtabell

Välkommen till ett nytt läsår! Nästa nummer av Personalnytt utkommer den 20 september. Deadline är den 16 september. Skicka färdigt material (en kort presentation på några meningar och, vid behov, en färdig länk till ett utförligare material på nätet) på svenska och engelska till meddelanden@abo.fi.

 
 
 
 
 
 
Åbo Akademis personrörlighetsprogram (Staff Mobility) – ansökan öppen till 30.09.2019

ÅA och samhället i samverkan. Personrörlighetsprogrammet ger anställda en chans att genomföra en korttidsplacering hos ett företag eller en organisation utanför akademin. I och med att ny kunskap och idéer är värdefulla på alla nivåer och inom alla ÅA-områden är detta program öppet för alla ÅA-anställda (akademisk och stödpersonal). Om du vill lära dig av ett företag eller en organisation som är relevant för din ÅA-roll och vill dela med dig av dina kunskaper, så är det här programmet för dig. Mer information och ansökan här.

 
 
Åbo Akademis forskningsmobilitetsprogram – ansökan öppen 1.9.2019–15.10.2019.

Åbo Akademis forskningsmobilitetsprogram stöder internationella forskningsbesök till och från ÅA för 1–6 månader. Följande ansökningsperiod är 1.9.2019–15.10.2019. Läs mer om programmet och ansök här. Kontakta researchmobility@abo.fi vid eventuella frågor.

 
 
 
 
campus-sport-logo_fix
 
CampusSport

CampusSports höstperiod körde igång med öppna dörrar den 02.09. Under de två första veckorna i september (02–15.09.) kan man alltså kostnadsfritt bekanta sig med verksamheten. Läs mera här. CampusSport erbjuder Åbohögskolornas studerande och personal förmånliga och mångsidiga motionstjänster. Man kan köpa motionsrättigheter i CampusSports nätbutik (kräver inloggning). All info om CampusSport hittar du på våra webbsidor.

 
 
 
 
 
 
Välkommen till Vetenskapsdagarna, 27–28.9!

Fredag 27.9 är reserverad för skolbesök då forskare från Åbo universitet och Åbo Akademi besöker flera skolor i Åbo, eller skolgrupper från besöker universiteten. Vid Åbo universitet ordnas också paneldiskussionen ”När forskare möter hat”, som är öppen för allmänheten.
Lördag 28.9 har forskarna ordet och besökarna får vid olika aktivitetspunkter själva pröva på hur det är att arbeta som forskare, vid besöks- och innovationscentret Joki  kl. 10–14.
Arrangörer är Åbo universitet och Åbo Akademi. Evenemangen är gratis och öppna för allmänheten. Mera information om Vetenskapsdagarna hittar du här

 
 
Geologins dag vid ÅA, 14.9.2019 kl. 10–13

Öppet hus med aktiviteter, utställningar och presentationer i Geohuset (Akademigatan 1).
Evenemanget riktar sig till skolelever från lågstadiet till gymnasiet. Familjemedlemmar och andra intresserade är också varmt välkomna. Aktiviteterna startar kl. 10.15, 11.15 och 12.15. Kaffe, te & saft.
Här hittar du programblad och mera info om programmet. Om du vill veta mer kontakta geologi@abo.fi

 
 
DNA berättar människans och släktens historia

I höst ordnar Kungl. Skytteanska samfundet och Umeå universitet en tvärvetenskaplig konferens med namnet ”DNA berättar människans och släktens historia”. Konferensen kommer att hållas i Aula Nordica 13–14 november 2019. Första dagen besvaras frågor om människans ursprung genom ny genetisk kunskap och den andra dagen fokuserar mer på frågor om genealogisk och rättsmedicinsk användning av DNA. Programöversikt och medverkande. Läs mera om konferensens tema här.

 
 
 
 
Personal2
 
Höstens personalutbildningar

Höstens personalutbildningar hittas i kurskatalogen – kurserna erbjuds i Åbo eller Vasa och ofta även på distans.
Se närmare i kursprogrammet.

För kurser i Vasa, se även Tritonia EduLabs kursutbud.

 
 
 
Introduktion för nyanställda

Introduktionskurs för ny eller annars intresserad undervisande personal ordnas den 13.9. Efter kursen förväntas du kunna hitta information om anvisningar och regler för undervisningen samt hitta stödmaterial för lärare, lista huvuddragen i rutinerna för planering, genomförande och utvärdering av undervisningen vid ÅA, samt lista de verktyg som finns för undervisningen vid ÅA och ta i bruk dem. På webben hittar du mer information och länk till anmälan.

Alla nyanställda vid Åbo Akademi är varmt välkomna till introduktionstillfället den 19.9! Introduktionen riktas till nyanställda, både fastanställda och tidsbundna vid alla fakulteter. Du får information bl.a. om anställning, organisation, struktur och kultur vid ÅA, samt allmän information om dina rättigheter och skyldigheter som anställd. På webben kan du läsa mera samt anmäla dig.

 
 
Avtal, upphandling och IP-rättigheter för projektledare och forskare

Universitetsservice erbjuder dig stöd gällande avtal, upphandling och IPR relaterade ärenden. Kom och lyssna på vår föreläsning om avtal, offentlig upphandling, IPR och kommersialisering, den 4.10.2019. Föreläsningen hålls på svenska. Du kan läsa mera och anmäla dig här.

 
 
Dig it, Higher Education!

Higher Education Learning Lab (HELLA)-projektet bjuder in dig till hybridkonferensen Dig it, Higher Education!, den 12 September kl 9-15. Under workshopar och presentationer diskuteras möjligheter och utmaningar i undervisning med hjälp av digital teknologi. Det är möjligt att delta online och det kommer att finnas pop-up utrymmen i Vasa, Helsingfors och Åbo, beroende på var deltagarna befinner sig. Välkommen med! För mer information och detaljer om programmet som hålls på engelska se här.  Titta också gärna på vår marknadsföringsvideo "What’s in it for me?". Sista anmälningsdag mån. 9.9!

 
fpv_digidag_2019
 
 
Digidag vid FPV 25.9.2019, 11.00–15.15

Det pågår ett paradigmskifte i samhället. Beteenden, strukturer och arbetssätt förändras och den pådrivande kraften är övergången till digitala tjänster och verktyg. Under 2019 har Åbo Akademi startat ett verksamhetsutvecklingsprojekt som fokuserar på utbildningarnas och lärarnas digitala förutsättningar och behov. Som Kickoff för detta arbete ordnar vi nu en inspirerande Digidag med intressanta föreläsare och gäster. Alla fakulteter vid ÅA ordnar en egen Digidag – och näst i tur är fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier. I denna Digidag deltar anställda från FPV på plats, anmälan senast 11.9.2019 via denna länk. Alla andra anställda vid ÅA kan följa med evenemanget via streaming. För streamingen behövs ingen anmälan.

 
 
 
 
 
 
Öppen universitetsutbildning

ÅA:s personal kan avgiftsfritt delta i öppen universitetsutbildning som anordnas av Centret för livslångt lärande i Åbo eller Vasa. I höst t.ex. Arbetsplatspsykologi, 25 sp, inl. 13.9 (Vasa); Introduktion till psykologi, 10 sp, inl. 18.9 (nätkurs); Jag, en konsument, 5 sp, inl. 24.9 (nätkurs); Ungdomsvetenskap, 25 sp, inl. 24.9 (Vasa). Anmälan till kurserna görs här. (Obs! Skriv i meddelandefältet att du är personal)

 
 
 
 
 
 
SLS stipendier öppna för ansökan

Svenska litteratursällskapet har öppnat sin ansökan för stipendier och understöd inom diverse ämnen, allt från historia och musikvetenskap till ekonomi och statistik. Ansökan är öppen t.o.m. den 30 september. Information om ansökan finns att läsa här.

 
 
Pengar att söka för utveckling av alumnverksamhet 2019–2020

Föreningen Åbo Akademis Alumner rf påminner om att man har lediganslagit 6 000 euro avsedda att stöda utvecklingen av Åbo Akademis alumnrelationer. Bidrag kan sökas för evenemang/projekt som ska genomföras under läsåret 2019–20 och kan beviljas för högst 75 % av de budgeterade kostnaderna. Sista ansökningsdag är måndag 16 september 2019. Mera information om ansökningsförfarande och för vilken typ av verksamhet bidrag kan beviljas hittas här.

 
 
Behöver du hjälp med din FA-ansökan?

Börja med att bekanta dig noggrant med utlysningstexten på Finlands Akademis webbplats och kontakta din ekonomisekreterare om budgeten. I Åbo ordnas pop up-tillfällen för FA-frågor med ekonomiservice, forskningsservice och biblioteket.

· Tisdag 10.9
kl. 11–12 i Axelias aula
· Tisdag 10.9 kl. 14–15 i Biocity, 3 vån, kaffeborden i aulan vid biokemi
· Onsdag 11.9 kl. 13–15 ASA, PC-klass Stansen
· Torsdag 12.9 kl. 11–12 Arkens aula

Forskare i Vasa kan kontakta forskningskoordinator Anna-Maria Nordman (allmänna frågor) och controller Anna Fredriksson (budgetfrågor). Vill du ha feedback på din DMP för din FA-ansökan? Då kan du mejla den till researchdata@abo.fi senast 19.9.2019.

 
 
 
 
oservatoriet
 
Observatoriet i Åbo 200 år, 7.9.2019

I år fyller Observatoriet i Åbo 200 år. Det kommer att firas med öppet hus lördagen den 7.9.2019 kl. 11–17. Det bjuds på guidning, körsång och tårta för de 200 första besökarna. Därtill kommer Jukka Arvo, historiker och guide vid Helsingfors observatorium, att föreläsa om Observatoriet i Åbo ur astronomisk synvinkel. Föreläsningen hålls på finska. Byggnaden har haft en brokig historia sedan invigningen år 1819, men är sedan 2007 i Stiftelsens för Åbo Akademi ägo och i Observatoriet fungerar stiftelsens kansli. Programmet för den 7.9 publiceras på Facebook och på vår webbplats. Välkommen!

 
 
Sibbe Live! på Sibeliusmuseum

Hösten är den tid på året när man gärna planerar in nya aktiviteter. Sibeliusmuseums onsdagskonsertserie fortsätter med nya toner och under ny rubrik med start 4.9. Sedan 1968 har serien varit känd för sin fördomsfria repertoar och höstens konserter bjuder musik från olika genrer såsom samtida jazz, kammarmusik, folkmusik och nyskriven klassisk musik. Under sommaren ordnades kvällar för elektronisk musik under rubriken Atrium Live! och därför har onsdagsserien nu fått namnet Sibbe Live! Sibeliusmuseum är mera än ett musikmuseum och mera än bara Sibelius, det är ett hus fyllt av musik i många former. ”Vår konsertsal med dess fina akustik är bekant för många åbobor och med konserterna vill vi erbjuda en plats där man kan njuta av levande musik av olika genrer”, säger museichef Ulrika Grägg som ansvarar för den museala verksamheten vid Stiftelsen för Åbo Akademi. Välkommen till Sibeliusmuseum på Biskopsgatan 17 – ett hus fullt av musik! Se höstens program här

 
 
 
 
 
 
Next issue

Welcome to a new academic year! The next issue of Staff News will be published on September 20. Deadline September 16. If you would like to contribute to the newsletter please send a message to meddelanden@abo.fi and a link to the webpage where the information is published (in Swedish and English).

 
 
 
 
 
 
Åbo Akademi University’s Staff Mobility programme – application open until 30.09.2019

Interlinking the university and the society. The Staff Mobility programme offers employees a chance to carry out a short-term placement at a company or organisation outside academia. Because new knowledge and ideas are valuable on all levels and in all ÅAU fields, this program is therefore open to all ÅAU employees (Academic and support personal). If you would like learn from a company or organisation relevant to your ÅAU role and share your knowledge, then this programme is for you.
More information and application form here.

 
 
ÅAU Research Mobility Programme – application period 1.9.2019–15.10.2019.

Åbo Akademi University’s research mobility programme supports international research visits to and from ÅAU for a period of 1–6 months. The next application period is 1st September–15th October 2019. Read more and apply here. If you have questions, please contact researchmobility@abo.fi.

 
 
 
 
campus-sport-logo_fix
 
CampusSport

CampusSport’s autumn semester started on Sep 2, 2019 with a free two week trial period open for everyone. All the CampusSport services are free of charge between Sep 2 and Sep 15. Read more about it here. CampusSport arranges a wide variety of sports services for the students and staff of all higher education institutions in Turku. You can pay the membership fee through CampusSport’s online store. All information regarding CampusSport can be found on our website.

 
 
 
 
 
 
Welcome to Turku Science Forum, 27–28.9!

Two days, over 30 researchers taking the floor, functional presentation points, open house destinations, Science Battle, dozens of researchers who can discuss with you. This is in a nutshell what the Science Forum (Tieteen päivät) is all about. The theme of the Science Forum 2019 is “Courage”. The organisers of the event in Turku, the University of Turku and the Åbo Akademi University, have wanted to add an additional approach of their own: “Let Science Surprise You”

Saturday 28.9. at Visiting and Innovation Centre Joki (Lemminkäisenkatu 12 B)
10.00–14.00 at the lobby. "IT – Have fun with robot Nao!"

12.00 at Workshop. "Defending refugees and those turned away". The discussion is conducted in English. Other presentations are held in Finnish or Swedish. At the stands, you can discuss with the researchers also in English. Please find more information on Turku Science Forum here.  

 
 
Exploring human history and genealogy through DNA

This fall the Kungl. Skytteanska samfundet (Royal Skyttean Society) and Umeå University arrange a multidisciplinary conference with the title ”Exploring human history and genealogy through DNA”. The conference will be held in Aula Nordica, Umeå University, November 13–14, 2019. The programme focuses on how novel genetic knowledge is answering questions on the origin of man, as well as genealogical and forensic use of advanced genetic methodology. Schedule overview and speakers. Please read more about the theme of the conference here.

 
 
 
 
Personal2
 
Staff training

Information on staff training courses can be found in the course catalogue.

See information on courses at Tritonia EduLab in Vasa here.

 
 
 
Introduction for newly employed

As a new employee at Åbo Akademi University you are warmly welcome to the Introduction Session 19.9! This session will be held for new employees, both permanent and fixed-term employees at all faculties, at Åbo Akademi University. The event will provide you with information on Åbo Akademi University as an employer. You will learn more about employment, organization, structure and culture at Åbo Akademi University. General information on your privileges and responsibilities as an employee will be shared. Please read more and register here.

 
 
Swedish for beginners for international staff members

This is a course for international staff who have no previous knowledge of Swedish. The aim of the course is to introduce the participant to the very basics of the Swedish language in order to be able to use the language in simply everyday situations. You will for example learn about pronunciation, greetings, useful phrases and questions. Contents and themes can also be discussed according to the participants’ requests. For more information and registration please use this link

 
 
Dig it, Higher Education!

The project Higher Education Learning Lab (HELLA) welcomes you to Dig it, Higher Education! The seminar, that is held on the 12 September at 9-15, welcomes the staff in higher education institutions to participate in discussion on the possibilities and challenges that teaching technologies involve. You can take part on-line or in pop-up spaces in Vasa, Helsinki and Turku. For more details and the programme go here. Please also watch our promotional video "What’s in it for me?". Registration by Monday 9.9!

 
 
 
 
fpv_digidag_2019
 
 
Digi Day at FPV 25.9.2019, 11.00–15.15

There is an ongoing paradigm shift in society. Behaviors, structures and ways of working are changing and the driving force is the transition to digital services and tools.
In 2019, Åbo Akademi University has started a business development project that focuses on the digital prerequisites and needs of the education programs and teachers. As a kick-off for this work, we are now arranging an inspiring Digi Day with interesting lecturers and guests. All faculties at ÅA will arrange their own Digi Day – and next in turn is the Faculty of Education and Welfare Studies. Employees from FPV are invited to participate on-site, and the event is streamed online for other employees at ÅA. This Digi day is held in Swedish, except for the Keynote which will be held in English.
FPV-employees may register here no later than Wednesday, September 11! The Digi day will be streamed online for all employees from this address. You do not need to register to watch the stream.

 
 
 
 
 
 
Funding for developing alumni relations 2019–2020

The Åbo Akademi University alumni association Åbo Akademis Alumner rf invites ÅAU departments/ subjects to apply for funding to develop their alumni relations during the academic year 2019–2020. The total sum available for application is 6 000 euro. The grants are intended as partial funding amounting to no more than 75 % of the total budget. The grants may not be used for employment purposes, neither may they be used to cover costs relating to projects already completed. Applications including a description of the project and a budget to be handed in by 16 September 2019 to the board of Åbo Akademis Alumner rf, Address: c/o Ingela Ollas, Externa relationer, Domkyrkotorget 3, 20500 Åbo, or by e-mail ingela.ollas@abo.fi. Questions are answered by Ingela Ollas (02) 215 4803, 050 409 6426. More information (in Swedish) can be found here.

 
 
Do you need assistance with your AoF application?

Please start by familiarising yourself with the call text on the Academy of Finland website and contact your financial secretary concerning the budget. In Turku, you can visit pop ups for AoF questions and meet with Financial Services, Research Services and the Library

· Tuesday 10.9 at 11–12 am in Axelia’s lobby
· Tuesday 10.9 at 2–3 pm in Biocity (3rd floor, Biochemistry, lunch area in the lobby)
· Wednesday 11.9 at 1–3 pm in ASA, PC class room Stansen
· Thursday 12.9 at 11–12 am in Arken’s lobby

Researchers in Vaasa can contact research coordinator Anna-Maria Nordman (general questions) and controller Anna Fredriksson (budget). Do you want help with your DMP for your AoF application? You can email your DMP for comments to researchdata@abo.fi by 19.9.2019.

 
 
 
 
You have received this email because you have subscribed to Åbo Akademi Personalnytt | Staff News as .
© 2024 Åbo Akademi Personalnytt | Staff News, All rights reserved