Om du har problem med att läsa nyhetsbrevet klicka här webbversion
   
Augusti 2018 | Nr 12
 
Personalnytt-18
Skipbar
 
 
Tidtabell

Välkommen till ett nytt läsår! Nästa nummer av Personalnytt utkommer den 7 september. Deadline är den 3 september. Skicka färdigt material (en kort presentation på några meningar och, vid behov, en färdig länk till ett utförligare material på nätet) på svenska och engelska till meddelanden@abo.fi.

 
 
 
 
 
 
Inskription i Vasa

I Vasa inleds läsåret med inskription onsdagen den 5 september. Anmälan senast den 28.8. 
Program och anmälningsinfo hittar du här
.
Varmt välkomna!

Inskription i Åbo

I Åbo inleds läsåret med inskription torsdagen den 6 september. Anmälan senast den 28.8. Program och anmälningslänk hittar du här.
Varmt välkomna!

 
 
streetfestival
 
ÅA Street festival IV / 6.9.2018

Åbo Akademis gemensamma terminstart för personal och studerande arrangeras i år för fjärde gången i rad på Arkens innergård. Årets tema är "Centennial Party" i och med att Åbo Akademi firar sitt 100-årsjubileum i år. Festen börjar kl. 16.00 med street food, dryck och DJ. Läs mera om kvällens program här.
Festivalpasset inkluderar en portion street food och en liten dricka. Passet skickas till personalens arbetsplats. Välkommen! Anmäl dig här senast 28.8.2018.

Kom också ihåg anmälan till HUMAN FOOSBALL CAMPUS CHAMPIONSHIPS! Anmälan här senast 28.8.2018.

 
 
 
 
 
 
Nytt årligt evenemang: Europaforum Åbo

Välkommen att diskutera hurudant Europa vi fnländare vill ha. Nu lägger vi tillsammans en grund för Europas framtid! Europaforum Åbo öppnar den politiska säsongen med att analysera Finlands roll i Europa och den Europeiska unionen. På Europaforum i Åbo 30.8–1.9.2018 möts politiska beslutsfattare, medborgarorganisationer, näringslivet, arbetsmarknadsorganisationer, forskare, experter och medborgare, som alla representerar olika synsätt. Ett särskilt mål för evenemanget är att utöka medborgarsamtalen om Europeiska unionens nuläge och framtid. Anmälan och mera information här.

 
 
Namnge nya Juslenia och vinn en pekplatta!

En ny universitetsfastighet kommer att ersätta Åbo universitets byggnad Juslenia på Henriksgatan för att samtidigt tjäna Åbo Akademi och Åbo universitet. Namnet på den nya byggnaden bör fungera så väl som möjligt i en internationell universitetsmiljö och lämpa sig för byggnadens användning. 
Namntävlingen pågår till den 7 september 2018. Läs mera om namntävlingen här.

 
 
Nya utnämningar

Nya tenure track professorer vid FHPT:
Sofie Henricson har anställts som forskardoktor i svenska språket.
Johanna Ilmakunnas har anställts som biträdande professor i nordisk historia.

 
 
Åbo Akademis samhällseffekt

Information om arbetet med Åbo Akademis samhällseffekt finns att läsa på www.abo.fi/impact

 
AA_100-logo_red
 
Festen fortsätter!

Hösten är här och med den slutspurten av Åbo Akademis jubileumsår! Ta del av ett spännande program med både Street Festival och vårt framtidsseminarium Imagine! För mera information om jubileet besök hemsidan www.abo.fi/100.

 
 
 
 
 
 
Coimbra Group har nya webbsidor

Coimbra-gruppen, i vilken ÅA är medlem sedan 1995, har förnyat sina webbsidor. Vill du läsa gruppens nyhetsbrev bör du anhålla om en prenumeration här.

 
 
Publicera din artikel gratis!

Publicera din artikel open access i ACS' tidskrifter utan kostnad! Ansvariga författare verksamma vid Åbo Akademi kan nu publicera artiklar open access gratis i American Chemical Societys (ACS) tidskrifter. Mera information hittas här.

 
 
 
ICT: Pilotering av chattfunktion

En pilotering av en chattfunktion har testats under sommaren och fram till september.
Funktionen är aktiverad på sidor med information som riktar sig till bl.a. nya studerande, t.ex. den här typen av sidor.

Eftersom det på flera håll inom ÅA finns intresse för en chatfunktion är det viktigt att betona att det handlar om ett pilotprojekt som i detta skede enbart begränsar sig till FUS. Senare under hösten utvärderar vi piloten och avgör hur vi går vidare. Kontaktperson: Björn Pundars, Direktör, ICT-service

Förbättringar av teknik (AV/IT)

AV-tekniken har förnyats i de stora auditorierna i Åbo (Arken, ASA Stora auditoriet) och i Vasa (Bruhn, Akademisalen); Tekniken i kurssalen, BioCity; Dataklassen (B310) förnyas i september.
Stabiliteten i hela det trådlösa (WiFi) nätet har förbättrats. Den nya tekniken (Aruba), finns nu i FÄ, Asa, Arken och i VÖS (grundskolan). Planen är att även följande byggnader har den nya tekniken före slutet av 2018: VÖS gymnasium, Academill, ÅAB, Sibeliusmuseum, Gripen, Geologicum, Biocity, Tryckerihuset, Åhuset, Domvillan, Teologicum, Humanisticum, Husö, Korpoström och Forum Marinum.

 
 
 
 
 
 
 
Resestipendier för ÅA-lärare

Stiftelsen för Åbo Akademi har avdelat medel för Kanslers lärarresestipendium ”Guldkanten”. Stipendiet är ämnat för ett 1–2 veckor långt besök på ett universitet i ett annat nordiskt land. Vistelsens syfte är att få ämnesmässig inspiration för den egna undervisningen, den forskning som ingår i befattningen och/eller samla på idéer som bidrar till att förändra och utveckla det egna pedagogiska arbetet. Information, ansökningskriterier och elektronisk ansökningsblankett finns på ÅA:s intranät (kräver ÅA-inloggning). Deadline för ansökan är 15.9.2018 kl.16.00.

 
 
Åbo Akademis forskarstipendier 2019

Åbo Akademis forskarstipendier för år 2019 ledigförklaras att sökas av doktorander och postdoktorala forskare. Ansökningstiden utgår onsdagen den 19 september 2018.
För närmare information samt elektronisk ansökningsblankett, vänligen se här.

 
 
Pengar att söka för utveckling av alumnverksamhet

Föreningen Åbo Akademis Alumner rf har lediganslagit 6 000 euro avsedda att stöda utvecklingen av Åbo Akademis alumnrelationer. Ifjol beviljade föreningen bidrag för 10 olika evenemang/projekt. Bidragens storlek varierade då från 500 euro till 1 000 euro. Bidrag kan sökas för evenemang/projekt som ska genomföras under läsåret 2018–19 och kan beviljas för högst 75 % av de budgeterade kostnaderna. Sista ansökningsdag är måndag 17 september 2018. I årets ansökningsomgång kommer föreningen att prioritera projekt som samlar ett större antal alumner och därmed möjliggör effektivt nätverkande – såväl alumner emellan som alumner och universitet emellan. Mera information om ansökningsförfarande och för vilken typ av verksamhet bidrag kan beviljas hittas här.

 
 
 
 
 
 
Hur kan vi på ÅA jobba mot trakasserier?

– ett seminarium om teori och praktik för förändring 19.9.2018 kl. 13:00–16

#metoo har också berört Akademin, och även andra jämställdhets- och likabehandlingsfrågor har varit i hetluften. Därför vill vi börja hösten med att bjuda in både studerande och personal för att tillsammans klargöra begreppen kring trakasserier och inspirera till ett gemensamt arbete för mer inkludering och trivsel vid Akademin.
Anmälan och mera detaljerat program finns på adressen: www.abo.fi/trakasserier.

 
 
 
Höstens kortkurser

Information om höstens kortkurser för personalen hittas nu i kurskatalogen.
För kurser i Vasa, se även Tritonia EduLabs kursutbud.

I september erbjuds bl.a. kurser i Moodle, introduktion för ny undervisande personal och olika digitala verktyg för undervisningen.

Webbinarier om studieärenden

I september ordnas webbinarier via Adobe Connect på måndagar kl. 12.00–13 (ingen anmälan). Webbinarierna har följande rubriker: "Vad du behöver veta om examination och bedömning – ny instruktion" 10.9, "eGradu – elektronisk granskning och publicering av magisteravhandlingar och diplomarbeten" 17.9 och "Exam för e-tenter" 24.9. 
För närmare information, se här.

 
 
 
Kurser on företagsamhet i undervisningen

Under läsåret erbjuds fortbildning och evenemang relaterat till företagsamhet som en en del av undervisningen. I Hack my course 13.9 och 27.9 presenteras olika aktiverande undervisningsmetoder, bl.a. projektlärande, integrerad företagsamhet och coachning. Du har möjlighet att utveckla dina egna kurser tillsammans med experter inom de olika områdena. Hack my course sponsoreras av Studiestaden Åbo och leds av Anna-Greta Nyström. Läs mera och anmäl dej här

 
 
Öppen universitetsutbildning

ÅA:s personal kan avgiftsfritt delta i öppen universitetsutbildning som anordnas av Centret för livslångt lärande i Åbo eller Vasa.
I höst t.ex. Introduktion till psykologi, 10 sp, inl. 18.9 (nätkurs); Näring, liv och hälsa, inl. 5.9 (nätkurs); Vardagens kemikalier, inl. 18.9 (nätkurs); Informationsvetenskap, 25 sp, inl. 15.10 (nätkurser); Ryska 1, 5 sp, inl. 17.9 (Åbo), Arbetsplatspsykologi, 25 sp, inl. 21.9 (Vasa); Ungdomsvetenskap, 25 sp, inl. 25.9 (Vasa).

 
 
Lunchseminarier i minoritetsstudier

Det preliminära programmet för lunchseminarierna i minoritetsstudier för läsåret 2018–2019 har publicerats. Seminarierna startar den 19 september i Vasa. Mer information finns tillgänglig här.

 
 
 
 
 
 
Lägenhet uthyres

Mysig möblerad trähuslägenhet uthyres i Portsa. 75m2 med stort sovrum på vinden, stugkök med vedspis, bastu med vilorum/sovrum. Trevlig innergård med egen ingång och lagringsutrymme. Kan uthyras för såväl kortare som längre perioder, 750 euro/månad plus elektricitet.
Maila Malin.Ahlbeck@hm.com eller ring/texta +380 50 4300 710.

 
 
 
Next issue

Welcome to a new academic year! The next issue of Staff News will be published on September 7. Deadline September 3. If you would like to contribute to the newsletter please send a message to meddelanden@abo.fi and a link to the webpage where the information is published (in Swedish and English).

 
 
 
 
 
 
Opening of the Academic Year (Vaasa)

The Opening of the Academic Year in Vaasa takes place on Wednesday 5 September. Please find the programme and how to register here. Welcome!

Opening of the Academic Year (Turku)

The Opening of the Academic Year in Turku takes place on Thursday 6 September. Please find the programme and the registration link here. Welcome!

 
 
Streetfestival
 
ÅAU Street festival IV / 6.9.2018

ÅAU Street Festival – the party that marks the start of the academic year for both staff and students at Åbo Akademi University, will this year be arranged for the fourth time. This year’s theme is "Centennial Party", since ÅAU is now celebrating its 100th anniversary. The party begins at 16:00 with street food, drinks and DJ. Read more about the programme here. The festival pass includes a portion of street food and a small beverage. The pass will be sent to your workplace. Welcome! Please register here by 28.8.2018
And don't forget to participate in the Human foosball championships with your own team. Please register your team here by 28.8.2018.

 
 
 
 
 
 
Suggest a Name for the New Juslenia – Win a Tablet Computer!

A new building will be constructed to replace Juslenia at Henrikinkatu to jointly serve Åbo Akademi University and the University of Turku.The name of the new building should work as well as possible in an international University community and suit the purposes of the building. The name competition continues until 7 September 2018. Read more about the name competition here.

 
 
Åbo Akademi University’s social impact

Read more about the work on Åbo Akademi University’s social impact at
www.abo.fi/impact.

 
 
New website launch: Coimbra Group

The Coimbra Group, of which ÅAU is a member since 1995, has launched a
new website. If you are interested in the CG Newsletter, please subscribe here.

 
 
Publish your article free of charge!

Publish your article open access in ACS' journals free of charge!
Corresponding authors affiliated to Åbo Akademi University are now
entitled to publish articles open access free of charge in American
Chemical Society's (ACS) journals. Please find more information here.

 
AA_100-logo_red
 
The Show goes on!

The autumn is here and with it comes the finale of Åbo Akademi University’s centenary celebrations! Take part in the Street Festival and our seminar Imagine! For more information about the celebrations visit the homepage.

 
 
 
 
 
 
Travel grants for ÅAU teachers

The Åbo Akademi University Foundation has awarded funds to the Chancellor for “Guldkanten”; a teacher mobility travel grant. The grant is meant for a 1-2 week visit to a university in another Nordic country. The aim of the visit is to get inspiration for one’s teaching, for the research connected to one’s teaching position and/or for gathering ideas to change and develop one’s own pedagogical work.
Information, criteria for applying and online application form is now available on the ÅAU Intranet (ÅAU login required). Deadline for application: 15th of September, 2018, at 16.00.

 
 
ÅAU Research Grants 2019

Application for ÅAU doctoral and postdoctoral research grants 2019 is now open. Deadline for application is on Wednesday 19 September 2018. 
For further information and online application form, please see here.

 
 
Funding for developing alumni relations

The Åbo Akademi University alumni association Åbo Akademis Alumner rf invites ÅAU departments/subjects to apply for funding to develop their alumni relations. The total sum available for application is 6 000 euro. The grants are intended as partial funding amounting to no more than 75 % of the total budget. The grants may not be used for employment purposes, neither may they be used to cover costs relating to projects already completed. In this year's application round the alumni association will give priority to projects designed to attract many alumni, thus creating opportunities for effective networking. Applications including a description of the project and a budget to be handed in by 17 September 2018 to the board of Åbo Akademis Alumner rf, Address: c/o ombudsman Ingela Ollas, Kommunikationsenheten, Domkyrkotorget 3, 20500 Åbo, or by e-mail ingela.ollas@abo.fi. Questions are answered by Ingela Ollas (02) 215 4803, 050 409 64 26. More information (in Swedish) can be found here.

 
 
 
 
 
 
How can we at ÅAU work against harassment?

– a seminar about theory and practice for change

#metoo, as well as other equality issues, has also affected ÅAU. That is why we want to start off the autumn by inviting both students and staff to a seminar to clarify the concepts of harassment and to inspire us all to work together for inclusion and well-being at ÅAU.
For registration and more information (in Swedish) please go to: www.abo.fi/trakasserier.

 
 
Short courses for the staff

A list of staff training this autumn can be found in the course catalogue. Information on courses at Tritonia EduLab in Vasa can be found here
In September there are courses e.g. in Moodle and digital tools for teaching

 
 
The Open University

If you wish to take part in courses provided by the Open University at ÅAU it is free for staff.
This autumn in English e.g. Data Analysis with Visual Basics, 5 cr. starts 28.10 (web course); Introduction to Intercultural Communication, 5 cr. starts 13.9 (Turku/Åbo); Basic Course in Russian, 5 cr. starts 17.9 (Turku/Åbo); Finnish as a Foreign Language, level 1, 5 cr. starts 24.9 (Turku/Åbo); Swedish as a Foreign Language, level 1, 5 cr. starts 25.9 (Turku/Åbo)

 
 
Minority Studies Lunch Seminars

The preliminary programme for the Minority Studies Lunch Seminars has been published. The seminars will commence on 19 September in Vasa. More information available here

 
 
 
 
 
 
Flat for rent

Charming furnished 75m2 flat available in wooden townhouse in Portsa. Huge attic bedroom, dining room with fireplace, and sauna with restroom. Nice open courtyard with own entrance and storage facilities. Available for short or long term rent, 750 euro/month plus electricity. 
Please email Malin.Ahlbeck@hm.co or call/SMS +380 50 4300 710.

 
 
 
 
 
You have received this email because you have subscribed to Åbo Akademi Personalnytt | Staff News as .
© 2024 Åbo Akademi Personalnytt | Staff News, All rights reserved