Om du har problem med att läsa nyhetsbrevet klicka här webbversion
   
Mars 2024 | Nr 11
 
nyhetsbrevet24
Skipbar
 
 
Tidtabell

Personalnytt utkommer varje fredag. Deadline för material är måndagar. Skicka färdigt material (en kort presentation på några meningar och, vid behov, en färdig länk till ett utförligare material på nätet) på svenska och engelska till meddelanden@abo.fi.

 
 
 
 
 
 
Ny guide om säkerhet på campus

Bekanta dig med utrymningsplanerna för de olika fastigheterna på campus, och ta del av hur Åbo Akademi tänker om och kring säkerhet av olika slag. Vad ska man exempelvis göra när brandalarmet går? Och vad ska man göra om det uppstår en hotfull situation på campus? Den interaktiva guiden finns inbäddad på intrasidan Hur agera i en krissituation, eller så når du guiden direkt via den här länken.

 
 
Studio Campus om Samverkan – 9.4.2024

Vad är samverkan och varför är det någonting som ett universitet ska syssla med? Vi reder ut begreppen och diskuterar vad som är ÅA:s mål med samverkan, och på vilket vis det gagnar hela verksamheten. Studio Campus sänder live via Zoom, tisdagen den 9 april 2024, med start kl. 15.00. Publiken kan ställa frågor via Q&A-funktionen. Inspelningen läggs upp på intranätet.

 
 
Frånvaro, arbetsbefrielser och anhållan om semester 2024

Personalservice påminner vänligen om att anhållan om frånvaro, arbetsbefrielser och
semester bör göras via Personec ESS. Inloggningssidan till ESS finns på ÅA:s intranät under
mina verktyg. I Personec ESS kan du bl.a. anhålla om följande frånvaron och arbetsbefrielser: 
Anhållan om frånvaro: Egen sjukfrånvaro och rehabilitering (FPA)  Frånvaro p.g.a. sjukt barn  Bemärkelsedagar  Frånvaro som gäller nära anhöriga  Övrig frånvaro.
Anhållan om arbetsbefrielse: Familjeledigheter  Partiell sjukfrånvaro  Rehabilitering (med pensionsbolagets rehabiliteringsstöd)  Deltidspension  Övriga arbetsbefrielser.

Semesterönskemål 2024
ÅA-personal som jobbar enligt arbetstidssystemet för regelbunden arbetstid ombeds vänligen att inlämna sommarens semesterönskemål senast 30.4.2024. Semesterönskemål ges via anhållan i systemet Personec ESS och i anhållan anges till vilket kalenderår som dagarna sparas. Du hittar mera information om semester på ÅA:s intranät och en användarguide till semesteranhållan i Personec ESS. 
P.S. Har du semesterdagar kvar från ifjol? Vänligen observera att ”semestersaldo 2023” ska hållas senast 31.5.2024. Anhåll om "semester 2023" nu.

 
 
 
 
frans
 
Akademiforum med Emma Frans

Tisdag 23.4.2024 kl. 18.00–19.30 i Academill.

Emma Frans föreläser om om att navigera rätt i en digital era präglad av alternativa fakta, desinformationskampanjer och informationsöverflöd. Hon kombinerar sina forskningserfarenheter med en prisbelönt förmåga att tydligt och engagerande förmedla strategier för kritisk informationshantering i den digitala tidsåldern.

 
 

MEDVERKANDE PANELISTER: studerande Moa Pöysti och Elina Hyöty samt professor Kim Strandberg. Ledarskribent Anna Sourander modererar diskussionen. Föreläsningen är öppen för alla, men vi vill gärna att du anmäler ditt deltagandeAkademiforum är en del av evenemangen som arrangeras med anledning av Åbo Akademis 50 år av verksamhet i Vasa.

 
 
Första hjälpen-kurs i Vasa, 24.4

Det blir första hjälp-kurs i Academill 24.4. kl. 10–14.15 med lunchpaus i mitten. Rum: C215. Kursdragare: Daniela Hjortman, företagshälsovårdare vid Mehiläinen i Vasa. Innehåll: Återupplivning, sjukdomsattacker, sår och medvetslöshet. Antalet deltagare är 13 och du kan anmäla dig via OSS (senast 15.4.2024).

 
 
Academill säkerhetsvandring

Det är många nya anställda i Academill som säkert inte gått en säkerhetsvandring. En vandring tar 20 minuter. Boka in en vandring för er korridor med Roland Nylund eller Niklas Hakala. Vi går endast inomhus så inga ytterkläder behövs.

 
 
 
 
 
 
Har du studerande som fastnat med sin kand eller gradu?

Tipsa dem gärna om kand- och gradugruppen som arrangeras av studiepsykologerna i Åbo. Gruppen träffas 5 gånger under april och maj och gruppträffarna består av diskussioner och konkreta övningar. Mera information och länk till anmälan finns här (deadline för anmälan 15 april). Du kan också hänvisa dina studerande till studiepsykologerna för individuell vägledning.

 
 
Välkommen på workshop med DUTAR-projektet i Åbo

En andra workshop ordnas onsdagen 10.4. Under workshoppen får du möjlighet att bekanta dig med VR-plattformen Glue och utföra några enkla uppgifter i den. Under workshoppen har du även möjligheten att diskutera VR med arbetsgruppen samt med övriga medlemmar från referensgruppen. Program och anmälningslänk finns på intranätet.

 
 
DUTAR-podden om VR och dess potential i utbildning

Det första avsnittet av DUTAR-podden finns nu att lyssna på Spotify. Ilia Gugenishvili intervjuar Craig Frehlich, VR-expert, om teknologins potential inom utbildning. Du kan lyssna till podden här.

 
 
Välkommen på det nionde årliga minoritetsseminariet, 11.4.2024

Välkommen på det nionde årliga minoritetsseminariet, Many Gaze of Law: Plurality and Ordering, som ordnas i samband med rättsvetenskapen vid Åbo Akademi. Seminariets syfte är kritiskt analysera hur rätten manifesterar sig i olika former och funktioner, samt i vilken mån den förmår varsebli och beakta mångfald av olika slag. När: 11.4.2024 kl. 9:30–17:30. Var: I Armfelt (A101), Arken och via Zoom
Registrering: Behövs inte inför det egentliga seminariet, registrering krävs enbart om man deltar i kaffepauserna. Se evenemangets hemsida för mera info och för att registrera dig till kaffepauserna.

 
 
Black Pentecostal Theology med Dr. Clifton Clarke 11.4 kl. 13–17

Halvdagsseminarium Black Pentecostal Theology med Dr. Clifton Clarke (Lee University) den 11.4.2024 kl. 13.15–17.00 i Aud. Theologicum, Biskopsgatan 16, och via Zoom (Meeting ID: 639 3828 6974). Mer information här.

 
 
 
 
 
 
Ansök nu om finansiering för miniprojekt inom öppen vetenskap 2024

Miniprojekt inom öppen vetenskap är småskaliga projekt där ÅA-forskare, doktorander och lärare tar initiativet till öppen vetenskap-aktiviteter. Syftet med miniprojekten är att förankra öppen vetenskap i forskningsmiljöerna vid ÅA. Har du en idé om hur du kan göra din forskningsmiljö mer öppen och transparent? Behöver du finansiering? Du kan nu ansöka om finansiering om max 1000 € för att genomföra ett miniprojekt som stöder öppen vetenskap inom ditt forskningsområde, hela ÅA, eller utanför ÅA. Läs mer och ansök här.

 
 
Ny kurslitteratur för läsåret 2024–2025

Senast fredagen den 3 maj 2024 vill Åbo Akademis bibliotek ha en lista över inköpsförslag till nya kursböcker för studerande vid Åbo Akademi. Var god ange det uppskattade antalet deltagare/kurs. Vi vill även veta vilka böcker som inte längre är aktuella och därför kan utmönstras. I mån av möjlighet inköps elektroniska kursböcker. Förslagen beställes via blankett, Litteratur till ASA-biblioteket eller Litteratur till Academillbiblioteket. Ifall kursen kan läsas oberoende av ort, tänk på att studerande på annan ort också kan behöva tillgång till litteratur. Frågor rörande kursboksinköp, skickas med e-post till biblioteket@abo.fi eller academillbiblioteket@abo.fi. Skriv kursbok/Åbo eller kursbok/Vasa i rubrikfältet, beroende på vilket bibliotek anskaffningen gäller.

 
 
 
 
Pausjumppa
 
Paus-jumppa med Anki

Välkommen med på en liten break under arbetsdagen på ca 15 minuter. Alla är varmt välkomna med och övningarna utför du utifrån vad den egna kroppen klarar av. Paus-jumppan hålls på svenska. Pausjumppa tisdag kl. 13:55–14:10 (även IRL i bildkonstsalen i Academill D701, förutom 26.3.24 då vi är i gymnastiksalen D609). Pausjumppa fredag kl. 10.05–10.20.

 
 
CampusSports Spring Boost-kampanj 2–29.4

CampusSports Spring Boost-kampanj hämtar med sig glädje till slutet av läsåret! Principen för kampanjen Spring Boost är enkel: du får CampusSports splitternya halarmärke genom att delta i minst sex motionspass under april och samla stämplar på stämpelkortet. Läs om kampanjen på intranätet.

 
 
Annan ÅU-motionsverksamhet

Mera samlad information om det mesta som rör motionsverksamhet vid ÅA, och verksamheten inom ÅAU Sports (Vasa) och Campus Sport (Åbo) hittas på intranätet. Ett nytt verksamhetsår drar igång den 1.9 och som personal är du även välkommen att ta del av motionsutbudet.

 
 
 
 
Personal2
 
Personalutbildning

Information om aktuella personalutbildningar finns
i kurskatalogen
Önskemål om personalutbildning får gärna skickas till personalutbildning@abo.fi  


 
 
 
Du kan bidra till att ÅA är och förblir en trygg arbetsplats

Utbildningen En trygg arbetsplats och de tillhörande diskussionsträffarna är skräddarsydd så att den höjer medvetandenivån och ger verktyg för hur man kan förebygga och hantera olika former av osakligt beteende på arbetsplatsen. Kursen är obligatorisk för personer med personalledaruppdrag och starkt rekommenderad för alla andra. Läs mera om innehåll och anmälan via intranätet. För frågor och mer information, kontakta putbildning@abo.fi.

 
 
Emotions at work: Nonsense or power for collaboration?

Som ett samarbete mellan flera universitet i Finland erbjuds webbinarie serien Emotions at work: Nonsense or power for collaboration? Webbinarierna hålls på engelska via Zoom. Det första webbinariet har redan hållits, de två återstående erbjuds enligt följande: Colleagueship as a silent superpower in workplaces? 10.4 kl. 14.00–15.00, Mood is Energy, so Lead it! 8.5 kl. 13.00–14.00. Personal, forskare och doktorander är välkomna att delta. Mera information och anmälan via kurskatalogen

 
 
A more inclusive working environment for everyone – workshop 24.4

Personal och studenter vid Åbo Akademi är välkomna att delta i workshopen 24.4 kl. 14–15.30 via Zoom. Deltagarna kommer att få viktig information om jämställdhet, mångfald och deras relation till det dagliga arbetet, makt, diskriminering, utanförskap och normer. Mera information om workshopen i Staff News nedan.

 
 
Upphovsrätt i skolan 25.4

Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet ordnar ett avgiftsfritt webbinarium 25.4 kl. 14:00–16:30, riktat till undervisande personal på alla utbildningsstadier. Webbinariet erbjuder praktisk vägledning för att använda undervisningsmaterial lagligt och etiskt. Ur innehållet:  
 
upphovsrättens grunder, de senaste lagändringarna   hur Creative Commons-licenser kan användas i undervisningsmaterial. Utbildare är Nina Vainio och Sami Kokljuschkin från Kopiosto. Närmare information och anmälan här.

 
 
Seminar on Open Educational Resources 26.4

På seminariet diskuterar vi vad ÅA:s nya riktlinjer för öppen vetenskap, forskning och utbildning betyder för undervisning och lärande vid ÅA. Mera information om seminariet i Staff News nedan.

 
 
 
 
 
 
Öppen universitetsutbildning

ÅA:s personal kan avgiftsfritt delta i öppen universitetsutbildning som anordnas av Centret för livslångt lärande (en avgift kan tillkomma vid kurser som ordnas av Öpus samarbetsparter). Anmälan till kurserna görs i anmälningsdatabasen. Skriv i meddelandefältet att du är personal.

 
 
 
 
 
  gubbar
 
 
Konstutställningen "Mer än bara gubbar" i Sibeliusmuseum

I vårens utställning i Sibeliusmuseum presenteras konst som donerats till Stiftelsen för Åbo Akademi. I utställningen visas målningar, skulpturer och konstföremål som speglar samlingens innehåll men även donatorernas egna intressen. Utställningen pågår 3.2–2.6.2024 i Sibeliusmuseum, Biskopsgatan 17, Åbo. 
Pris: 7 €/vuxna och 5€/studerande. Gratis inträde för personer under 18 år och för personer med museikort. Läs mer om utställningen på Sibeliusmuseum.fi.


 
 
 
Next issue

Staff News is published every Friday. The deadline for materials are Mondays. If you would like to contribute to the newsletter please send a message to meddelanden@abo.fi and a link to the webpage where the information is published (in Swedish and English).

 
 
 
 
 
 
New guide on campus safety

Familiarise yourself with the evacuation plans for the various buildings on campus, and find out how Åbo Akademi University thinks about safety of various kinds. For example, what should you do when the fire alarm goes off? And what should you do if a threatening situation arises on campus? The guide is embedded on the intranet page How to act in a crisis situation. Or access the guide directly here.

 
 
Academill safety walk

There are many new employees in Academill who probably haven't done a safety walk. A walk takes about 20 minutes. Book a walk for your corridor with Roland Nylund or Niklas Hakala. We only walk indoors so no outerwear is needed.

 
 
Studio Campus on Community Relations and Partnerships

What is community relations and partnerships and why is it something a university should do? We clarify the concepts and discuss what ÅA's goal is with collaboration, and how it benefits the entire organisation. Studio Campus will broadcast live via Zoom on Tuesday 9 April 2024, starting at 15:00. The audience can ask questions via the Q&A function.The recording will be posted on the intranet.

 
 
Absences, leave of absences and request for annual holiday 2024

Personnel Services kindly reminds you that requests for absences, leave of absences and
holidays should be made via Personec ESS. The login page to ESS can be found on ÅAU's intra under
my tools. In Personec ESS, you can apply for the following absences and leave of absences, among others. Request for absence: Own sick leave and rehabilitation (KELA)  Absence due to sick child
Anniversaries  Absences pertaining to close relatives  Other absence. Request for leave of absence:
Family leaves  Partial sick leave and rehabilitation  Part-time pension  Other leave of absences.

Request for annual holiday 2024
ÅAU-personnel working according to the work time system of regular working hours are kindly asked to register annual holiday requests and please note that Sunday 30.4.2024 is the deadline for:
1) requests on the timing of annual holiday during the summer 2024, 
2) requests to exchange "holiday bonus 2024" to time off
 and 3) requests to save days from "annual holiday balance 2024" to another year. All requests are made through the tool Personec ESS. Further information on the ÅAU intranet.

 
 
MOS 2024 Technology & Consumer Behavior Conference

We warmly welcome researchers, practitioners, and students to participate in MOS2024.
Conference date & time: Mon 27.5.20249:00–16:00. (A precise schedule will be finalized and communicated closer to the date). Whether presenting a paper or simply attending to listen, we eagerly anticipate your presence at the event—either in person in Turku, Finland, or virtually. Presentations at the conference will explore a diverse array of topics, including but not limited to XR, AI, robotics, human-computer interactions, and smart devices, with a specific focus on their intersections with consumer behaviour. The conference is organised jointly by the Department of International Marketing at Åbo Akademi University and the DUTAR (Digitalisation of Education for Accessibility, Attractiveness, and Relevance) project. Registration deadline: May 15, 2024. Read all about this exciting event here.

 
 
 
 
 
 
Do you have students who are stuck with their theses?

The study psychologists organise a group in Swedish for students in need of extra support with their theses this spring. If your students do not speak Swedish, you can encourage them to contact the study psychologists for individual counselling.

 
 
Welcome to DUTAR workshops in Turku!

The second workshop takes place on Wednesday April 10. During the workshop session, you will have the opportunity to familiarize yourself with the VR platform Glue and perform some simple tasks within that environment. During the workshop, you will also have the opportunity to discuss VR with the work group and other members of the reference group. Program and registration link on the intranet.

 
 
The DUTAR podcast on VR and its potential in education

The first episode of the DUTAR podcast is now available via Spotify. Ilia Gugenishvili interviews Craig Frehlich, VR-expert, on the technologies potential in education. You can listen to the podcast here.

 
 
Welcome to the 9th Annual Minority Seminar, 11 April 2024

The 9th Annual Minority Seminar, Many Gazes of Law: Plurality and Ordering will be organized in collaboration with Åbo Akademi University Law School. The seminar held on April 11th, celebrates the launch of Åbo Akademi University’s Law School by critically engaging with law manifesting itself in various forms and functions, and at various levels of social reality. The seminar will approach sources, subjects and practices of law from five perspectives: Law as rights; Law as legal profession; Law as jurisprudence; Law as education and Law as justice. When: April 11th from 9:30 to 17:30. Where: In auditorium Armfelt (A101), Arken and on Zoom. Registration: No need to register for the seminar, registration is only needed for attending the coffee breaks. See the event page for more info and registration for the coffee breaks. Welcome along to engage with different gazes of law!

 
 
Black Pentecostal Theology with Dr. Rev. Clifton Clarke, 11 April

A half day seminar Black Pentecostal Theology with Dr. Rev. Clifton Clarke (Lee University) 11 April at 13.15–17.00 in Aud. Theologicum, Biskopsgatan 16, and via Zoom (Meeting ID: 639 3828 6974). More information here.

 
 
The BUP Teachers’ Day 2024

The BUP Teachers’ Day 2024 brings the science of compassion into higher education. During the afternoon on 16 April, we get an introduction to SEE Learning (Social, Emotional and Ethical Learning). BUP Teachers’ Day is arranged online and open for all teachers and other staff at the BUP participating universities (including ÅAU). Read more about the event here.

 
 
 
 
 
 
Apply now for funding for open science mini projects in 2024!

Open science mini projects are small-scale projects where ÅAU researchers, doctoral students and teachers take the initiative to open science activities. The aim of the mini projects is to establish open science in the research milieus at ÅAU.  Do you have an idea on how to make research more open and transparent in your field of research or subject? Do you need funding to make it happen? Now you can apply for up to 1000 € to cover costs for carrying out a mini project which supports open science in your research environment or all over ÅAU, and beyond. Read more and apply here.

 
 
New course books for students 2024–2025

Lists of suggested new course books for courses 2024–2025 should be sent to the Åbo Akademi University Library by May 3rd, at the latest. Please, specify the estimated number of students for each course. We also need to know which course books are obsolete and can be removed. Whenever possible, electronic books will be purchased. Purchase suggestion for new course books to the ASA Library course book collection can be submitted with this form, and purchase suggestions for new course books to the Academill Library course book collection can be submitted with this form. If you have questions about course books, use email biblioteket@abo.fi or academillbiblioteket@abo.fi. Please write coursebook/Åbo or coursebook/Vasa in the headline, depending on which library the question concerns.

 
 
 
 
Pausjumppa
 
Movement breaks with Anki

Welcome again to a short break during the workday of approx. 15–20 minutes. Taking short breaks during the workday can reduce stress, improve mental health and maintain a healthy work-life balance.
Movement break Tuesdays kl. 13.55–14.10 
Movement break Fridays kl. 10.05–10.20

 
 
CampusSport’s Spring Boost campaign 2–29 April

CampusSport’s Spring Boost campaign brightens the end of the spring semester! How does Spring Boost work? Participate in at least six CampusSport’s sports shifts in April and get our brand new overall patch! You get a stamp from each sports shift that you participate in. Collect stamps to a stamp card and swap the full card for a patch. More information on the intranet.

 
 
More on ÅAU-sports

Further information regarding sports activities around Åbo Akademi University, and the activities within ÅAU Sports (Vaasa) and Campus Sport (Turku) can be found on the intranet. A new academic year starts on 1.9 and as employee you are welcome to take part, for a small fee, in the exercise range.

 
 
 
 
Personal2
 
Staff training

Information on staff training courses can be found in the course catalogue.
Please let us know by e-mailing personalutbildning@abo.fi, if you'd like us to arrange staff training on a specific topic.

 
 
 
Emotions at work: Nonsense or power for collaboration?

As a collaboration between several universities in Finland, the webinar series Emotions at work: Nonsense or power for collaboration? are offered in English via Zoom. The first webinar has already been held, the remaining two are offered as follows: Colleagueship as a silent superpower in workplaces? 10.4 at 14.00–15.00, Mood is Energy, so Lead it!  8.5 at 13.00–14.00. Staff, researchers, and doctoral researchers are welcome to participate. More information and registration via the course catalogue.

 
 
Lunch seminar: Personal information security 11.4

Welcome to participate in the lunch seminar 11.4 at 12–13, via Zoom. You will be updated on the latest information security threats. If you have questions, you can send them in advance or ask questions during the lunch seminar. More information and registration via the course catalogue.

 
 
You can help ensure that ÅAU is and remains a safe place to work

The range of staff training includes a course, A Safe Workplace, that is mandatory for supervisors / managers and highly recommended for all staff. The course and related discussions on Zoom are tailored to raise awareness and provide tools for preventing and dealing with various forms of inappropriate behaviour in the workplace. Read more about content and registration via the intranet. For questions and more information, please contact putbildning@abo.fi.

 
 
A more inclusive working environment for everyone – workshop 24.4

Employees and students at Åbo Akademi University are welcome to participate in the workshop 24.4 at 14–15.30 via Zoom. Participants will gain essential information about equality, diversity and their relation to daily work, power, discrimination, exclusion, and norms. The workshop will highlight the benefits of safer spaces in an organization and how to achieve them. The focus will primarily be on encounters with team colleagues – the challenges and opportunities of contributing to more equal encounters and treatments. There will be interactive self-reflection exercises and tools to prevent and take action. More information and registration via the course catalogue.

 
 
Seminar on Open Educational Resources 26 April

There is a new Åbo Akademi University open science policy (2023) that has been developed to meet the national and international guidelines and requirements on open science. In this seminar we focus on what this means for teaching and learning at ÅAU, via some concrete examples. From the programme:   Vice-rector Gunilla Widén’s view “Why is Open Education important for our university?”   “Open Educational Resources at Laurea University of Applied Sciences – Development of Policies and Practices”   “How can we make use of open educational resources in our own teaching? What are CC-licenses?”. The seminar is arranged on 26 April10.00–12 in Zoom. More information and registration.

 
 
 
 
 
 
The Open University at ÅAU

It is free for ÅAU staff members to take part in courses provided by the Open University at ÅAU, (an additional fee might be charged for courses arranged by the Open University's partners). Registration through the online application form. NB! write ”staff” in the comment field.

 
 
 
 
 
  gubbar
 
 
The exhibition "More than just oldsters" in Sibelius Museum

The exhibition More than just oldsters presents the art that has been donated to the Åbo Akademi University Foundation, as well as its donators. Read more about the exhibition at Sibeliusmuseum.fi. The exhibition is open between 3.2–2.6.2024 in Sibelius Museum, Piispankatu 17, Turku. The entrance fee is 7 €/adults, 5 €/ students and free of charge for under 18 y/o.

 
 
 
 
 
You have received this email because you have subscribed to Åbo Akademi Personalnytt | Staff News as .
© 2024 Åbo Akademi Personalnytt | Staff News, All rights reserved
 

Aviseringar

Warning: the link has been inserted but may have errors. Please test it.