Om du har problem med att läsa nyhetsbrevet klicka här webbversion
   
Maj 2019 | Nr 10
 
Personalnytt-18
Skipbar
 
 
Tidtabell

Vårens sista Personalnytt utkommer den 31 maj. Deadline är den 27 maj. Skicka färdigt material (en kort presentation på några meningar och, vid behov, en färdig länk till ett utförligare material på nätet) på svenska och engelska till meddelanden@abo.fi.

 
 
 
 
 
 
Årets Ralf Törngren-pris till Ina Laakso

Teologie kandidat Ina Laakso har tilldelats årets Ralf Törngren-pris av Stiftelsen för Åbo Akademi. Priset ges till en studerande eller anställd vid Åbo Akademi, som vid sidan av sina studier eller arbetsuppgifter har gjort en väsentlig insats för att utveckla Åbo Akademi eller Åbo Akademis Studentkår. Prissumman är 6 000 euro.
Ina Laakso har de senaste åren haft flera förtroendeuppdrag inom Åbo Akademi och Åbo Akademis Studentkår. Hon har varit medlem i både studentkårens fullmäktige och dess styrelse. År 2018, då Åbo Akademi fyllde 100 år, var hon styrelseordförande för studentkåren. Som första studerande någonsin valdes hon år 2019 till vice ordförande för Åbo Akademis universitetskollegium. Hon är även medlem i Åbo Akademis rättsskyddsnämnd och sitter i strategiarbetsgruppen för ÅA2030.
Ina Laakso nominerades av dekanus Mikael Lindfelt vid Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi, av dekanus Malin Brännback vid Fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi samt av Åbo Akademis Studentkår. I prismotiveringarna beskrivs hon som en alert, målmedveten och driven samarbetspartner som representerat studentkåren med elegans och skärpa. Vidare konstateras att ”hon har gjort och gör ett strålande jobb för studerandenas välmående och möjligheter till engagemang vid Åbo Akademi.” Priset överräcktes av stiftelsens styrelseordförande, juris doktor Gisela Knuts den 16 maj 2019 i samband med Stiftelsens för Åbo Akademi delegationsmöte i Sibeliusmuseum i Åbo.

 
 
 
Forskare vid ÅA: Delta i Forskare i fokus-enkäten!

I enlighet med Åbo Akademis strategi vill ÅA utveckla en attraktiv och stimulerande miljö att bedriva forskning i. Projektet Forskare i fokus har lanserats i syftet att utveckla verksamheten vid ÅA som tangerar forskarnas arbetsförhållanden och rekrytering.
Projektet följer EU-kommissionens Human Resources Strategy for Researchers (HRS4R)–process som har utvecklats för att hjälpa högskolor och forskningsorganisationer att utveckla sin verksamhet i enlighet med principerna i den europeiska stadgan för forskare och riktlinjerna för rekrytering av forskare. Genom att delta i enkäten hjälper du oss identifiera processer vid ÅA som behöver förbättras.
Mer information om projektet här (på engelska). Enkäten kan du svara på här (på engelska).


 
 
 
 
nautelankoski
 
 
Rekreationsdag i Åbo måndagen den 10.6 kl. 9.00–15.30

I år besöker vi Nautelankoski naturskydds- och fornminnesområde i Lundo vid Aura ås största fors. Vi bekantar oss även med gråstenskvarnen och hembygdsmuseet, samt får prova på tekniker som stenåldersjägarna använde sig av då de bosatte området ca 3500–2500 f.Kr. Under dagen bjuds på såväl lunch som eftermiddagskaffe.

Rekreationsdagen i Vasa fredagen den 14.6 kl. 8.30–16.00
Vi besöker Storkyro där vi får bekanta oss med Storkyro gamla kyrka, varefter vi promenerar längs Kyro älv till Kyro Distillery där vi får en guidad tur och provsmaka fyra av deras produkter. Lunchen intar vi vid Kalliojärvi och efter det är det fritt fram för simning och fri samvaro resten av eftermiddagen.
Mer info och anmälningslänkar till dagarna finns på Må Bra-sidan.

 
 
 
CSC:s campusturné i Vasa, 20.5 2019

CSC:s campusturné besöker Vasa 20.5 kl. 12.00–16.30 på Tritonia (aud. Nissi). CSC är ett center för finländsk expertis inom IT, ägt av staten och högskolorna. CSC erbjuder gratis resurser för att hantera, lagra, dela, analysera, söka och hitta forskningsdata. CSC får nu bl.a. en stabil miljö för dataintensiva beräkningar, som tas i bruk stegvis fr.o.m. sommaren 2019. På campusturnén ger CSC information om den nya miljön, men också om alla andra tjänster och resurser som finns. Du som deltar har möjlighet att diskutera direkt med sakkunniga och få närstöd. Anmälan här senast idag 17.5 kl.12:00. 

 
 
 
 
Personal2
 
Vårens personalutbildningar

Vårens personalutbildningar hittas i kurskatalogen – kurserna erbjuds i Åbo eller Vasa och ofta även på distans.
Se närmare i kursprogrammet.

För kurser i Vasa, se även Tritonia EduLabs kursutbud.


 
 
 
Info- och skolningstillfällen om nya interna webben

Arbetet med att förnya den interna webben har kommit så långt att det nu är dags att ordna informationstillfällen och skolningar för alla dem som kommer att jobba med material i den nya intran. Då Personalnytt utkommer har redan tre infotillfällen hållits, det följande hålls 20.5. I juni hålls flera identiska skolningstillfällen. Läs mera och anmäl dig här.

 
 
 
Business Finland infodag 29.5.2019

Forskningsservice ordnar ett infotillfälle om Business Finland olika finansieringsmodeller: TUTLI, Co-Creation and Co- innovation, som äger rum den 29 maj 2019 kl.14.00 i Övald i Kosmorama. Om du är forskare med en idé som kan kommersialiseras, och du söker finansiering för att ta din idé vidare, kom och lyssna på denna info. Var god och anmäl dig senast den 24 maj via denna länk.

 
 
 
Åbo universitetens pedagogiska mässa 2019

Turun yliopisto inbjuder akademins personal och studenter att delta i den pedagogiska mässan 22.5 med rubriken "Opetuksen muuttamisen mahdollisuus ja opettajien tuki". Vicerektor Christina Nygren-Landgärds föreläser på svenska om processen för kontinuerligt lärande. Övriga föreläsningar: "Korkeakoulutuksen visio 2030 ja Turun yliopisto" och "Opetuksen kääntäminen ja miten se tehdään". Eftermiddagens workshops handlar bl.a. om flipped learning, olika former av examination och video i undervisningen. Närmare information och anmälan här.

 
 
 
 
 
 
Bryggmansällskapet uppmärksammar Chemicum

Bryggmansällskapet i Åbo har under hela sin verksamhetstid uppmärksammat och hedrat arkitekten Erik Bryggman genom att fästa en plakett på utvalda fastigheter ritade av arkitekten. På plaketten finns information om arkitektens och byggnadens namn samt byggåret. Syftet är att på detta sätt uppmärksamma och upplysa Åboborna och besökare om Bryggmans arkitektur. Detta år står det nyrenoverade Chemicum på Akademigatan 1 i tur. Bryggmansällskapets syfte är att stödja upplysnings-, undervisnings- och forskningsverksamhet gällande arkitektur och bebyggd miljö, samt värna om värden av Erik och Carin Bryggmans planeringsprinciper. Plaketten avtäcktes måndagen 13.5.2019.

 
 
 
Stiftelsens årsberättelse 2018 publicerad

Stiftelsens årsberättelse 2018 har utkommit den 16 maj 2019. Årsberättelsen är en presentation av året som gick. Den innehåller information om det stiftelsen möjliggjorde under det gångna året gällande forskning, pris, bidrag och den museala verksamheten. Du kan ta del av stiftelsens e-årsberättelse här. Läs mer om stiftelsens verksamhet på webben: www.stiftelsenabo.fi

 
 
 
 
 
 
Stipendier ur Harry Elvings legat 2019

Ur Harry Elvings legat 2019 ledigförklaras resestipendier att sökas av lärare, forskare och doktorander vid Åbo Akademi som önskar förkovra sig utomlands. Ansökningarna bör vara Forskningsservice tillhanda senast idag den 17 maj 2019 kl.15.00. Ansökningsblankett samt närmare instruktioner på Åbo Akademis intranät (kräver inloggning).

 
 
 
Resestipendier För ÅA-lärare

Stiftelsen för Åbo Akademi har avdelat medel för Kanslers lärarresestipendium ”Guldkanten”. Stipendiet är ämnat för ett 1–2 veckor långt besök på ett universitet i ett annat nordiskt land. Vistelsens syfte är att få ämnesmässig inspiration för den egna undervisningen, den forskning som ingår i befattningen och/eller samla på idéer som bidrar till att förändra och utveckla det egna pedagogiska arbetet. Information, ansökningskriterier och elektronisk ansökningsblankett finns på ÅA:s intranät (kräver ÅA-inloggning). Deadline för ansökan är 31.5.2019 kl.16.00.

 
 
 
HEI ICI 2020–2024 ansökningsutlysning öppen

Programmet HEI ICI (Higher Education Institutions Institutional Cooperation Instrument) stöder samarbetsprojekt mellan högskolor i Finland och i utvecklingsländer med syftet att förstärka den högre
utbildningen i utvecklingsländerna. Utlysningen är ny öppen för en urvalsprocess i två stadier. Programmets totalbudget är €12,2 mijoner och ansökningstiden för det första ansökningsstadiet är 23.8.2019. Tilläggsinformation om HEI ICI-programmet, ansökningsutlysningen och -processen finns på Utbildningsstyrelsens webbtjänst. Ifall ni har frågor gällande HEI ICI-ansökan, vänligen kontakta hei.ici@oph.fi.

 
 
 
Nordiska ministerrådets Nordic Master program 2019

Utlysningen för Nordiska ministerrådets Nordic Master program 2019 har öppnats. I denna ansökningsomgång godkänns också bilaterala masterprogram. Ansökan bör göras via det elektroniska ansökningssystemet Espresso. Femte juni och tolfte september (kl. 13–15.30, EET finsk tid) arrangeras webinarium för ansökare, närmare uppgifter kommer senare. Deadline för ansökan: 31.10.2019. Mer information om Nordic Masters-ansökan finns på programmets hemsida

 
 
 
 
books
 
Bibliotekets öppettider 27.5–25.8.2019

I juni och augusti är det kortare öppettider på biblioteket med stängning kl.16.00. Bibliotekets alla servicepunkter är stängda i juli. Låna den litteratur du behöver i god tid! Närmare information finns på bibliotekets webbplats.

 
 
 
 
 
 
Önskas hyra

Mindre bostad sökes, gärna nära ÅA, för fem terminer från och med augusti. Även kortare period är av intresse. Jag är icke-rökare, men har katt. Svar till katarina.bath@littvet.uu.se

 
 
 
 
 
 

Next issue

The last issue of Staff News for this spring will be published on May 31. Deadline May 27. If you would like to contribute to the newsletter please send a message to meddelanden@abo.fi and a link to the webpage where the information is published (in Swedish and English).

 
 
 
 
 
 
Researcher at ÅAU: Participate in the Researchers in Focus survey!

According to the Åbo Akademi University strategy, ÅAU aims at developing an attractive and stimulating environment for conducting research. A project entitled Researchers in Focus has been launched to develop activities at ÅAU relating to researchers’ working conditions and the recruitment of researchers.
The project is following the Human Resources Strategy for Researchers (HRS4R) process of the European Commission, which has been developed to help institutions of higher education and research develop their activities in line with the principles in the European Charter for Researchers and the Code of Conduct for the recruitment of researchers. By participating in the survey you will help us identify processes at ÅAU that need to be developed. Further information about the project here. Please take part in the survey here (på engelska).


 
Nautelankoski
 
 
Recreational day in Turku 10.6 at 9.00–15.30

The annual recreational day for ÅAU staff is this year in Nautelankoski, located by the Aura River in Lieto. We will become acquainted with the museum, water mill, nature and ancient settlement area. Join the trip and learn some techniques used by the stone-age population inhabited the area about 3500–2500 BC. During the day, we offer a light lunch and afternoon coffee.

Recreational day in Vaasa 14.6 at 8.30–16.00
The day is spent in Storkyro, where we visit the old church, Kyro Distillery and enjoy lunch at Kalliojärvi. Join the trip and enjoy the walk along the Kyro River, Kyro Distillerys tasting, swimming and chilling with your colleagues. More information and registration here.

 
 
 
CSC Campus Tour in Vaasa, 20.5 2019

CSC Tour on Campuses visits Vasa 20.5 at 12:00–16:30, Tritonia (Aud. Nissi). CSC – IT Center for Science is a Finnish center of expertise in information technology owned by the Finnish state and higher education institutions. CSC provides services for free for data management, storage, opening, sharing, analyzing and discovering data. Currently, CSC rolls out a new computing environment that consists of the next-generation supercomputer and data management systems. The new environment will be deployed starting from summer 2019. During the campus tour, CSC will present the new environment, as well as other services and resources at your disposal. Additionally, you can get on site support on transitioning your current work. Please register here by today 17.5 kl.12:00.

 
 
 
 
Personal2
 
Staff training

Information on staff training courses in the spring can be found
in the course catalogue.

See information on courses at Tritonia EduLab in Vasa here.



 
 
 
Business Finland info day 29.05.2019

Research services are pleased to invite you to take part in the Business Finland Info Day where we will look at the following grant schemes: TUTLI, Co-Creation and Co- innovation. The event will take place at 14:00 on May 29, 2019 in Övald, Kosmorama. If you have a research idea which may potentially be commercialised, you are strongly encouraged to attend. Please register here no later than May 24, 2019 (choose Business Finland Info Day).

 
 
 
 
 
 
Grants from Harry Elvings legat 2019

Travel grants from Harry Elvings legat 2019 will be awarded to Åbo Akademi University teachers, researchers and doctoral students who wish to do research abroad. Application should be handed in to Research Services at Åbo Akademi University by today 17 May 2019 at 15.00 at the latest.
For more information and application form, please visit the ÅAU Intranet (login required)

 
 
 
Travel Grants For ÅAU-teachers

The Åbo Akademi University Foundation has awarded funds to the Chancellor for “Guldkanten”; a teacher mobility travel grant. The grant is meant for a 1–2 week visit to a university in another Nordic country. The aim of the visit is to get inspiration to one’s teaching, to the research connected to one’s teaching position and/or for gathering ideas to change and develop one’s pedagogical work. Information, criteria for applying and online application form now available on the ÅAU Intranet (login required). Deadline for application: May 31, 2019, at 16.00.

 
 
 
HEI ICI 2020–2024 call for applications open

The Higher Education Institutions Institutional Cooperation Instrument (HEI ICI) supports cooperation projects between higher education institutions in Finland and the global south. The expected impact of the HEI ICI programme is to strengthen the capacity of HEIs in the global south in order to contribute to well-functioning, relevant and accessible higher education to the students. The Call for Applications is now open, with a two-stage selection process. The total programme budget amounts to €12,2 million and the deadline for the submission of the first stage proposals is August 232019. Further information related to the HEI ICI programme, the Call for Applications and the application process, is available through the EDUFI website. For any enquiries related to the HEI ICI Call, please contact hei.ici@oph.fi.

 
 
 
Nordic Master 2019 – call for proposals

The Nordic Council of Ministers Nordic Master call for proposals 2019 is open. This year also bilateral master programmes are accepted. The application should be made in the application system Espresso.
Webinars for applicants will be arranged on June 5 and September 12 (13:00–15:30, EET Finnish time), more information will come later. Application deadline: October 31, 2019.
Please find more information about the Nordic Master application at the programme website.

 
 
 
 
books
 
Summer opening hours at the Library
27.5–25.8.2019

In June and August the libraries closes at 16.00. In July, all Library units are closed. Remember to borrow the books you need before the closing! See more details on the Library web page.

 
 
 
 
 
You have received this email because you have subscribed to Åbo Akademi Personalnytt | Staff News as .
© 2024 Åbo Akademi Personalnytt | Staff News, All rights reserved