Lotta Green i arbete. Foto: Lotta Green.

Serier i Finland görs till stor del av personer som brinner för sin sak. MfÅA har träffat Johhny och Janne Ramstedt och Lotta Green, alla tre stationerade i Åbo.

Text: Marcus Prest

Bröderna Johnny och Janne Ramstedt tecknar serier tillsammans och har hållit igång en stadig produktion under flera år.
– Vi har inte gjort så mycket som vi önskar att vi skulle ha gjort, säger Johnny Ramstedt.
– Vi har haft lite otur med förläggare. Vi kan få höra att de anser att det vi gjort är det bästa de någonsin sett, men sedan skjuts det definitiva beskedet om publikation upp och det blir aldrig av, säger Janne Ramstedt.

Johnny och Janne Ramstedt jobbar tillsammans: båda tecknar och skriver serierna. De jobbar båda två med samma rutor.
– Det är ett handarbete och man blir bättre ju mera man tecknar. Vi kommer inte alltid ihåg exakt vem som gjort vad – men om man studerar linjens tjocklek kan man se vem av oss som jobbat var på en bild.

Bröderna Ramstedt har jobbat tillsammans sedan 2010.
– Beroende på antal bilder, hur komplicerade bilderna är och formatet lyckas vi åstadkomma fyra sidor om dagen. Vi försöker vara ekonomiska i vårt tecknande och undvika att göra onödigt arbete.
Bröderna Ramstedt säljer sina strippar och lever på arbetsstipendium.
– Som serietecknare tycker vi att varje dagstidning borde ha en egen seriestripp som inte är syndikaliserad.

Av bröderna har Janne Ramstedt studerat vid Konstskolan i Nykarleby (som numera finns i Campus Allegro i Jakobstad) och Johnny religionsvetenskap vid Åbo Akademi.

Paradbilden ur Johnny Ramstedts och Janne Ramstedts opublicerade Lovecraftserie ”Erich Zanns musik”.

Paradbilden ur Johnny Ramstedts och Janne Ramstedts opublicerade Lovecraftserie ”Erich Zanns musik”.

 

Lotta Green

Lotta Green började teckna serier på allvar 2005. Hon började göra julkalendrar för vänner och har gjort dem varje år sedan dess. Hon har gjort ett mycket fint omslag till Nya Argus.

Lotta Greens Nya Argus-omslag.

Lotta Greens Nya Argus-omslag.

– Jag har alltid ritat serieliknande saker, säger Green.
– Ända sedan jag började rita i 5–6-års åldern. Jag har alltid varit intresserad av att berätta genom att teckna.
– Jag tänkte i något skede göra ett album, men just nu bara rita, rita, rita. Av 20 grejer som jag får gjort blir kanske två eller tre riktigt bra.

Green tycker om att få ett tema i förväg och se vad hon kan hitta på utifrån det. Hon säger att det är helt omöjligt att sitta hemma och tänka sig fram till uppslag.
– De bästa grejerna kommer när jag är ute och går.
– Jag har blivit bättre på att bara göra saker, det måste inte bli genialiskt, alltid. Jag har inte så stora prestationskriser mer.
Lotta Green har studerat musikvetenskap vid Åbo Akademi.

 

 

Seriebokhandeln i Åbo drivs av en eldsjäl

Petteri Oja grundade Turun Sarjakuvakauppa i januari 2010. Innan dess hade han en bakgrund av många olika typer av serietidningsrelaterat företagande bakom sig, bland annat som publicist.
– Innan den här butiken blev av höll jag till här på vinden och hade en liten affär. I bottenvåningen fanns en skivbutik. När skivaffärsägaren började visa tecken på att han tänker sluta med sin verksamhet övertalade jag medlemmarna i Turun Sarjakuvakerho att investera och att ta över affären. Vi är nio delägare. Jag är verksamhetsdirektör.

Sarjakuvakauppa är ingen guldgruva, även om den nu går bättre än den gick under de två–tre första åren.
– Under de två senaste åren har jag kunna ta ut en liten lön åt mig själv. Innan dess gick allting på talkokraft.

För att verksamheten ska gå runt krävs det att Oja även fungerar som seriegrossist, nätbokhandlare och att övervåningen tjänar som antikvariat och seriegalleri.
– Serietidningar publiceras inte mer. Hämähäkkimies är den enda som överlevt på finska i Finland. Det som säljer nu är inbundna serieböcker, och det är främst 30–40 åringar som är kunderna. Serier är inte riktade till barn längre. Det är aningen mera män än kvinnor som köper serier, men kvinnorna har starkt kommit in som läsare och serieskapare under de senaste åren.

Hur ser återväxten bland serieläsare ut?
– En kanske lite oväntad sak är att tonårsflickor har hittat Transformers. Marvelfilmerna är annars sådant som bidrar till att unga hittar till serier. Guardians of the Galaxy som aldrig publicerades hos oss har en del köpare. Den stora hitten nu är Images Saga. Innan dess var det Walking Dead men det är ett fenomen som börjat gå tillbaka lite nu.

Årets tio mest sålda album hos Sarjakuvakauppa är nästan alla inhemska.

Hur påverkar internet serieläsandet och affärerna?
– Jag vet inte om det påverkar läsandet av serier så mycket. Men visst upplever vi en del konkurrens från lågprisbokaffärerna på nätet.