Det finns oändliga hyllkilometer litteratur om Mellanöstern – böckerna nedan är enbart valda utifrån vad författaren till artikelserien i detta nummer, ”De hundraåriga konstruktionerna rasar samman”, råkar ha läst.

Text: Marcus Prest

Lawrence In Arabia – War, Deceit, Imperial Folly And The Making Of The Modern Middle East
av Scott Anderson.

I bakgrunden skildrar boken den sataniska likgiltighet med vilken män i hundratusental offras av de mest värdelösa orsaker, som att någon officers ära (för att inte låta hans katastrofala felbedömning bli erkänd som en sådan) är värd ytterligare ett på förhand dödsdömt försök att storma över öppna slätter mot taggtråd och maskingevär. En av vändpunkterna är den katastrofala landstigningen vid Gallipoli där försöket var att kapa det Osmanska riket från huvudet neråt slutar i en evakuering efter att de allierade (främst britter) förlorat 187 000 man som ligger döda i drivor vid stranden och upp längs med kusten, turkarna som får sin stora seger förlorar  175 000 man och Kemal Ataturk blir nationalhjälte. I Irak stångar sig britternas indiska armé fram och förlorar män i tiotusental. De brittiska katastroferna leder till att T. E. Lawrence, som är en av de få britter i Mellanöstern som verkligen kan regionen och araberna, får möjlighet att improvisera fram sitt arabiska uppror mot turkarna.
Anderson tecknar personerna som agerade i och under samtidens medieradar: Lawrence, den turkiskte guvernören Djemal Pasha, ledaren för det arabiska upproret Faisal Hussein, den judiske agronomen, zionisten och spionledaren Aaron Aaronson, den tyska orientalisten, diplomaten och spionen Curt Prüfer och William Yale, det amerikanska bolaget Standard Oils sändebud.
Förutom katastroferna och Lawrence insats visar Anderson hur kolonialmakterna spelar mot varandra med allt högre insatser: tyskarna som är allierade med Osmanska riket försöker skapa ett jihad mot de franska och brittiska inkräktarna. Britterna som försöker fria till den arabiska nationalismen. Anderson låter Lawrence beskriva reaktionen när underrättelsetjänsten i Kairo för första gången får se Sykes-Picotakten som förhandlats fram bakom ryggen på araberna och som gör att alla löften man gett går upp i rök: ”Vi kände alla ett kollektiv behov av att genast kasta upp.”

The Great War for Civil­isation – The Conquest of the Middle East
av Robert Fisk.

Finns även på svenska: Det stora kriget för mänskligheten – Erövringen av Mellanöstern. Den brittiske Mellanösterkorrespondenten Robert Fisks väldiga verk summerar hans trettio år bland scenerna för och bakom nyhetsrapporteringen från Mellanöstern från 1976 till 2006. Fisk härleder Mellanösterns oroshärdar (och också Balkan och Nordirland) till utfallet av hans fars stora krig för civilisationen, det vill säga det första världskriget. Ögonöppnande och fasansfull läsning. Västs inblandning i Mellanöstern, de korrupta regimerna, svek, överenskommelser under borden och det bedövande cyniska hyckleri alla parter ägnar sig åt. Fisk allierar sig endast med de enskilda människorna vars liv sätts på undantag i regimernas och stormakternas spel.
Fisk är både uppskattad och hatad i väst, bland araber, muslimer och israeler. Han är den enda västerländska journalist som intervjuat Osama bin Laden, Fisk träffade bin Laden tre gånger. (Bin Laden respekterade Fisks yrkesmässighet; Fisk anpassade inte det Bin Laden sade för de västerländska medierna).
Robert Fisk går genom regionen för land. Han är själv på plats i frontlinjerna, smygfotograferar medan de sovjetiska stridsvagnarna rullar in i Afghanistan, intervjuar domarna i Iran som dömer människor till döden för trivialiteter, han gör förödande iakttagelser om de västerlänska journalisterna som från och med Gulfkriget 1991 vill se ut och låta som soldater (medan soldaterna vill vara journalister). Fisks reportage slutar i ett Irak som år 2006 håller på att slitas i stycken. Man hittar Robert Fisks kolumner på tidningen The Independents hemsida. I skrivande stund befinner han sig i Syrien.

The Arabs – A History
av Eugene Rog­an.

Rogan beskriver det osmanska väldet från 1700-talet framåt, organisationen av imperiet och de inneboende spänningarna. Han ger en grund för att förstå den arabiska  inställningen mot väst. I den nyaste upplagan har han inkluderat den arabiska våren.

Seven Pillar­s of Wisdom – A Triump­h
av T. E. Lawrenc­­e.

Lawrence av Arabiens egen förstahandsbeskrivning av händelserna och hans roll i det arabiska upproret 1916–18. Det är en bra idé att genast efter att ha läst Seven Pillars ta en titta på Scott Andersons Lawrence In Arabia (ovan) för att få syn på vilka spänningar som finns i Lawrence egen redogörelse och vad de spänningarna beror på (som att Lawrence antagligen avslöjade innehållet i Sykes-Picot för Faisal Hussein).