För att undersöka ett specifikt genetiskt upplägg, beställer man en specialkomponerad koloni bananflugor. Om det råkar vara ett upplägg som någon annan redan beställt kostar en sådan koloni mellan 15 och 70 euro, och om bananflugekolonin är specialbeställd kostar den 300 dollar.

En genetiskt modifierad mus kostar 10 000–20 000 euro. Med tanke på det och vad bananflugan ändå ger forskningen är den mycket billig.

– När vi beställer bananflugor som uttrycker en mutantform av en gen, skickar vi den amerikanska tillverkaren en gensekvens med mutanten och så injicerar de den i ett flugägg. De har ett skilt rekombinationssystem, som gör att vi kan välja var i genomet vi vill ha mutationen, säger Annika Meinander.

– Efter att mutationen satts in i genomet tar det två månader, så skickar de flugan tillbaka till oss. För det mesta kommer de fram levande.

Hur postar man flugor?

– Vanligen med FedEx. Man måste vara noggrann när man transporterar levande material och genetiskt modifierat material är inget man skickar mellan länder som vilket brev som helst. Det måste gå igenom tullen. Vår rädsla är att veterinären i tullen inte ska förstå vad vi ska med ett paket flugor till, säger Meinander.

Hur får man dem att klara frakten?

– Man försöker låta bli att transportera dem under köldknäppar, redan 15 minusgrader är en utmaning för paketen. Det har flera gånger hänt att de frusit ihjäl. Då får man hoppas att där finns något ägg eller någon puppa som klarat sig, men vi är alltid oroliga vid transporter vintertid.